-
Sector sat - alergija
Pozdrav svim forumašima!
Veoma sam zaintereosvan za ovaj Sector sat
BPM Satovi & Nakit. Sector muški satovi-3271689025
Međutim, problem je to što sam alergičan na nikl, koji nerđajući čelik sadrži u sebi.
Tražio sam po forumu i nisam uspeo da pronađem da li postoji neki savet/dobra ideja kako
prevazići ovaj problem? Dobio sam savet od dermatologa da nanesem sloj bezbojnog laka na nokte na kućište starog sata koji sam nosio dok mi nije buknula alergija (Fossil sa metalnom narukvicom), ali da li postoji neki drugi način da izolujem kožu od kućišta sata?
Takođe, poslao sam i mail BPM-u vezano za ovaj model sata gde su mi ladno odgovorili da čelik (iako sam jasno naznačio da pitam za nerđajući čelik) ne sadrži nikl što je čista baljezgarija, samo me mrzi da im sada elaboriram da nerđajući čelik sadrži nikl itd, mada to je već neka druga priča...
Zaboravih da napomenem, ja sam se baš zakucao za ovaj model tako da neke alternative od titanijuma i slično, ako naravno uopšte i postoje za ovaj cenovni rang, ne dolaze u obzir :)
Pozdrav,
Danilo
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Bund-strap bi mogao biti pravo rešenje za tebe.
Praktično,kućište sata nije u dodiru sa tvojom kožom.
Prilog 69044Prilog 69045
http://www.svetsatova.com/forum/atta...ekcija-sb2.jpg
E,da...Mogao bi i Nato-strp samo što on ne pokriva celu poleđinu sata nego samo veći deo.
Prilog 69046 Prilog 69047
Setih se i treće varijante :)
Na poklopac kućišta,koji je u dodiru sa kožom, nalepiti providnu foliju.
Mislim na one folije za zaštitu ekrana na mob. telefonima ili ,čak, i na folije za stakla na kolima.
-
Re: Sector sat - alergija
Slažem se sa rešenjima koje je VladanP naveo, a mislim da bezbojni lak nije baš najbolja mogućnost. Tokom nanošenja laka može se desiti da malo tečnosti upadne između kućišta i njegovog poklopca, što može oštetiti sat ili zaptivku, ukoliko postoji. Osim toga, lak spada i sa noktiju (pitao suprugu), pa se može lako desiti da spadne i sa poklopca kućišta. Dalje, taj lak nije predviđen da se nanosi na metal, već na nokte, a bezbojni lakovi za metal postoje. Konačno, lak će biti izložen dodiru sa kožom, a pošto se ona znoji i pošto ne znam kako se ponaša u dodiru sa ljudskim telom, možda i tu postoji opasnost od javljanja alergije, mada je ovo poslednje pitanje za alergologa.
Mislim da bi kaiš koji je VladanP preporučio najbolje rešenje, jer bi se uklopio uz ovaj model, a deo koji se nalazi između zgloba i kućišta je svakako dobar i izdržljiv da spreči dodir tvoje kože i metala.
-
Kupis providnu selotejp traku (siroku), ima svaka prodavnica za boje, lakove, pribor....
Nalepis je prvo na poklopac sata, ucini to polako i gledaj da ne ostane neki baloncic sa vazduhom. One deblje trake su elasticnije i bolje prijanjaju na povrsinu. Tek posle toga precizno iskrojis-iseces visak makazicama malim ( one povijene koje zenski rod koristi za zanoktice).
Ako je traka izuzetno tanka (premda ima da se nadje i debljih, iz razloga gore pomenutog su bolje), nalepis dva sloja. Nece se puno primecivati, uvek ces moci da procitas serijski broj i divis se reljefu na poklopcu.;) Ceo postupak je jednostavan i radi posao garant. A kad se i ako ofuca, skine se jednostavno alkoholom, a zatim postupak ponovis koliko god puta budes zeleo. Jedna traka-kotur ti je dovoljan za 46 godina.
Iz prve ruke, licnog iskustva pricam.
Pozz
-
Puno vam hvala na odgovorima, uzeću sat ovih dana pa javljam šta sam napravio :)
Pozdrav!
-
@DaniloR: je mozes postat koju sliku toga sata (poklopac me samo zanima) koje si imao do sada (....sata koji sam nosio dok mi nije buknula alergija (Fossil sa metalnom narukvicom),) .
