-
Crna lista proizvođača satova
Nedavno sam naišao na zaista zanimljivu listu brendova proizvođača satova sa jako niskim ili nikakvim kredibilitetom, a po mišljenju renomiranog nemačkog portala TrustedWatch (http://www.trustedwatch.com/). Ovo nije nikakva zvanična lista već isključivo lista kreirana od strane urednika ovog portala.
Ono što ja mogu da kažem je da sam u potpunosti saglasan sa ovom listom, i ovu listu ću uvek referencirati kada se pojavi pitanje na forumu o nekom od navedenih brendova. Jednostavno, mišljenja sam da ne treba trošiti reči na ove brendove i da ih do daljnjeg treba izbegavati.
Lista sledi:
A
Adee Kaye
Adleron
Aeromatic 1912
Alado
Alvaro Amorosi
Anderson & Bryl
Andre Belfort
ANNO 1827 Hamburg
Ascari
Astroavia
Astron
B
Baxx & Bloom
Bernadino
BOSCE
Bossart
Breytenbach
Buchner-Bovalier
Burgmeister
C
Cacalla
Calvaneo
Cantani
Carlo Gallucci
Cassini
Cavadini
Centia
Charles Conrad
Charles Delon
Chenevard
Claude Valentini
Constantin Durmont
Constantin Weisz
D
Davis
Denacci
Diamstar
Divinus
Donati
Donati Firenze
E
EDEN
Emile-Frey
Engelhardt
Enzo Bellini
Estana
F
Feinwerk
Firefox
FORESTIER & CIE
Francois-Rotier
Frederique Rothenberg
G
Gadison Stern
Galileo 1583
Gallucci
Glaswerk
Goer
Graf von Monte Wehro
Graf von Sponheim
H
Haas & Cie
Hamberg & Söhne
HB & Söhne
Heinrichssohn
I
INSIGNUM
Ivens & Söhne
J
J.Wendenburg
Jacques Cantani
Jaragar
Jeane Melaine
Jean Jacot
Juwelis
K
Karl Breitner
Khamaro
Kings & Queens
Königswerk
Kronwerk
Krug-Baümen
L
L. DAVID & SONS
Laurine
Laurini
Lindberg & Goldmann
Lindberg & Sons
Linhart
Linnhoff & Lorenz
Lobor
LOEWENSTEIN
Louis Bolle
Louis Lobel
Louis Valentino
Louis Valon
Lucien Piccard
Lukado
Luv & Kush
Lydia David & sons
M
Maria Giesen
Marina Militare
Medor
Meisterkrone
Meisterzeit
Michel et fils
Minoir
Moneque
MONTALE Paris
Montre Noble
Montres Allison
MZI
N
Newton & Sons
Nexus
Nomex
O
Olipai
Olivier Witteaux
Orkina
Oskar Emil
Ottimo
P
Pascal Hilton
Perigaum
Persopolis
Phobos
Pierrini
PIONIER
Pizzaro 1897
R
Raschke Glashütte
Rene Barton
Robert Frank
Rochmont
Roebelin & Graef
Romilly
Rothenschild
Röthlin
Rover & Lakes
Rüttli
S
Sachmann & Benz
Scheffler & Soehne
SwissStar
T
Tauchmeister
THEOREMA
Trias
V
Vandenbroeck & Cie
W
Wagner since 1948
Windgassen
Wührer & Sons
Y
Yves Camani
Preuzeto sa: http://www.trustedwatch.com/communit...f-watch-brands
Pozdrav,
V.S.
-
Re: Crna lista proizvođača satova
Ne mogu da verujem kolika lista! Ali verujem Vladanu, tako da podrzavam ideju.
Pozdrav
-
Pozdrav,
posto sve cesce dobijam pitanja vezana za ovu listu, hteo bih da pojasnim svrhu ove liste. Ova lista nije napravljena da bi nekim firmama narušila kredibilitet, već da skrene pažnju na firme koje i dalje ne poseduju isti. Drugim rečima tržiste ili još uvek nije potvrdilo kvalitet ovih firmi ili je već potvrdilo nedostatak istog.
Ovo sve ne mora da znači da je sat proizvođača sa ove liste zaista loš, ali bi definitivno trebalo bolje proveriti sve informacije vezane za njega. Takođe napominjem da bogata istorija nekog proizvođača ne mora da znači da je kvalitet ostao isti, jer je bilo dosta slučajeva kada je firma sa nekada dobrom reputacijom zapadala u finansijske probleme ili bankrotirala, a nakon toga bivala preuzeta od nekog investicionog fonda koji nije toliko brinuo o kontroli kvaliteta i o sveukupnom nasleđu dotične firme.
Nadam se da su stvari sada malo jasnije.
Pozdrav,
V.S.
-
Pozdrav.
Zasto onda CHENEVARD kosta 529€ ako je tako nekvalitetan ili neznam sta nerazumem:fie:
-
Iz istog razloga zbog kojeg Invicta "kosta" 999Usd ali samo danas u neponovljivoj tv prodaji kosta 149Usd.
-
Stvarno nerazumem,na ovoj listi ima dosta imena koja su na zapadu na ceni,posto zivim i ja tamo znam da nesto sto nije provjeren kvalitet to se sigurno nece prodavati po toj visokoj ceni,a znam da napr.za srbiju idu "B-WARE"koje nisu za zapadno trziste nego idu za trece zemlje(srbija,bosna,hr,cg itd)
-
Proizvođači sa pomenute liste koji su na ceni na zapadu su na primer?
Citirao bih i sledeću poruku
Citat:
Vladan Stevanović kaže:
posto sve cesce dobijam pitanja vezana za ovu listu, hteo bih da pojasnim svrhu ove liste. Ova lista nije napravljena da bi nekim firmama narušila kredibilitet, već da skrene pažnju na firme koje i dalje ne poseduju isti. Drugim rečima tržiste ili još uvek nije potvrdilo kvalitet ovih firmi ili je već potvrdilo nedostatak istog.
Ovo sve ne mora da znači da je sat proizvođača sa ove liste zaista loš, ali bi definitivno trebalo bolje proveriti sve informacije vezane za njega. Takođe napominjem da bogata istorija nekog proizvođača ne mora da znači da je kvalitet ostao isti, jer je bilo dosta slučajeva kada je firma sa nekada dobrom reputacijom zapadala u finansijske probleme ili bankrotirala, a nakon toga bivala preuzeta od nekog investicionog fonda koji nije toliko brinuo o kontroli kvaliteta i o sveukupnom nasleđu dotične firme.
-
Samo da objasnim ono sto je i jole777 vec pomenuo:
Mnoge firme sa crne liste drze jako visoke preporucene maloprodajne cene (cesto pominjane kao MSRP). Ali za razliku od zaista skupih brendova koji cenu spustaju 5, 10 ili 20% (retko nize, mada se naravno desava), ove firme spustaju cene za "neverovatnih" 70-80-90%. Najcesce su pravljeni u Kini, od najjeftinijih kineskih mehanizama, imena im cesto podsecaju na imena poznatih firmi, ali same te kompanije nemaju nikakvu istoriju iza sebe niti u proizvodnji koriste prestizne materijale, mehanizme ili tehnologije, da bi opravdali inicijalno visoku cenu.
Sto se tice zapada - verujem da ni tamo ne postoji zakon koji nekoj firmi zabranjuje da postavlja cene visoko (pa da iste "skupe" satove naknadno prodaje jeftino).
Takodje zelim da skrenem paznju da postoje firme koje "na prvu loptu" nisu poznate sirem auditorijumu, koje skupo prodaju svoje satove (doduse skoro ni cent ne skidaju cene, pa su opet rasprodati mesecima u napred), koje imaju cime da se podice. Takve su da spomenem samo neke: Sinn, Damasko, Arhimede, Stowa...
-
Prvi put sam video "davis" pre par godina i na prvi pogled deleovao je dosta solidno, dobar dizajn, dobra završna obrada. Obzirom na cenu očekivao sam da ću zateći neku ETA mašinu, ali naravno sve je bilo po principu spolja gladac, a unutra jadac, što će reći najbednija kineska mašina.
-
Da li lista ukljucuje i brendove koji se kopiraju od strane drugih proizvodajca (kinezi) i da li postoje brendovi koji se kopiraju a nisu na listi, npr. Tissot?
-
Ne. Replike satova su po definiciji đubre.
-
Dosta ovih marki sa crne liste zasluzuju svoje mesto tu,ali stvarno mislim da Charles Delon ne zasluzuje,marka nije popularna ali u kvalitet sata niko ne moze da prigovori,zato sto se kompletan mehanizam Citizenov,samo je kuciste original Charles Delon.Takodje nije posebno popularna marka,ali verujem da ce se izgurati na trzistu.Posedujem 11 satova,od toga je jedan Charles Delon dualforce sa kozno-silikonskom narukvicom i sve sto mogu reci je da sam zadivljen.Za male pare sam uzeo da vidim kakav je sat i impresioniran sam.Moje iskreno misljenje je da 90% satova ispod 100e se proizvodi u Japanu,sklapa u Kini,ali su ti satovi ponekad i izuzetno dobri i kvalitetni.
-
-
Citat:
totibgd kaže:
kakav je ovo brand i sat?
Nikakav, moj ti je savet da zaobidjes.
Nema taj veze ni sa Japanom ni sa Zenevom.
-
Lista sumnjivih i naizgled lepih satova.
Svi satovi rade "radnju", pokazuju mahom vreme na ovaj ili onaj nacin, neki tacno, neki jos tacnije, a neki skoro nikada ne grese. Mnogi pokazuju i vise razlicitih radnji. Dokle god mrdate rukom, menjate bateriju, suncate se...
http://depletedcranium.com/Lunchbasicversion.jpg
Ako ceprkamo dalje od toga, vidimo da zalazimo u polje gde se ukusi sukobljavaju, a novcanik diktira izbor. Rekli su da je ovaj najbolji, vidi, vidi, ovaj izgleda bas privlacno, a i slaze mi se uz... Postoji “crna lista” satova jednog portala(satova), o kojima ne zele uopste da komentarisu, niti daju bilo kakav izvestaj, onda verovatno imaju razloga za to.
A sta mi da kazemo?
http://www.trustedwatch.com/cms/imag..._Blacklist.jpg
Watches Blacklist
Lista je podugacka, mada bi neki tu dodali jos koji, neko bi tu uvrstio i “invicta”brend . Mada i jos gomilu raznih fancy -schmancy satova.
Licno bih ubacio i ovaj nov Roamer brand. Njihova prica je klasika: Bio je jednom ponos u porodici, i duuuugo godina trajao, porodica polako izgubila interes za satove, citaj usla je u dugove i bila pregazena u jos u onom Tsunami Quartz-nom talasu. Prezivljavali su, a onda se jednog dana pojavio jedan kinez, sa ponudom koja se ne moze odbiti. Trebalo mu je upravo ime koje ima pedigre-rodoslov, ostalo je njegova briga.
A onda lepo djiha, djiha, na dedinom dugom stapu...
http://thumbs3.ebaystatic.com/d/l225...dh8sXxlXwQ.jpg
http://www.farfo.com/images/invictachrono.jpg
Invicta Three Button Vintage Chronograph-1940.
Movement:
Swiss Made Manual Wind 17 Jewel- Landeron
Chronograph Movement.
http://www.farfo.com/images/roamercal.jpg
Vintage Roamer Day Date Calendar Watch- 1950.
A posle u 60-70-tim jedna serija odlicnih satova.
http://s.ecrater.com/stores/260372/4...3c_260372n.jpg
Samo neki od tih su dole prikazani.
http://homepages.ecs.vuw.ac.nz/%7Ekr...l/IMG_1026.jpg
Neki sa crne liste mozda imaju i lepu istoriju iza sebe. Ali to je sada daleka proslost, kupljeni su od strane bogatih i poslovnih ljudi koji imaju neku drugu viziju. Trude se da budu u trendu, i sa nebrojenim neuspelim kopijma, stancuju puno vise modela svih boja, oblika i velicina. Nekih ugradjenih mehanizama cije poreklo se tesko moze utvrditi. Sumnjivog su kvaliteta, neizvesnih uslova servisiranja i garancije....
Kinezi, mada mogu biti i neki drugi, koji su usli u igru sa nemackim imenima na svajcarskom akcentu. Firma je cak osnovana u Swici, a servisi su tri dana jahanja i onda preko male krsne…kod babe kurane, a dalje se sam snadji.
Danas takvi brendovi postoje, sutra se drugacije zovu, a tek za koji mesec nikad culi. Iiihaaa..
Zamagljeni omadjijani pogledi, padaju na “zamagljene” satove koji obecavaju sve, ali na papiru samo.
http://www.wired.com/reviews/wp-cont...CH-197edit.jpg
Verovatno, ma sta verovatno, i takvi satovi nalaze svoje vlasnike, na kraju kao i svaka roba. Pa dokle muzika traje, dotle imate sat. “Igrali” su za vase oci samo jedno leto, ali zato je to bilo leto koje se pamti po tacnosti. ;)
Ako je tek placen koju desetinu dolarosa, onda je i za preziveti, ali sta ako $ $$$ govorimo o stotinjak pa i vise. Lele...
Mnogi se sa ovim nece sloziti, ali kao sto smo rekli...
http://static.tokyoflash.com/pages/0...tate_blue3.jpg
Ukusi, kolicina love, raspolozenje...Vidi al' svetli...;)
Pozz
-
Re: Lista sumnjivih i naizgled lepih satova.
Ne bih se baš složio za Roamer, oni u poslednje vreme baš prave sasvim korektne satove, nema zamerke na kvalitet na forumima, koriste švajcarske mehanizme....
-
stvarno za roamer se ne bi slozio.nije sto je bio ali je daleko od ove crne liste.
-
Aj pročitaj malo, verovatno misliš na Romer koji se prodavao zajedno sa QQ u prodavnicama bižuterije....taj Romer je prestao da postoji.....http://www.watchpro.com/13881-meet-t...oning/1/print/
-
Nisam mogao da skrolujem kroz celu listu uglavnom nepoznatih brendova, ali me je vrlo začudio Belstaff. Prvo, nisam znao da su počeli da se bave i satovima, a drugo, kompanija takvog renomea ne bi sebi smela da dozvoli krš kvalitet. No, izgleda da je i do toga došlo...
-
Mene čudi yema!
Послато са SM-A600FN помоћу Тапатока
-
Da mi je znati, koji frajer je stavio Yemu na ovu listu. I to u vreme, kada su napravili In House mehanizam. Svašta.
-
Citat:
Haifisch23 kaže:
Da mi je znati, koji frajer je stavio Yemu na ovu listu. I to u vreme, kada su napravili In House mehanizam. Svašta.
Upravo sam i ja to pomislio! Yemu
Nisam mogao da verujem!
Послато са SM-A600FN помоћу Тапатока
-
Sad ce Haifisch 23 da se javi da nam objasni sve uspone i padove Yeme
-
Ne, neću. Bolje, da to prepustim, profesionalcu, kao što si ti.
Citat:
Misfit kaže:
Sad ce Haifisch 23 da se javi da nam objasni sve uspone i padove Yeme
-
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...04953cf4c7.jpg
Može mala pomoć, objasnite mom drugaru da je ovo smeće kao što ja mislim, ili grešim.
-
Ima jednu 0 viška u cijeni, vjerovatno štamparska greška.
Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
-
https://www.maaarket.rs/proizvodi/ru...aign=muski-sat
Molim da mi neko objasni koliko vrede i da li uopšte vrede satovi sa ovog linka. Buni me na primer, pojedini satovi tu se prodaju za 3.000 dinara, imaju kožnu narukvicu a samo ona vredi toliko.
Hvala
-
Ne pise da je prava koza, sigurno ne vredi ni toliko ni sat ni narukvica :) Na alix ima takvih satova za 5-10-15$ zajedno sa narukvicom, mozes zamisliti kakav je kvalitet.
-
Imao sam prilike da vidim te kožne narukvice. Spoljni sloj je možda koža, malo miriše na kožu ali to je sloj tanji od lista papira. Iznutra mi deluje da je neki karton ili usitnjeni komadići tekstila.
I kao što @bancika reče, na aliexpress-u ih imaš za mnogo manje para
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
-
Citat:
Haifisch23 kaže:
Zanimljivo pitanje!
-
Citat:
bancika kaže:
Ne pise da je prava koza, sigurno ne vredi ni toliko ni sat ni narukvica :)
Na alix ima takvih satova za 5-10-15$
zajedno sa narukvicom, mozes zamisliti kakav je kvalitet.
Da, tačno je da treba biti oprezan sa proizvodima koji nemaju jasno označenu kvalitetu materijala.