Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 28

tema: Sihh 2010

  1. #11
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    Tradicija se susreće sa budučnošću

    Premijera "Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Silicon Escapement" sata

    Časovničari u radionicama Montblanc-a su postigli zadivljujuću simbiozu kombinujući principe tradicionalnog hronografa na Nicolas Rieussec hronografu sa najmodernijim materijalom, silikonom. Montblanc time još jednom pokazuje da su izvanredni rezultati mogući kada se spoji želja prema tehničkim inovacijama sa ljubavlju prema tradiciji. Savremen način merenja kratkih intervala vremena je već proslavio svoj povratak debijem Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph sata u 2008. godini. Dve godine kasnije, razvojni tim ovog proizvođača je ponovo nadmašio sebe predstavljajući novu limitiranu seriju ovog modela koji u sebi ima mehanizam sa polugom i točkom uspinjače napravljenim od silikona, materijala koji je otelotvorio najsavremenije časovničarske veštine. Montblanc time bez ikakve sumnje ostvaruje svoje namere u postavljanju novih pravila u smislu tehničkog život časovnika. Upotrebom rotirajućeg diska i nepomične kazaljke kako bi se prikazalo trajanje kratkih vremenskih intervala Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph je zaista zasnovan na principima koje je prvobitno postavio časovničar Nicolas Rieussec a koji je prvi na svetu registrovao patent za hronograf, 9. marta 1822. godine. Montblanc je proširio kolekciju ovog jedinstvenog hronografa 2009. godine kada je javnosti predstavio Open Date model, u kojem su brojčanik i disk sa proteklim vremenom delimično skeletizovani kako bi obezbedili nesmetan pogled na sam mehanizam. Sada su časovničari iz Le Locle-a otišli korak dalje i sa ponosom predstavljaju novu limitiranu seriju časovnika koji u srcu mehanizma MB R120 poseduje prilično inovativne delove kao što su poluga i točak uspinjače izrađeni od silikona.



    Tradicionalan mehanizam u kombinaciji silikona visoke tehnologije
    Silikon, koji je ranije bio poznat isključivo po svojoj primeni kod poluprovodnika počeo je pre par godina da ulazi u svet mikro mehanike. Kao i mikroprocesori kod računara, određeni delovi kod satova mogu biti izrađeni od silikonskih ploča debljina papira. DRIE (Deep Reactive Ion Etching) metoda i svojstvene osobine materijala nude optimalne uslove za proizvodnju sitnih delova koji se koriste u mehanizmima satova. Silikon je 60% jači i 70% lakši od čelika, izuzetno otporan na koroziju i u potpunosti otporan na magnetna polja. Kada se silikon obradi DRIE metodom, dobijenu površinu nije potrebno naknadno obrađivati jer je ona sama po sebi već absolutno glatka i otporna na grebanje. Upravo su ovo kvaliteti koje su časovničari i inženjeri oduvek priželjkivali obzirom da su ovo osobine koje značajno unapređuju pouzdanost i vrednost samog sata. Činjenica da poluga i točak uspinjače mehanizma koji osciluje taktom od 4Hz moraju biti naizmenično ubrzani i zaustavljeni 28800 puta u toku sata jasno govore koliko je značajna potreba da se smanji masa ovih delova. Kod sata kod kojeg su ovi delovi izrađeni od čelika, sama uspinjača absorbuje više od 60% energije. Smanjujući masu za 70% znači da će uspinjači biti potrebno znatno manje energije pa će samim tim više snage biti dostupno održavanju stabilnosti amplitude balansnog točka što opet znači veća rezerva snage. Anti-magnetska svojstva silikona su izuzetno značajna obzirom na porast elektromagnetnih polja u svetu, dok jačina svojstvena za silikon smanjuje habanje i povećava pouzdanost sata na duže staze.



    Limitirana serija od 25 satova
    Karakteristike mehanizma Montblanc kalibar MB R120 su zasnovane na već dobro poznatim karakteristikama kalibra MB R110. Ovaj mehanizam na ručno navijanje pokazuje sate i minute kao i datum uz pomoć rotirajućeg diska gde je indikator datuma izrađen u vidu nepomične kazaljke. Pored ovih opcija, mehanizam poseduje i hronograf funkcije, indikator za 60s se nalazi na poziciji "7", dok se 30-minutni indikator nalazi na poziciji "4". Hronograf se pokreće pritiskanjem dugmeta koji se nalazi na bočnoj strani kućišta sata, na poziciji "8". Dugme deluje uz pomoć stubnog točka kako bi pokrenuo start, stop i "povratak na 0" funkcije. Zahvaljujući vertikalnim spojnicama koje je praktično nemoguće ishabati, hronograf može konstantno da bude aktiviran ukoliko se to želi. Indikator rezerve snage je prikazan na zadnjoj strani sata, gde može da se vidi kroz safirno staklo koje je deo poklopca kućišta. Novi mehanizam i njegova inovativna silikonska uspinjača se nalaze unutar kućišta od 18 karatnog crvenog zlata. Prečnik kućišta sata je 43mm i ima safirno staklo sa prednje i zadnje strane. Na kruni lakoj za korišćenje se nalazi ugraviran Montblanc logo i služi za navijanje glavne opruge sata kao i za podešavanje vremena i kalendara. Brojčanik izgledom podseća na Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph sa mostom koji povezuje dva podbrojčanika a koji zasigurno privlači pogled i izvlači osmeh na licu vlasniku sata. Ovaj elegantan sat dolazi sa narukvicom izrađenom od kože aligatora i dvostruko preklapajućom kopčom izrađenom od 18 karatnog zlata. Novi Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Silicon Escapement je bez svake sumnje jedna od najpoželjnijih rukotvorina sveta časovničarstva i zauvek će ostati redak predmet za kojim će se pohlepno čeznuti jer će Montblanc-ov prvi sat sa silikonskim komponentama biti dostupan tek u oktobru 2010. godine i to u izuzetno maloj i limitiranoj seriji od 25 satova koji će pritom biti i numerisani.

