Re: Zenith El Primero 3019
Evo i ja da se nadovezem na ovo sto je Jagos rekao. Pored IWC-a, koji mi je nekako prirastao za srce, veoma cenim Zenith i Rolex! Mislim da su obe firme dale veliki doprinos razvoju svajcarske industrije satova, Zenith sa svojim izvanrednim mahanizmima, a Rolex svojom pouzdanoscu i promocijom. Ali ne treba zaboraviti, da je i Rolex od davnina imao vrlo dobre mehanizme. O jednom takvom mehanizmu cu pisati sledeci tekst.
:congrats:tolarbo....sve lepo i napisano a i ostali komentari su lepo to sve dopunili...
e hajde sada neko ko zna da mi objasni prednosti i mane mehanizma sa 28 800 i 36 000 otkucaja, da ne pravim novu temu. znaci u cemu je krucijalna razlika izmedju 28 000 i 36 000 otkucaja. hvala :)
razlika je u trošenju materijala
pa zasto se onda 36 000 uopste proizvodi kad 28 800 trosi manje materijala, a pri tom nema nikakvu slabost u odnosu na 36 000...ili ima?
Veci broj vibracija je pozeljniji, mehanizam sa vise otkucaja bi trebao da bude i precizniji, lepse se cuje, kazaljka ravnomernije klizi.. to su prednosti, a nedostatak je to sto se takav mehanizam vise haba (trosi), a najcesce takav mehanizam je osetljiviji na jace potrese..
finiji zupci brže se potroše i lakše preskoče
Kada je nastao kvarcni sat desio se kolaps u Švajcarskoj industriji koji je uništio mnogo firma, a mehaničkim satovima je dolazio kraj postojanja.
Ali Zenith izbacuje prvi hronograf sa je integrisanim automatskim namotavanjem hronografa, sa 36 000 otkucaja El Primero i tako pobeđuje tadašnjih najpreciznijih 28 800 otkucaja i ponovno vraća mehaničke satove u dalju proizvodnju, koliko se sećam iste godine je izbaci sa malo ironije i prvi kvarcni sat.
Pišem iz sećanja....