Nije bas puno ljudi da imaju alergiju tako jaku da jim smeta nikl u SS (stainless steel).
Dali imas alergiju na ruci samo u rajonu kde stoji poklopac ili imas alergiju oko cjele ruke?
Ako imas alergiju samo u ajonu kde je poklopac onda moze da tvoj fossil nije sasvim SS.
Moze bit da su kajš i poklopac napravljeni iz SS al kučišče iz željeza.
Ako na poklpcu pise:
- all stainless steel, onda moja greska stvarno imas "jaku" alergiju.
- stainless steel (back), onda je kučište napravljeno iz željeza i to ti radi probleme.
-
OFF
I ja sam imao slicnu muku pa sam imao srece da nabavim Fortisa koji je ceo u celiku 316L a i narukvica mu je od istog materijala. Znam da to nije resenje tvog problema ali svaka vrsta "budzevine", na mestu gde treba da stoji sat koji treba da bude predmet zadovoljstva, brzo ce ti dosaditi.
-
Moj ti je savet da ne pravis nikakve budzevine, posto ce kao sto je givan napisao brzo da ti dosadi.
Iako si se zagrejao za taj sat, uzmi i pronadji titanijumski sat kojim ces biti zadovoljan, ima ih dosta na trzistu i resio si problem.
-
I ja se slazem sa njma dvojicom da uzmes neki sat od titanijuma ima ih zaista dosta, jedino rjesenje koje bih ja mozda izabrao je da stavis onu foliju za mobilne telefone, ukoliko je poklopac ravan nece se ni primjecivati a neces imati problema sa alergijom.
-
Covek je napisao:
Zaboravih da napomenem, ja sam se baš zakucao za ovaj model tako da neke alternative od titanijuma i slično, ako naravno uopšte i postoje za ovaj cenovni rang, ne dolaze u obzir :)
Pozdrav,
Danilo
*
E sad, svi znamo da je neki model od "TI" resenje, ali ako postujemo njegovu zelju, a svi znamo sta znaci zalepiti se za neki odredjen model sata, onda tu tihu patnju treba ispostovati.
Primera radi, "Omega" kaze: da samo oni koji su hyper-senzitivni-alergicni na nikl, u toj meri da cak ne mogu da jedu hranu koja se sprema u "SS" posudjui, ili da koriste "SS" pribor za jelo... onda takvi ne mogu nositi njihove "SS"satove, i oni sami (OMEGA) tada preporucuju alternativu u vidu "TI".
Kad ono medjutim, da li svi mogu da priuste njihove satove, i ono malo kao testiraju.
Can I wear an OMEGA stainless steel watch if I am allergic to nickel?
The materials used by OMEGA are subjected to severe tests in order to avoid this problem. The stainless steel used by OMEGA does contain nickel, but this must first be transferred from the material to the skin before an allergy is triggered. Our stainless steel is so stable that it does not release nickel and is therefore safe for allergy sufferers. The only exception is for those who are hyper-sensitive to stainless steel, i.e. those who cannot cook or eat with stainless steel utensils. In this case, we recommend you buy a watch which is made of titanium.
OMEGA Watches: FAQ
Zatim "LONGINES"
1) What can I do in the case of an allergy ?
We are aware of the problems of allergies and take them into consideration when creating new products.
We are working in collaboration with a specialized service, which informs us of any evolutions in this domain. New allergies appear in the world every day and medical knowledge of this phenomenon is constantly evolving. While we adapt our products to this evolution, we cannot totally exclude the possibility that allergies which were unknown to medical circles when we manufactured a watch will occur. This is true for all manufacturers. Consequently, any information that you can give us is extremely precious, as it enables us to develop the optimum security of our products.
All of our new straps are considered to be hypoallergenic. In case of any allergic reactions, please contact the nearest Longines service centre in order to find a solution.
Metal: all of our modern metal watches and bracelets are made with high quality stainless steel, known as 316L. In order to obtain a very high resistance to corrosion, their nickel content is quite high (c. 14%) . However, they are very safe with regard to nickel allergies, as we must ensure that the nickel is not released into the skin. Medical studies have led the European Community to fix this limit of release at 0.5 µG per week and per square centimetre that is in contact with the skin. The steel that we use has a release of approx. 0.05 µG, i.e. ten times less than this limit, and our cases and bracelets are therefore totally safe with regard to allergies. The same steel is also used in the medical industry.
