-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Stari TANIS
Cale je kupio ovaj sat pre dooosta godina, jos kao mladic i nosen je mnogo godina bez odmora, cepao drva, tumbao metal, vario, isao na svadbe... bas je svasta video i preziveo ovaj satic. Prilog 75638Prilog 75637Prilog 75636Prilog 75639
E problem je sto blage veze nemam koji je ovo model, a vidim da se Tanis pretezno bavio dzepnim satovima... sat je negde iz 70-80 tih, pise na poklopcu i ciferu "Swiss made", Incabloc ako mu je verovati, 17 dragulja, a nazad pise nesto "1148 K". pretpostavljam da je to neki serijski broj ili tako nesto.
Takodje ima i problema sa njim, ali to cemo posle
-
Re: Stari TANIS
Nekada davno sam pokrenuo slicnu temu. Ovde mozes procitati nesto malo o proizvodjaču.
-
Sat sa takvom istorijom zahteva kompletno sređivanje i smeštanje u porodičnu kolekciju ;)
-
@shule83 hvala na linku. Zao mi je sto je ovaj proizvodjac skoro totalno anoniman, iako znam da je malo sta izaslo iz Solothurna a da nije valjalo, sto se tice masinogradnje i mehanike. Nadam se da ce neki ekspert odavde prepoznati barem mehanizam...
@vlajo Tek da vidis dedinu "Raketu"... Mozda je i predratna, ko zna. Ona je s druge strane previse videla... neki zupcanici su dobili luft, fale joj dragulji (?!?) a stara je toliko da sumnjam da ce se naci delovi za nju. Pokazacu vam jednom prilikom.
No, kad smo vec kod Tanisa, broj modela i nije toliko bitan... Problem sa njim je sledeci: Mehanizam pri svakom udarcu, cimanju jacem prestane da radi, koliko sam ja primetio. Celu noc je proveo mirno na stolu, i jutros je radio OK, bez gubitka preciznosti cini mi se. Ima taj neki Incabloc sistem, valjda, koji bi trebalo da umanji sok efekat na mehanizam, a ako nista radio je godinama u gadnim uslovima. Zna li neko sta je problem otprilike, i jos bitnije, koliko ce popravka kod nekog ko zna sta radi da kosta ?
-
Sto se Rakete tice, tesko da je predrtna posto se pravi od 1961/62.
U svakom slucaju postavi neku sliku.
-
Dap... sad sam nasao da je negde iz 70-tih isto :/ U svakom slucaju sveta se i ona nagledala... i to bas.
https://lh4.googleusercontent.com/-2...520Chrono4.jpg
Valjda radi link, nije moja ali je bas ovakva...
-
Raketa ko raketa...:-) izgleda starije nego sto jesto, to je zbog vodke ;)
-
aaa... Ako je do vodke, to objasnjava sto je sinoc bila starija :D
-
Posto pricamo o neidentifikovanom mehanizmu, za koji ne sumnjam da nikada necu naci delove, da pitam ovde i o kvaru.
Naime, sat pri svakom udarcu staje (ponekad i krece xD), radi samo kad je potpuno miran, nekad ni tad. Sta moze da bude problem ?
-
Ne verujem da je preveliki problem doći do delova.
Što se kvara tiče može da bude svašta - od ležajeva osovinica,preko zaprljanosti pa nadalje.
-
Ovaj sat je izuzetno redak... na internetu sam vidjao slicne modele, ali nijedan jedini sa datumom i ovom karakteristicnom "sesticom"... Problem je sto u mom kraju nema stvarno dobrog casovnicara. Po nekim radnjama mozes samo da zamenis kais i bateriju (i to ko zna sta se desi sa vodonepropusnocsu posle) :/
-
Sto se mehanizma tice, to bi trebalo da je Unitas 6325, tako da bih se slozio sa Vladanom da ne bi trebalo da bude problema kad su delovi u pitanju.
-
Problem osovina je slomljen najverovatnije Treba servis i pogledas Sve delove
-
Eto ti sad... izgleda jeste Unitas, sad sam gledao slike neke...
Nista, trenutno ne mogu da radim bilo sta zbog para, ali cemo u buducnosti videti... Verovatno cu poslati nekom casovnicaru ko zna svoj posao, posto ovde i nema takvih, barem ih ja ne znam.
Jos dve stvari, kuciste je mesingano pa niklovano, ima solidan sloj... mogu li da se ispoliraju ove sitne ogrebotine barem ? I da li ce moci da se nadje staklo za njega ?
-
Moze sve da se nadje od plexija do rezervnih delova , a popravljas tj servis nije skup odakle si ?
-
Ja sam iz Beloljina, okolina Prokuplja. Bilo je par casovnicara kvalitetnih ovde ali su mahom penzionisani.
-
Mala ispravka Rus ovo nije Unitas 6325 nego jedan od onaj ako je iz reda sa 18000 äh 6410,6412,ili 6417 a ako je iz reda sa 21600 äh onda ili 6425 ili 6426 taj pomenuti 6325 nema Datum sajbi
-
Drago mi je da je moguce naci delove nekako... Simke koliko procenjujes da bi me izaslo sve to ?
-
Jeste Simke, u pravu si, prevideo sam datum.
Mada u principu to je to, nema neke velike razlike izmedju njih.:)
-
Ako ako ko radi taj i gresi
-
Simke ne rece mi koliko mislis da bi me otprilike kostalo ciscenje, podmazivanje, kozni kaisevi i zamena te klete osovinice (ako je samo to)
-
Citaj poruke :thank_you2:
-
to je relativno ali takve popravke ne kostaju mnogo, sto se tice kucista, ono ako je hromirano, ne moze da se polira jer se ljusti hrom, mozes ponovo da ga hromiras i da bude kao novo, to ti je jos 800 dinara
-
800 dinara za ponovno hromiranje kucista ? Ja sam cenio da ce komplet popravka kostati negde 100 e, a hromiranje jos toliko O.o Dajte ljudi, preporucujte gde kome sta da ga nosim ?
-
-
-
Citat:
Simke206 kaže:
Koliko je 800 dinara ?
To ti je oko 7.5€
-
ouuuu... Koji sam slepac, to sam mislio xD
-
Salis se ? Nego jos nesto pravi uzrok prestanka rada tvog sata zna ce se kad se detaljno pregleda
-
u Nemackoj je sigurno mnogo skuplje, zato rekoh to je relativno, ni servis i ciscenje nisu mnogo skuplji u srbiji
-
-
Cene su dosta manje nego sto sam ocekivao da ce biti... problem mi je samo naci pouzdanijeg casovnicara, sve ostalo se nadam da ce lako...
Sat je radio celu noc pre neki dan, mirovao potpuno doduse. Nadam se da nije nikakva ozbiljna havarija
-
Kao StO je Vladan rekao Evo da i ja ponovom razloga ima mogo za to i glupost je sad davaci neku analizu dok se ne pogleda i ne umständlich Ali ako dolazi do prestanka Rada SATA na Svakom pokretu veliki jemogucnost da je osovina balansu ili Kriva ili pukao i naravno dok Sat stoji na ravnom tj miruje osovina je u Leistung tj kamenu CIM zadje iz Öse ili kamera lezaja dolazi do prestanka , StO je logicno zato Kazem pogledati i ustanoviti kvar
-
Apsolutno, pitao sam samo informativno. U svakom slucaju posveticu se malo popravci ovog sata, ocekujem savete ;)