    Izvor: MontBlanc
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  2. #12
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    A.LANGE & SÖHNE - Saxonia Annual Calendar

    Očekivan sa velikom nestrpljivošću od strane mnogih entuzijasta i zaljubljenika u satove, A. Lange & Söhne sat sa godišnjim kalendarom, jednom od najkorisnijih komplikacija u časovničarstvu. I evo ga, "Saxonia Annual Calendar", objedinjuje koncept sata, kalendara i mehaničke genijalnosti u jedinstven uređaj za merenje vremena koji je u ovoj kategoriji bez svake sumnje postavio novo merilo kada je reč o dizajnu i tehnologiji.

    Nakon što je istaknuti saksonski proizvođač predstavio gotovo sve komplikacije poznate u svetu časovničarstva i obogatio ih sa inovacijama koje su ostavile svoj trag, uključujući i večiti kalendar, pojava A. Lange & Söhne sata sa godišnjim kalendarom je bilo samo pitanje vremena. Komplikacija časovničarstva koja bez sumnje nudi najviše pogodnosti u svakodnevnom životu je sada po prvi put dostupna u Lange-ovom satu, "Saxonia Annual Calendar".



    Ispod brojčanika izvrsne čitljivosti i elegantnih dimenzija, složen mehanički program automatski pomera dan u nedelji, datum i mesec uzimajući u obzir njegovu dužinu. Nameštanje kalendara je potrebno korigovati samo jednom u toku godine. Sva tri indikatora kalendara kao i mesečeve mene su harmonično usklađeni na brojčaniku izvrsne preglednosti.

    Na stranu sa neverovatnom kombinacijom godišnjeg kalendara i Lange-ovog prevelikog indikatora za prikaz datuma, "Saxonia Annual Calendar" se ističe sa izuzetno preciznim prikazom mesečevih mena kao i sa čuvenim SAX-0-MAT mehanizmom i njegovim genijalnim ZERO-RESET sistemom podešavanja kazaljki. Sa svojim superiornim kvalitetima, ovom satu je suđeno da postane uzor u časovničarskoj disciplini izrade satova sa godišnjim kalendarom.

    Lepota koja se ogleda u čitljivosti

    Tokom razvoja ovog sata, inženjeri Lange kompanije su stavili akcenat na logičnu organizaciju elemenata i estetski balans brojnih podbrojčanika na samom brojčaniku. Sa svojim tankim markerima za sate, jasno uočljivom minutnom skalom i romboidnim razmeštajem indikatora kalendara, brojčanik u stvari izgleda osvežavajuće umereno. Poseduje upadljive kazaljke koje glatko prelaze preko lako čitljivog Lange-ovog povelikog indikatora za datum karakterističnog po prozoru sa dva rama a koji se nalazi na vrhu brojčaniku. Najbitnije informacije na satu, vreme i datum su jasno uočljivi i čitljivi na prvi pogled. Na poziciji "9" se nalazi podbrojčanik koji pokazuje dane u nedelji. Mesečeve mene su prikazane na poziciji "6". Prikaz mesečevih mena je do te mere precizan da ga je potrebno korigovati jednom u svake 122 godine. Na istoj poziciji se nalazi i podbrojčanik sa sekundarom koja svojim pomeranjem odaje znake života mehanizma. Na kraju, meseci su prikazani u podbrojčaniku na poziciji "3". Mehanizam kalendara Saxonia Annual Calendar sata sam prebacuje mesece sa 30 i 31 danom i potrebno ga je korigovati samo jednom u toku godine, poslednjeg dana februara ili prvog dana marta. Ukoliko se sat duži vremenski period ne nosi, sva tri indikatora kalendara kao i mesečeve mene mogu biti brzo i nezavisno podešeni sa posebnim skrivenim dugmadima.



    Mehanizam plemenitog porekla

    "Saxonia Annual Calendar" pokreće jedan od najkomplikovanijih automatskih mehanizama poslednje generacije, izvanredne izrade i višestruko nagrađivan kalibar SAX-0-MAT. Nula u njegovom imenu se odnosi na patentiranu ZERO-RESET funkciju koja zaustavlja mehanizam kada se kruna izvuče i automatski pomera sekundaru na poziciju od 12h kako bi sam sat mogao lakše i jednostavnije da se sinhronizuje sa zvaničnim vremenom. Dizajn mehanizma na navijanje predstavlja lekciju u oblasti tehničkog umeća: Zamajac izrađen od zlata i obodom od platine se nalazi na kugličnim ležajevima i glavnu oprugu navija okrečući se u oba smera. Mehanizam je do te mere efikasan da proizvodi dovoljno energije čak i na ruci slabo aktivne osobe. Vreme i strast koji su uloženi u završnu obradu samog mehanizma su deo kulture koja krasi Lange kompaniju. Čak i površine koje su skrivene od pogleda nakon samog sklapanja mehanizma su pedantno obrađene i dekorisane. Ručno gravirani balansni most pretvara svaki primerak u pravo malo blago. "Saxonia Annual Calendar" je dostupan sa kućištem od belog ili rozog zlata prečnika 38.5mm.


    Tehničke karakteristike:

    Mehanizam: Lange kalibar L085.1 SAX-0-MAT, automatik, izrađen po najstrožim Lange standardima kvaliteta i u velikoj meri dekorisan i sklopljen ručno, podešen u odnosu na pet pozicija, osnovna ploča izrađena od neobrađenog nemačkog srebra sa zamajcem izrađenim od 21-karatnog zlata koji je oivičen platinum, balansni most graviran ručno.
    Broj delova: 476
    Broj rubina: 43
    Rezerva snage: 46 h u stanju potpune navijenosti
    Funkcije: Sati i minuti, sekundara u podbrojčaniku sa ZERO-RESET funkcijom, godišnji kalendar sa patentiranim prikazom datuma, dan u nedelji, mesec i mesečeve mene.
    Elementi za rukovanje: Kruna za navijanje sata i podešavanje vremena, po jedno skriveno dugme za svaku od funkcija kalendara, datum, dan u nedelji, mesec i mesečeve mene.
    Dimenzije kućišta: Prečnik 38.5mm, debljina 9.8mm
    Dimenzije mehanizma: Prečnik 30.4mm, debljina 5.4mm
    Oznaka: 330.026 330.032
    Kućište: Belo ili rozo zlato
    Brojčanik: Čisto srebro
    Staklo i zadnja strana kućišta: Safirni kristal (čvrstoće 9)
    Narukvica: Ručno šivena od krokodilske kože sa Lange kopčom od belog ili rozog zlata


    Izvor: http://www.worldtempus.com/en/news/t...rier-annuel-1/
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  3. #13
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    Roger Dubuis-ov "Double tourbillon"



    Roger Dubuis je po prvi put prikazao "Double flying tourbillon" na SIHH-u 2005. godine prilikom predstavljanja svoje kolekcije nazvane "Excalibur". Ove godine Roger Dubuis predstavlja potpuno redizajniran model sa novim linijama i poboljšanom mehanikom.
    "Double flying tourbillon" je sat koji je ovog proizvođača izdvojio od ostalih, predstavljajući stil kojem stremi Dubuis ali ujedno i prikazujući visoko časovničarsko umeće koje se nalazi ispod brojčanika. Upravo iz tog razloga je kompanija rešila da za ovogodišnji SIHH u potpunosti redizajnira ovaj model, uzimajući u obzir da je ova komplikacija Roger Dubuis-a jedna od najcenjenijih i najpoštovanijih.
    Ovaj komplikovan mehanički mehanizam na ručno navijanje se sastoji od 411 delova i dva leteća tourbiliona koji se rotiraju jednom u minuti. Sa zadnje strane kućišta, indikator prikazuje rezervu snage mehanizma koja iznosi 48 sati i na svakom mehanizmu se nalazi poznati Poinçon de Genève žig. Kompletan RD01 mehanizam je, za ovogodišnju seriju, u potpunosti prerađen i poboljšan.



    Sa prednje strane sata, korona sada poseduje daleko moćniji izgled sa svoja 24 ureza, zaštitnik krune je bolje uklopljen sa samim kućištem a rodium siv brojčanik je estetski ukombinovan sa dva tourbiliona koji se nalaze na pozicijama 5h i 7h! Retrogradna kazaljka za minute na neki način stvara luk počinjući od pozicije 10h pa do pozicije 2h i time doprinosi simetriji samog brojčanika. Karakteristično za sve Roger Dubuis komplikacija, i ovde će biti proizvedena serija od samo 28 modela. Za vlasnike ovog sata to znači da postoji jako mala verovatnoća da će naleteti na ostalih 27 srećkovića koji poseduju ovaj sat. Osim ukoliko ne lutate hodnicima SIHH-a, u tom slučaju sve pada u vodu.

    Izvor:
    • Europa Star
    • Magazin Europa Star, izdanje za Decembar-Januar 2010
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  4. #14
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    PANERAI: Mare Nostrum - 52mm

    Mare Nostrum, najmisteriozniji i najređi od svih Panerai satova, ponovo se vraća na scenu zahvaljujući izvanrednom re-izdanju koji je u potpunosti izrađen na osnovu originalnih karakteristika ovog impresivnog hronografa: kućište, dimenzije, brojčanik i proces proizvodnje. Rezultat svega toga je velik sat koji poseduje određenu dozu istorijske privlačnosti i ostavlja velik vizuelni dojam.

    Mare Nostrum je hronograf kojim je Officine Panerai snadbeo italijansku mornaricu 1943. godine kao deo standardne opreme za oficire brodova. Istorijski događaji koji su se odigrali sprečili su nastavak bilo kakvog razvoja ovog modela gde je svega par prototipova bilo proizvedeno. Sa priličnom sigurnošću se može reći da ih je ukupno bilo 3 pri čemu su svi tragovi o ovim satovima a kasnije i sva bitna dokumentacija izgubljeni u poplavi koja je pogodila Firencu 1966. godine.



    Officine Panerai je otkrićem jednog od prototipova, koji se sada nalazi u muzeju Officine Panerai u Firenci kao deo kolekcije, omogućio izradu novog Mare Nostrum-a i to u seriji od samo 99 primeraka koji su do najsitnijih detalja verni originalnom modelu. Inače Mare Nostrum predstavlja jedinstven model sa tačke gledišta jednog kolekcionara.

    Mare Nostrum 52mm ima impresivno brušeno kućište koje se sastoji od tri dela i kojem prečnik, kao i originalu, iznosi 52mm. Sa veoma jakim nosačima za kaiš, ima specifičan oblik kućišta ali izgleda okruglo zbog široke ravne korone koja ima izbrazdanu ivicu. Kao i kod prototipa, fini kružni tragovi se izdvajaju na samoj koroni koje su možda rezultat nedovršene obrade prilikom procesa proizvodnje ili je možda ostavljeno namerno kako bi se ugravirala minutna skala.

    Ušrafljujuća zadnja strana kućišta ima četiri žljeba koji olakšavaju otvaranje kućišta i izrađena je od brušenog čelika, ali za razliku od originalnog modela ima prozor od safirnog stakla kroz koji može da se vidi mehanizam. Kruna za navijanje i podešavanje cilindričnog oblika ima na sebi ugravirano "Mare Nostrum" i ušrafljujućeg je tipa.



    Garantovana vodootpornost sata je do 3 bara (približno 30 metara), dubina koja je zasnovana na istorijskoj upotrebi Mare Nostrum sata. Dva razloga zbog kojih je ova dubina tolika su, prvo, sat je bio dizajniran za upotrebi na brodovima a ne pod vodom a drugo, u to vreme je bilo gotovo nemoguće napraviti dugmad hronografa koja su u potpunosti vodootporna u bilo kom vremenskom periodu.

    Zaštićen anti-refleksnim safirnim staklom debljine 1.6mm, brojčanik je crne podloge i ima dva nivoa. Spoljašnji, gornji prsten nosi male arapske brojeve, markere za sate i minute i svi su presvučeni specijalnim premazom koji svetli u mraku. U središnjem delu brojčanika, koji je niži u odnosu na spoljašnji za milimetar, nalazi se ime proizvođača i samog modela kao i dva dodatna podbrojčanika. Na levoj strani brojčanika nalazi se sekundara dok se na desnoj strani nalazi brojač minuta. Primetna razlika između dva nivoa kod samog brojčanika daje mu specifičnu dubinu dok je kazaljka hronografa, kao i kod prototipa, plave boje i bez svetlećeg premaza.



    Ovo novo izdanje Mare Nostrum-a koristi, kao i original, mehanizam na ručno navijanje OP XXV koji vodi poreklo od kalibra Minerva i prečnik mu je 37.78mm. Balansni točak napravi 18000 promena u satu, identično kao i kod Angelus mehanizma koji se nalazio u prototipu. Opremljen je sa sistemom protiv potresa a stubni točak se može lako videti kroz staklo na zadnjoj strani kućišta gde se mogu videti i sve poluge koje su ispolirane i imaju zaobljene uglove.

    Sa oznakom PAM00300, Mare Nostrum 52mm čak ima i narukvicu od identičnog materijala i iste boje kao što je i kod originalnog sata, kožna u kombinaciji sa sintetičkom tkaninom vojničko zelene boje. Međutim kopča je drugačija, veća i trapezoidnog oblika, kao i kod svih trenutnih modela Officine Panerai.



    Tehničke karakteristike:

    MEHANIZAM: Mehanički na ručno navijanje, ekskluzivan Panerai OP XXV kalibar, 22 rubina, prečnik 37.78mm (12¾ lignes), balansni točak od Glucydura, 18000 promena u satu, incabloc sistem za zaštitu od potresa, sistem za finu regulaciju mehanizma tzv. swan neck. Mostovi su dekorisani ženevskim šarama (Côtes de Genève). Rezerva snage iznosi 55h.

    FUNKCIJE: Sati, minuti, mala sekundara, hronograf sa dva brojača.

    KUĆIŠTE: Prečnik 52mm, AISI 316L brušeni čelik. Kruna za navijanje ima ugraviran natpis Mare Nostrum. Dugmad za funkcije hronografa su od brušenog čelika i nalaze se na pozicijama 2h i 4h. Korona od brušenog čelika, zadnja strana kućišta od brušenog čelika.

    BROJČANIK: Crne boje sa dva nivoa i arapskim brojevima i markerima za sate koji su presvučeni specijalnim premazom koji svetli u mraku. Brojač minuta na poziciji 3h, mala sekundara na poziciji 9h, centralna hronograf kazaljka. Safirno staklo, 1.6mm debljine sa anti-refleksnim premazom. Vodootpornost 3 bara odnosno 30 metara.

    NARUKVICA: Panerai stilizovana od zelene sintetike i kože sa velikom kopčom od brušenog čelika.

    CENA: $36,000

    Izvor: OceanicTime Blog
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  5. #15
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    Cartier ID One Concept Watch

    Ukoliko ste, nakon prošlogodišnjeg SIHH-a, sumnjali u ambicije Cartier-a kada je časovničarstvo u pitanju, iste sumnje će biti odmah otklonjene nakon što vidite "Cartier ID One Concept Watch". Cartier je predstavio ovaj neverovatan novi "koncept sat" kako bi svetu stavio do znanja da je prilično ozbiljan u nameri da ne postane još samo jedan "modni" proizvođač u svetu visokog časovničarstva i ako ćemo suditi na prvi pogled izgleda da se trud isplatio.
    Sat prelepog izgleda, svakako...




    Ovaj sat je zasnovan na "Ballon Bleu" stilu kućišta prečnika 46mm napravljenog od neverovatnog visokotehnološkog materijala zvanog "Niobijum-Titaniju" (više o Nb-Ti sledi). Osnovna zamisao "Cartier ID One" je bila da se napravi sat koji ne zahteva regulaciju ili dodatno podešavanja u toku sklapanja samog sata i tokom životnog veka sata. Trenutno postoji nekoliko osnovnih tačaka prilikom kojih svaki mehanički sat mora da bude korigovan tokom procesa sklapanja, najpoznatije su balansna opruga, balansni točak i viljuška uspinjače. Cartier smatra da je svojim inovacijama dorastao rešavanju ovog izazova. Navešćemo i ove bitne inovacije, ali prvo da bacimo pogled na još par slika...




    Da se vratimo brojnim inovacijama u ovom satu. Prva je, kako je Cartier nazvao "Zerodur balansna opruga". Zerodur je naziv materijala od keramike/stakla koji je u potpunosti otporan na delovanje magnetnih polja i koji je izuzetno otporan i elastičan na delovanje temperatura različitog opsega. Druga inovacije koju je Cartier predstavio jeste balansni točak, točak uspinjače i poluga izrađeni od "Karbon kristala". Karbon kristal je izuzetno jak materijal nalik dijamantu koji na efektan način omogućuje uspinjači da funkcioniše bez lubrikanata. Treća inovacija koja se nalazi u "ID One Concept Watch" jeste kavez uspinjače otporan na potrese. Ovo dozvoljava kavezu uspinjače da se pomera i po strance i vertikalno kako bi apsorbovao silu koja deluje na njega obezbeđujući na taj način zaštitu uspinjači od potresa. Na kraju, sat ima kućište od "Niobijum-Titanijuma". Niobijum-titanijum je legura koja je izuzetno otporna na habanje i zamor i koja ima jedinstvenu osobinu apsorbcije udaraca što joj daje prednost nad materijalima kao što su čelik. Pored toga, poseduje anti-alergijska svojstva i izgleda neverovatno dobro.

    Zamajac "Cartier ID One Concept Watch" modela


    Treba naglasiti da je "ID One" koncept sat i kao takav nije namenjen komercijalizaciji niti postoje planovi koji će dovesti do pojave sata u prodaji. Kao i kod koncept automobila, tako je i zamisao ovog koncept sata da progura Cartier u svet pravih igrača visokog časovničarstva. Gotovo da možete da čujete Cartier kako govori: "Imamo satove koji dobro izgledaju i tehnološke kapacitete i umeće da ih napravimo. Priznajte da smo u pravu!". Zaista, tvrdnja koja se više ne može osporiti.

    Na kraju krajeva, pravi test za Cartier će biti da od ovog koncept sata napravi nešto. Biće veoma interesantno videti kada i gde će pojedine prikazane inovacije ući u komercijalno dobavljive satove.

    Izvor: Perpetuelle Blog
    Poslednja ispravka: dragon (23.2.2010. u 11:59)
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  6. #16
    Član Avatar korisnika JovanaM
    Član od
    2.11.2008.
    Lokacija
    Kotor
    Poruke
    226
    Lajkovi
    146
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    Dragone,
    svaka čast za ovaj tekst o Cartier ID One Concept Watch -u
    Sat je zaista prelijep.

    A što se tiče "modnog" karaktera Cartier satova, došla sam do zaključka da npr. ovaj model sata opstaje godinama i dalje je veoma tražen bez obzira na brojne slične modele drugih proizvođača.
    Za mene, Cartier satovi imaju neki poseban šarm, aristokratski.

    Veliki pozdrav!
    J.
    Sihh 2010-cartier_watch..jpg

  7. #17
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    Hvala Jovana, trudimo se da vam prikažemo najzanimljivije satove, drago mi je što je sat izazvao simpatije kod tebe.
    Obzirom da je broj satova koji je predstavljen zaista veliki namera je da se predstavi bar po jedan sat svakog proizvođača koji je prisustvovao ovom sajmu ali ako ostane vremena, biće još tekstića o Cartier-u.

    Do tada, uživajte u kratkom youtube klipu na kojem je prikazan koncept rada mehanizma "ID One" sata.



    Pozdrav
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  8. #18
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    Parmigianijev novi Bugatti: Atalante flyback hronograf

    Parmigianijeva "Bugatti Type 370" kolekcija privukla je pažnju kolekcionara sa svojim unikatnim dizajnom i tehničkim vrlinama. Na prestižnom sajmu SIHH 2010, Parmigiani je predstavio svoj najnoviji sat iz "Bugatti" kolekcije, Atalante flyback hronograf. Ponuđen u izvedbi rozog i belog zlata, i kao limitirana serija u platini, Atalante je Parmigianijev prvi "flyback" hronograf. Za razliku od neuobičajenog "Type 370" modela, "Atalante" je klasičnijeg okruglog oblika sa prečnikom kućišta od 43mm, mada je sveukupan izgled sata daleko od umerenog.



    Otvoreni brojčanik sa svojim vertikalnim prorezima, inspirisan maskom Bugatti Atalante 57S Sport automobila, nudi pogled na sam mehanizam koji se nalazi ispod njega. Dugmad za hronograf se nalaze na levoj strani kućišta sata. "EB" logo na poziciji 6h simbolično predstavlja vezu između ova dva proizvođača. Unutar sata, kalibar PF 335 je zasnovan na prvom sopstvenom (in-house) hronograf mehanizmu Parmigianija sa dodatkom flyback funkcije. Kada se hronograf pokrene, jednim pritiskom dugmeta kazaljka hronografa se vraća na nultu poziciju čime se hronograf trenutno resetuje. Pored hronograf brojčanika sa 30-minutnim brojačem i malom sekundarom, Atalante model poseduje i dva odvojena tahimetarska prikaza. Jedan koji se nalazi na koroni dozvoljava da se mere trenuci prilikom velikih brzina, dok drugi koji se nalazi na 30-minutnom brojčaniku može da se koristi prilikom merenja malih brzina kao što su šetnja ili trčanje. Kalendar se očitava putem prozora na brojčaniku.

    Atalante flyback hronograf u varijanti rozog i belog zlata košta $59,000. Limitirana serija od 17 komada izrađenih od platine košta $93,000.









    TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:
    Parmigiani Bugatti Atalante Flyback Chronograph

    Mehanizam
    PF 335
    mehanizam na automatsko navijanje
    rezerva snage od 50 sati
    prečnik mehanizma iznosi 30.3 mm
    frekvencija 4 Hz – 28,800 vib/h
    68 rubina. Two series-coupled barrels
    "Côtes de Genève" odnosno ženevske šare, ukrašeni mostovi, zamajac od 22-karatnog zlata na modelima koji su izrađeni od rozog i belog zlata.

    Funkcije
    Sati
    Minute
    Mala sekundara na poziciji 9h
    Prikaz datuma na otvorenom brojčaniku
    velika sekundara u centru, 30 minutni brojač na poziciji 3h, flyback funckija

    Eksterijer
    Okruglo kućište prečnika 43mm, debljine 13.40mm
    Materijal: 18 karatno belo zlato, 18 karatno rozo zlato. Polirano sa saten završnom obradom.
    Vodootpornost: 30m
    Oblikovana dugmad na pozicijama 8h i 10h
    Korona sa tahimetarskom skalom
    Safirno staklo sa anti-refleksnim premazom
    Kruna prečnika 9mm
    Zadnja strana kućišta sa prikazom mehanizma
    Redni brojevi ugravirani na pozadini kućišta
    Korona ukrašena sa 68 blještavih dijamanata (Top Wesselton VVS, ~1.1 ct)

    Brojčanici
    Dve izvedbe
    Srebrni otvoreni brojčanik – markeri prevučeni sa rodijumom, kazaljke u obliku delte sa svetlećim premazom
    "Ivoire" otvoreni brojčanik – markeri prevučeni sa rodijumom, kazaljke u obliku delte sa svetlećim premazom

    Podbrojčanik na poziciji 3h ukrašen sa 27 sjajnih dijamanata (Top Wesselton VVS, 0.4 ct)

    Narukvica
    Hermes narukvica od kože aligatora sa 18 karatnom zlatnom kopčom

    Izvor: WatchTime
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  9. #19
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    Jaeger-LeCoultre Master Memovox International

    Na ovogodišnjem prestižnom salonu SIHH 2010 poznati proizvođač iz Le Sentier-a, Jaeger-LeCoultre, predstavio je podmlađenu verziju čuvenog Master Memovox International sata. Dizajniran i izrađen sa prefinjenom dozom poštovanja prema čuvenom Jaeger-LeCoultre satu sa funkcijom alarma nastalom kasnih pedesetih godina prošlog veka, ovaj omaž klasika namenjenog za putovanja ili poslovne prilike poseduje centralni disk za očitavanje svetskog vremena u samom središtu brojčanika kao i vrhunski mehanizam proizvođača koji praktičnu alarm komplikaciju dovodi do njenog samog tehničkog vrhunca.



    Jeager-LeCoultre će Master Memovox International sat proizvoditi u dve varijante, 18 karatnom rozom zlatu kao i od nerđajućeg čelika gde će obe serija biti izbačene u limitiranom izdanju manjem od hiljadu komada. Kućišta su prečnika 40mm i odražavaju bezvremensku eleganciju koja je karakteristična za kompletnu JLC Master Control porodicu satova. Zaštićen safirnim staklom, brojčanik prikazuje lice jasne čitljivosti i namene, kao i trenutno prepoznatljiv karakterističan stil pedesetih uz pomoć trouglastih markera za sate i poliranih kazaljki. Diskretno nanešen svetleći premaz na markere za sate i kazaljke omogućava da vreme bude čitljivo čak i prilikom lošeg osvetljenja ili nepostojanja istog.



    Zadnja strana kućišta sata izrađena od čvrstog materijala a na kojoj se nalazi ugraviran Master Control natpis koji predstavlja dokaz zahtevnog Jaeger-LeCoultre hiljadu časovnog testa, štiti mehanizam i doprinosi boljoj vodootpornosti sata koja je deklarisana na 50 metara. Ispod samog poklopca kućišta, kuca in-house kalibar 956, automatski mehanizam sa pedigreom koji se sastoji od 268 delova, poseduje rezervu snage od 45 sati i još po koji vrhunski tehnički detalj kao što su balansni točak i zamajac koji se nalaze na keramičkim ležajevima kojima nije potrebno podmazivanje. Završna obrada i dekoracija podrazumevaju osnovnu ploču obrađenu cirkularnim brušenjem, mostove ukrašene sa ženevskim šarama ("Cotes de Geneve") kao i slično dekorisani zamajac koji poseduje i 21 karatni zlatni obrub kako bi se poboljšala efikasnost navijanja. Prenos energije iz kućišta opruge do pogonskog sklopa je takođe poboljšan zahvaljujući činjenici da pogonski točkovi sada poseduju novi dizajn zubaca.



    250 primeraka Jeager-LeCoultre Master Memovox International sata biće proizvedeno u varijanti rozog zlata, dok će još 750 primeraka biti proizvedeno u varijanti nerđajućeg čelika. Obe verzije sata će posedovati crni brojčanik i biće opremljene sa luksuznom narukvicom od kože aligatora. Elegantna preklapajuća kopča izrađena od adekvatnog metala sa ugraviranim Jaeger-LeCoultre znakom upotpunjuje ovaj prefinjen sat.



    Izvor: vialuxe.com
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  10. #20
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Sihh 2010

    AUDEMARS PIGUET - Jules Audemars Perpetual Calendar


    Dok je elegancija ultra-tankog profila ovog sata zaista neverovatna, još više fascinira kada neko odluči da u tako tanko kućište smesti mehanizam sposoban da prikazuje dan, datum, mesec, mesečeve mene i ciklus prestupne godine a sve to je postignuto zahvaljujući mehanizmu debljine nepunih 4mm. Čini se da je ovaj izuzetan sat uspeo da uhvati blještavu magiju samih zvezda.


    Audemars Piguet je 1978. godine predstavio prvi ultra-tanki sat sa automatskim mehanizmom i funkcijom večitog kalendara. Časovničari iz Le Brassus-a su 2008. godine, na samu tridesetogodišnjicu, odali počast ovoj kreaciji predstavljajući novu limitiranu seriju Jules Audemars "30th Anniversary" napravljenu od platine. Danas "Perpetual Calendar" automatik ulazi na velika vrata u Jules Audemars kolekciju sa svojim kućištem od 18-karatnog rozog zlata uparenim sa brojčanikom braon ili srebrne boje i markerima za sate od rozog zlata. Kućište ima izrazito usku koronu koja u prvi plan ističe prikaz vremena i indikatore u brojnim pod-brojčanicima čime je znatno olakšana čitljivost samog brojčanika.


    Savršen mehanizam večitog kalendara je uparen sa automatskim mehanizmom koji je omiljen među mnogim stručnjacima, kalibar 2120. Sa svojom malom debljinom ovaj mehanizam predstavlja najtanji automatik sa centralnim zamajcem na svetu, doista pravi primer prefinjenosti, pouzdanosti i performansi. Mehanizam je u potpunosti razvijen, proizveden i izvanredno obrađen i dekorisan u radionicama Audemars Pigueta u Le Brassus-u.


    Automatsko navijanje je omogućeno zamajcem sa 21-karatnim zlatnim segmentima. Pored čiste plemenitosti koja odlikuje ovaj metal, njegova težina dodatno optimizuje dvosmerno navijanje čime se energija prenosi do kućišta opruge koja zauzvrat garantuje određenu rezervu snage. Ovaj efektan sistem za navijanje kombinovan sa znatnom rezervom snage osigurava konstantnu efikasnost sata na duži vremenski period, dok kvalitet samog navijanja mehanizma povoljno utiče na preciznost samog sata.


    Ova zabrinutost za što boljim performansama navela je Audemars Piguet da u mehanizam postavi centralni zamajac umesto mini-zamajca. Ovo tehničko rešenje znači da oscilirajući teg funkcioniše na potpuno drugom nivou u odnosu na balansni točak i kućište opruge, čime se potonjim delovima obezbeđuje više prostora za funkcionisanje. Što je veće kućište same opruge, veća je i rezerva snage koja u ovom slučaju iznosi 40 sati. Osim toga, veći prečnik samog balansnog točka povećava preciznost sata.
    Besprekorna završna obrada ispoliranog pogonskog sklopa samog mehanizma i upotreba čak 38 najkvalitetnijih rubina omogućili su optimalan prenos snage od kućišta opruge do same uspinjače. Promenljiva inercija balansnog točka služi kako bi se omogućila precizna regulacija i garantovala preciznost mehanizma.


    Mehanizam večitog kalendara je stoga uparen sa odličnim baznim mehanizmom. Veštine i majstorstvo koje su časovničari Audemars Pigueta stekli u oblasti izrade ultra-tankih mehanizama omogućile su im ugradnju čak 355 delova u svega 4mm debeo mehanizam "Jules Audemars Perpetual Calendar" sata.
    Završna obrada i dekoracija mehanizma su ravni velikoj tehničkoj genijalnosti prikazanoj u ovom satu. Svi mostovi su ukrašeni i polirani ručno. Poznavaoci fine umetnosti će posebno uživati u detaljima rada kako unutrašnjih tako i spoljašnjih uglova. Između ostalog, biće zadovoljni i saznanjem da su čak i delovi mehanizma skriveni od njihovog pogleda pedantno obrađeni. Na primer, ne samo da su vidljivi delovi mostova ukrašeni sa ženevskim šarama (Côtes de Genève), već su i delovi koji nisu vidljivi obrađeni kružnim brušenjem. Osnovna ploča mehanizma je obrađena kružnim brušenjem sa pet različitih prelaza što stvara izuzetno fin efekat, a čak je i unutrašnjost kućišta obrađena kružnim brušenjem.

    Cena sata, u bilo kojoj izvedbi brojčanika, iznosi $58,700!

    TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

    Jules Audemars Perpetual Calendar
    Oznaka
    26390OR.OO.D093CR.01
    Kućište od 18 karatnog rozog zlata, brojčanik braon boje
    26390OR.OO.D088CR.02
    Kućište od 18 karatnog rozog zlata, srebrni brojčanik

    Mehanizam:
    Kalibar: 2120/2802 ultra-tanki automatik
    Ukupan prečnik: 28.4mm
    Prečnik osnove 28mm
    Debljina: 4mm
    38 rubina
    355 delova
    Rezerva snage: do 40 sati
    Takt balansnog točka: 19800 vibracija u satu
    Završna obrada: svi delovi su dekorisani ručno, osnovna ploča sa zakošenim ivicama obrađena kružnim brušenjem, mostovi ukrašeni sa ženevskim šarama (Côtes de Genève).

    Kućište:
    18 karatno rozo zlato
    Prečnik: 41mm
    Debljina: 9.15mm
    Vodootpornost: 20m
    Zadnja strana kućišta sata sa prozorom od safirnog stakla

    Brojčanik:
    Braon ili srebrni, sa markerima za sate od rozog zlata
    Kazaljke za sate i minute od rozog zlata

    Narukvica:
    Ručno šivena narukvica od kože aligatora braon boje, AP preklapajuća kopča od 18 karatnog rozog zlata.

    Funkcije:
    Sati i minute, dan, datum, mesec, mesečeve mene, prikaz prestupne godine.

    --

    Izvor: WorldTempus
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


Slične teme

  1. BLANCPAIN - Saint-Valentin 2010
    By dragon in forum Vesti, objave
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 24.12.2009., 12:37
  2. Prodajem Katalog satova "Uhren Exclusiv 2010"
    By Vladan Stevanovic in forum Prodaja satova
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 4.11.2009., 23:37
  3. Evo lepotana - Basel, SIHH 2009 galerija slika satova
    By milan zmaj in forum Opšti forum
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 14.9.2009., 21:49

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •