18 Priloženi(h) fajl(ova)
Re: Uslikao, ovekovecio...
Hvala Nešo, još sam ja amater. Dug je put preda mnom.
Prilog 135145
Imam utisak da je uvek neko iza mene.
Prilog 135146
Da mi diše za vratom.
Prilog 135147
Svaku fotku podrobno analiziram.
Prilog 135148
Nije loše imati mentora, nekoga ko će vam reći ovo je dobro a ovo nije.
Prilog 135149
Za dobru fotografiju treba imati oštro oko
Prilog 135150
Pronaći dobar ugao
Prilog 135151
Možda vas supruga bude čudno gledala, uz poneku grimasu. Svejedno ne odustajte. Ugao je čudo.
Prilog 135152
Biti posvećen... dobro ne preterivati baš.
Prilog 135153
Računajte da neće uvek sve ići onako kako ste zamislili.
Prilog 135154
Zapamtite, planiranje je sve.
Prilog 135155
Uvek se može desiti da vam neko upadne u kadar.
Prilog 135156
Oprema možda nije sve ali nije ni za potceniti.
Prilog 135157Prilog 135158
Nigde bez merdevina i kolica za malter.
Prilog 135159Prilog 135160
Vremenom ćete steći veštinu koja vam je do juče bila nezamisliva.
Prilog 135161
Tada možete reći da ste postali majstor ovog zanata.
Prilog 135162
Joj, gde samo nađe ove slike? :lol:
Ako treba da odgovorim na konstatacije iz teksta, moram priznati da imam veliku sreću što supruga rado ide sa mnom i pomaže mi tako što pridrži objektiv ili ukaže na nešto zanimljivo, a na drugoj slici onaj u prugastoj košulji malo i liči na mene, premda moram priznati da nisam bio u takvoj fotografskoj situaciji ;)
Kad si već tu, htedoh da pitam jesi li čitao možda literaturu ili koristio ideje drugih fotografa? Ja sve više prepoznajem elemente koji se smatraju bitnim, tj. kadar, kompoziciju, da je svetlost 'ukroćena' i slično.
Slabo sam čitao literaturu. Gledao sam neke YT video klipove na razne foto teme pa sam možda tu nešto naučio. Sve u svemu amater sam. Više fotkam po osećaju pokušavajući se pridržavati nekih osnovnih stvari vezanih za blendu, zatvarač, ISO.
Džoni, kad si već tu, htedoh da te pitam da li najčešče radiš urbanu fotografiju, tj. da li ti je to specijalnost. Vidim da obično postavljaš takve fotke, a moram priznati da sam u nju imao samo nekoliko izuzetno kratkih izleta, ali kada vidm tvoje fotke, poželim da se malo i time bavim i tako malo kradem zanat ;)
Citat:
Neša kaže:
Džoni, kad si već tu, htedoh da te pitam da li najčešče radiš urbanu fotografiju, tj. da li ti je to specijalnost. Vidim da obično postavljaš takve fotke, a moram priznati da sam u nju imao samo nekoliko izuzetno kratkih izleta, ali kada vidm tvoje fotke, poželim da se malo i time bavim i tako malo kradem zanat ;)
Da, "Ulična fotografija" mi je najdraži segment, možda je to i medju najtežom vrste fotografije, jer hiljadu ljudi-hiljadu ćudi, neko nije raspoložen za fotografisanje, pa raznim trikovima pokušavam uhvatiti momente sa ulice, a u zadnje vrijeme koristim najviše fiksne objektive-Canon efs 24mm f2.8 i Canon ef 50 mm f1.8.....uskoro nabavljam fiksni Canon EF 85mm f1.8.....slobodno pitaj šta te još interesuje......ali uglavnom-što manji aparat-manje si uočljiv, i lakše ćeš napraviti dobru fotografiju, bolje sam fotke pravio sa superzumom Canon sx50 hs, kojeg i sada imam, ali ga slabo koristim, a što-ne znam ni sam......
Hvala mnogo, ovde si napisao pravi esej u malom. Ono što sam povremeno radio je bilo sa 70-300mm, jer ako ništa drugo, bar mogu da budem relativno daleko od ljudi koje fotografišem. Doduše, D7100 je povelik da se ne primeti :D.
imam i ja Canon 75-300mm i jos jedan zum, ali nije to-to.....uvijek je bolje približiti se objektu/osobi, nego je zumirati, upravo zato i ne koristim taj teleobjektiv, volim ako mogu(ako ne mogu, nikom ništa!) da se približim osobi i da je fotkografišem.......