Official Longines website - Longines Swiss Watchmakers since 1832
Pozz
-
Citat:
DJ16234 kaže:
Dali imas alergiju na ruci samo u rajonu kde stoji poklopac ili imas alergiju oko cjele ruke?
Ako imas alergiju samo u ajonu kde je poklopac onda moze da tvoj fossil nije sasvim SS.
Moze bit da su kajš i poklopac napravljeni iz SS al kučišče iz željeza.
Ako na poklpcu pise:
- all stainless steel, onda moja greska stvarno imas "jaku" alergiju.
- stainless steel (back), onda je kučište napravljeno iz željeza i to ti radi probleme.
Na pokopcu piše "all stainless steel", kao i na narukvici (na onom "preklopu" gde se kopča narukvica). Alergija mi je izašla samo na regiji gde je narukvica, a ne ispod poklopca sata, što me veoma čudi, mada dermatolog mi reče da tu nema pravila jer može da se raširi i na bilo koji drugi deo tela koji nije u direktnom kontaktu sa satom.
Možda napravim mali test pa skinem poklopac i gumicom ga zavežem za ruku i tako držim recimo 48h da vidim hoće li biti reakcije ili je problem iz nekog razloga samo do narukvice.
Citat:
SHIBUMI kaže:
The materials used by OMEGA are subjected to severe tests in order to avoid this problem. The stainless steel used by OMEGA does contain nickel, but this must first be transferred from the material to the skin before an allergy is triggered. Our stainless steel is so stable that it does not release nickel and is therefore safe for allergy sufferers. The only exception is for those who are hyper-sensitive to stainless steel, i.e. those who cannot cook or eat with stainless steel utensils. In this case, we recommend you buy a watch which is made of titanium.
Ja nisam izrazito alergičan, nije mi problem da koristim posuđe, rukujem sitnim novcem i slično, samo kod dužeg kontakta sa satom koža mi reaguje.
Citat:
GIvan kaže:
OFF
I ja sam imao slicnu muku pa sam imao srece da nabavim Fortisa koji je ceo u celiku 316L a i narukvica mu je od istog materijala. Znam da to nije resenje tvog problema ali svaka vrsta "budzevine", na mestu gde treba da stoji sat koji treba da bude predmet zadovoljstva, brzo ce ti dosaditi.
Postoje različite legure nerđajućeg čelika sa različitim udelom nikla. Iz tog razloga sam i poslao mail BPM-u da li možda znaju kojeg je sastava nerđajući čelik sata koji me interesuje. Međutim dobih odgovor kakav dobih...
Sa druge strane, znam da ljudi koji imaju problema sa niklom i koji nose satove sa kožnom/platnenom narukvicom nisu recimo imali problema sa alergijom. To opet sve zavisi od kvaliteta materijala od koga je pravljeno kućište. E, tu na scenu stupaju skuplje marke vrhunskog kvaliteta, kao navedena Omega, Longines i slično, ali ja sam zapeo za ovaj pa Bog :(
I na kraju, hvala vam svima na angažovanosti da mi pomognete :thumbup:
-
Ostao sam dužan sliku poklopca sata:
http://s24.postimg.org/sj1kaxgyp/IMAG0297.jpg
http://s24.postimg.org/aceo3gfmp/IMAG0298.jpg
Ovaj sat je u pitanju (ne zamerite na izgrebanosti sata, star je skoro 7 godina, a i nosio sam ga u periodu dok sam bio "mlad i lud" :)):
http://s24.postimg.org/jcj9nnbq9/IMAG0300.jpg
A ovako mi izgleda ruka nakon alergijske reakcije. Kao što može da se vidi, ekcem nije na mestu gde se nalazi kućište sata.
Možda je rešenje da stavim kožni kaiš na ovaj sat pa malo testiram kako to funkcioniše... Nisam više pametan...
http://s24.postimg.org/ezkq582zl/IMAG0301.jpg
http://s24.postimg.org/5gb1brfhd/IMAG0302.jpg
Kao poslednje rešenje, postavite ipak i koji titanijumski sat istog cenovnog ranga, čisto da znam šta propuštam :)
-
Ja da sam na tvom mestu bih probao neki drugi sat boljeg brenda , pozajmio od drugara...davno sam citao da je fosil imao neke probleme sa kucistom, pa je mozda zbog toga. E sad drugu stvar koju bih uradio je kupovina kaisa koji ti je vladan preporucio. Za predloge za satove moras da das otprilike koju cifru hoces da das i koji tipa sata ti odgovara:)
-
Glavno ograničenje je cena, išao bih do 150 evra. Nije mi toliko bitno da li je narukvica metalna ili platnena. Sad, verujem da je izbor TI satova za te pare veoma mali, ali nadam se da se može probrati par komada.
Pozdrav!
-
Ovo je Sima Hrabri postavio ranije
http://i247.photobucket.com/albums/g...eni-satovi.jpg
Bilo bi zanimljivo videti da li bi imao alergijsku reakciju sa nekim renomiranijim proizvođačem (Casio,Seiko...) koji više pažnje polažu na kvalitet.
Fossil se ,očigledno, nije držao nekih standarda.
-
E bas to sam Vladane citao samo nisam mogao da se setim gde:) Ako imas od nekog drugara pozajmi neku bolju marku i vidi da li je do fosila ili ne:) Ako je do fosila za 150 evra cemo ti naci dobar sat , sa celicnim kucistem:)
-
Ja sam pre 20-ak godina imao bas gadnu alergiju a krivac je bio neki Omikron. Duduse, nosio sam ga 24/7 i to na relativno jako zategnutoj narukvici tako da mozda i to ima veze.
-
Citat:
Serb kaže:
E bas to sam Vladane citao samo nisam mogao da se setim gde:) Ako imas od nekog drugara pozajmi neku bolju marku i vidi da li je do fosila ili ne:) Ako je do fosila za 150 evra cemo ti naci dobar sat , sa celicnim kucistem:)
Ajde videćemo šta može da se uradi :)
-
-
Zdravo svima,
evo i ja da ispričam moje iskustvo.
Pre par godina uzeo sam sat Royal London sa kožnom narukvicom.
Problemi sa osipom na levoj ruci,tj.donjem delu leve ruke su se javljali,naročito leti ili kada je pojačano znojenje ruke.
Sat sam morao da prodam jer nisam mogao više to da izdržim.
Probao sam da nosim neki drugov metalni i činilo se ok.
Tako da sam pre par meseci kupio Casio Edifice ES562 koji mi se jako dopao.
Nosim ga vrlo retko(samo izlasci,par puta nedeljno) i nisam imao problema u početku(tokom zime i proleća).
Od pre nedelju dana,nakon nošenja,ponovo se vraća stari problem sa osipom.
Nažalost nisam znao za ovu vrstu alergije na metal/nikl ili šta već,inače bih se bolje informisao pre kupovine.
Sat je navodno od nerđajućeg čelika,šta već...
Moraću da probam sa nošenjem neke narukvice ispod sata ili zaštite,jer mi se ovaj sat ne prodaje.
A i nisam pametan koji bih uzeo a da budem siguran da se ovo neće ponoviti.
Inače,na desnoj ruci nosim brojanicu godinama i ništa ne smeta.
Čak i kada na desnu ruku prebacim sat,alergija se gotovo i ne pojavljuje(?!)...
Pošto izgleda da nema leka za ove alergije,ima li neko neki predlog za što bolju zaštitu?
Unapred hvala.
Pozdrav!
-
Dobro dosao na forum.
Titanijumski sat je najbolje resenje.
-
A zar nije lakše da mu staviš kaiš ili da potražiš neku narukvicu koja će ti prijati. Ne znam kakvog je oblika originalna narukvica i da li je specifičnog oblika, ali za leto možeš da uzmeš kaiš od silikona, dok je za hladnije vreme koža dobro rešenje.
-
A i pitanje je da li ti se reakcija javlja na samu narukvicu ili znoj.
Brojanica ne nože da bude merilo-ispod nje se ruka ne znoji toliko.
Probaj da malo olabaviš narukvicu na satu.
-
Citat:
VLADAN P kaže:
A i pitanje je da li ti se reakcija javlja na samu narukvicu ili znoj.
Brojanica ne nože da bude merilo-ispod nje se ruka ne znoji toliko.
Probaj da malo olabaviš narukvicu na satu.
Ima ovdje logike,jer,ukoliko je sat i narukvica zalijepljena za kožu nema nikakvog provjetravanja i onda koža reaguje. Da si alergičan na čelik bilo bi isto i zimi i ljeti,a i na desnoj ruci.
-
Stvarno ne znam šta da radim. Možda da probam da kupim titanijumsku narukvicu za ovaj sat, ako je to moguće.
Sa kožom ne bih pokušavao,jer kod prošlog sata sa kožnom narukvicom se već kasnije javljalo tokom cele godine.
I pre prvog i pre drugog sata nisam duže vreme nosio satove,pa se nije momentalno po nošenju javljala alergija.
Da li koža očvrsne,šta li...
Tek nakon kraćeg perioda polako počinje osip nakon svakog nošenja.
Inače,ne zatežem jako sat. Sada sam i smršao pa mi je ruka malo tanja,što primećujem kada nosim sat - nije čvrsto stegnut.
A sat inače nosim samo par sati tokom izlaska - inače ga ne nosim preko dana i sl.,naročito sada kada su vrućine.
Ne znam šta bi se desilo kada bi ga nosio ceo dan... :(
Na desnoj mi se javi osip,ali tek kada malo više nosim sat.
Na levoj je gora situacija.
Inače, meni se na gornjoj strani ruke ne javlja osip - samo donja strana,počne od kopče pa se proširi...
-
Ukoliko ti se osip pojavljuje i sa kožom i sa metalom, onda bi trebalo da konsultuješ dermatologa. Da li ti osip uvek počinje od kopče? Možda je u tome ključ rešenja. Imam još jedan predlog koji možda deluje smešno, ali može da pomogne pri ustanovljivanju problema: probaj da sat nosiš naopako, tj. tako da kućište bude na donjem delu ruke gde su vene, a kopča gore i javi šta se dešava.
Kada ovo probaš, idi kod dermatologa ili alergologa.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Sacekacu da prodje ovaj osip,pa cu probati to sa nosenjem sata naopako.
Inace bio danas kod dermatologa.
Naravno,nije imala nista posebno da mi kaze,sem da izbegavam da nosim sat,bla,bla...
Kao da se lekari u drzavnoj sluzbi namerno trude da nas oteraju kod onih u privatnoj praksi,strasno.
Raspitacu se i za alergologa,pa da probam i tamo.
Evo slike kako izgleda osip. Znaci pojavi se u donjem delu,gde je otprilike kopca,a zatim i na ostatak donjeg dela zgloba.
Prilog 70160
-
Ranchesi, ista stvar kao i sa mnom. Nažalost ne gine ti da se odrekneš nošenja satova pravljenih od nerđajućeg čelika.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Da li neko zna da li je moguće da se kupi titanijumska narukvica za ovakvu vrstu satova ili ne?
U pitanju je Casio Edifice EF 562D:
Prilog 70474
Žao mi je bilo da prodam i prvi, kožni sat,sad ako opet moram i ovaj...
A ko će opet da mi garantuje da ako kupim treći(titanijumski) da neće opet biti isto?
Ovako,kada bih barem našao samo narukvicu da kupim i isprobam,pa šta bude...
Ako bude isto,ostavljam satove... Jedino onda da pređem na džepne... :D
-
Neces naci samo naurkvicu. I ako je kojim slucajem nadjes negde preko interneta to nece biti isplativo.
Ne bi trebalo sa titanijumom da bude problema. Najbolje je da vidis ako poznajes nekog ko ima, da ti pozajmi na dan dva, pa isprobaj.
-
Dobio odgovor danas iz S&L kompanije(gde sam kupio sat) da nemaju titanijumske narukvice za moj sat. :(
Tako da cu probati da nosim moj sa nekom zastitom ispod.
-
Tema je prestara, znam ali imam isti problem i samo sam ovde pronašao neke postove. Imam isti problem, samo sam počeo svako veče da denzifikujem sat i ruku sprejom i alergija se više ne pojavljuje. Ja sam isto mislio da je od metala ali nije, od znoja i bakterija je verovatno. Koristim sprej sa slike i meni pomaže, odličan je a dole su slike narukvica koje imam i sve mi izazivaju osip. Evo, nisam denzifikovao dva dana i buknulo je. Sat stavim da se puni pre spavanja i usput ga i denzifikujemhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...030e349c3d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...24c9e2d0bf.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f4db1ca54e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...a5545f916c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...4a676e73cd.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro