re: Lemania 5100 mehanizam
7750 poseduje takozvane plastične delove koje su se pokazale dosta izdržljivije nego li čelične pa ih i iz tih razloga ugrađuju. Naravno sve zavisi u kojoj je klasi mehanizam ovoliko plastičnih zupčanika možeš videti u Swatch hrono satovima kao kod Lemaniinih mehanizma, dok su ostali Valjoux-i sa ovakvim delovima.
Koji sat imaš sa Lemania 5100 mehanizmom?
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Re: Lemania 5100 mehanizam
Nemam ja zamerki na plasticne (najlon) delove nego je to uobicajna zamerka casovnicara na ovaj mehanizam, valjda im nije lep mehanizam zbog te plastike :blink:.
Prilog 4882
Meni je ....... :man_in_love:
Odličan hronograf,lično mu dajem prednost nad 7750 a da ne spominjem 2892. Trenutno ga koristim u Hamiltonu-perfektno radi, malo duže navijanje,''power reserve'' oko 36 sati. O izdržljivosti i pouzdanosti već je sve rečeno i velika je šteta zbog prestanka prozvodnje(pogotovo sad kad su ''budževine'' u modi). I upravo zbog toga ga časovničari -uslovno rečeno- ne vole, tj. izbegavaju ga zbog nedostatka delova za razliku od drugih komercijalnijih i masovnijih eta mehanizama. A što se tiče najlona, mnoge ozbiljne kuće eksperimentišu sa njim( UN,IWC...)
@gorbaj - dobrodosao na forum!
Slazem se da je Lemania 5100 odlican, legendaran mehanizam. Nisam siguran da li je bolji od 7750, ali mu definitivno prestanak proizvodnje daje jos na ekskluzivnosti.
Posto vidim da vec imas Hamiltona - slobodno ubaci slike na podforum Slike satova iz vase kolekcije!
Pozdrav, Vlada
Ja sam isto veliki ljubitelj Lemania mehanizma. Imaju neku draz, a u pravu je @vladas dodatno su interesantni jer se vise ne proizvode. Cela ta prica im daje sada jos vise na ceni. Ali takodje mislim da je 7750 tehnicki daleko bolji i napredniji mehanizam. Ali njega sada ima u svakom satu i vise nije interesantno da se poseduje :)
^ moje odusevljenje sa L5100 nije povezano sa prestankom proizvodnje istog :nono:
Vec za (jos uvek) neprevazidjene teh. karakteristike. Koji drugi chronograph automatik moze da izdrzi opterecenje od 7g bez posledica na chrono sekundaru :questionmark:
A Swatch prestao da ga proizvodi :bawling:
To je verovatno jedina prednost koju taj mehanizam ima u odnosu na 7750 :) A i Swatch proizvodi ono sto je rentabilno, nema kod njih emocija i solidarnosti.
^ mala prednost......:hmmmm:, jos kad se zna da je L5100 bio pretezno u "tool" ili "military" satovima kojima je stoperica neophodna, onda ova "mala" prednost postaje malko veca :yes4:
Mislim da je prestanak proizvodnje pre vezan za skupe troskove istog, zvanicno saopstenje Swatch-a je da nedostaju stari alati za izradu delova, a narucivanje i pravljenje novih bi znatno povecalo cenu gotovog mehanizma. :thumpdown:
Na to jos dodaju i ograniceno trziste profesionalnih satova.
Ma pokrenuce oni opet proizvodnju, kad - tad... :D
Ma razumem ja vas ljubitelje Lemania. Ali ipak je 7750 daleko napredniji, a sigurno i mnogo robusniji mehanizam od Lemanije. :)
Svakako da je 7750 tehnoloski bolji i robusniji mehanizam i cak kad je vrlo malo ukrasen (a naravno i bez toga) daleko je lepsi od L 5100...
Tesko.....
Napredniji, mozda za nijansu ali diskutabilno. :sarcastic:
Robusniji nikako :no:
Lepsi, verovatno :hmmmm:
Pa ako ti tako kazes... ;)
Ostaje samo robusnost-izdrzljivost mehanizma jer je ocigledno da je ETA na drugim poljima bolja,lepsa...
Imam dosta iskustva sa 7750 mehanizmom i sto se tice izdrzljivosti za njega imam samo reci hvale.
Za Lemaniu znam da nije bila bas na dobrom glasu dok se koristila u starijim Omegama - u kojim modelima ne znam i ne zanima me previse.
Najbolje da nabavimo po jedan mehanizam pa da izvrsimo testiranje ;)
Uspeo sam da nadjem samo jedan uporedni test i to pre godinu ili vise, kopam po netu i nikako da ga lociram..... :unsure:
Ja stvarno mislim da robusnost, i uopste izdrzljivost ne moze da se meri izmedju ova dva mehanizma. 7750 je tu daleko bolji. Mada verovatno ima jos kompetentnijih od mene. Sigurno je i po drugim forumima bilo dosta rasprave po tom pitanju. A sto se tice lepote, pa sada Lemanija je meni recimo interesantnija. Eh nije lako nama :)
Nasao sam trenutno ovo, objasnjava zasto je L5100 znatno izdrzljiviji mehanizam
why_i_like_5100.html
:proud:
ima i ovde poredjenje
http://www.lesmala.net/jean-michel/lemania/index3.htm
Ne priznajem ti ja ovo,vidi se da su pristrasni ljudi radili test... :D
^ ma jeste, nego, mucim se, ne mogu da nadjem pristrasan test gde 7750 pobedjuje :lol:
moram da priznam da merkam jedan sat sa 7750 :sarcastic:
Pa nemoj da trazis pristrasan,pokusaj da nadjes realan test :p
Salim se naravno,to sto ja naginjem ka 7750 nema nikakve veze ali u svakom slucaju ces biti zadovoljan ovim mehanizmom i uvek ces znati da imas sat na ruci,narocito kad je na izmahu snage.
Citat:
d1d kaže:
Nemam ja zamerki na plasticne (najlon) delove nego je to uobicajna zamerka casovnicara na ovaj mehanizam, valjda im nije lep mehanizam zbog te plastike :blink:.
Prilog 4882
Meni je ....... :man_in_love:
uh sto je ruzan ja bi to prodao...
Ma drag mi je.
Zelim da ga gledam kako raste i stasava :cray:, moj mali L5100
Sve se nadam da ce porasti i da ce od ruznog paceta postati......:idea::wacko:
Ali znas da nije lako odgajati ruzno pace :)
Ma sve nesto mislim, kad poraste mozda postane neki lepi Brequet....:sarcastic:
8 Priloženi(h) fajl(ova)
Da malo osvežimo temu, sigurno zaslužuje;)
Kao što je već rečeno, na početku, Lemania 5100 se proizvodila od 1978 godine i navodno je njena proizvodnja ugašena dvehiljaditih odlukom Swatch grupacije. Razlozi za to su, sa jedne strane, realni. Naime, samo nekoliko brendova je koristilo 5100. Medju njima najčešće su 5100 otkupljivali Tutima, Sinn, Orfina PD, Fortis i Omega. Ulagati u modernizaciju proizvodnje zbog Omege koja je pod kišobranom Swatcha sigurno nije rentabilno. Ovi nezavisni... nek se snalaze kad već hoće samostalnost! Tako je i bilo, nezavisni su se snašli uglavnom tako što su obezbedili nešto zaliha 5100, a kada su njih potrošili uglavnom su malo promenili dizajn svojih modela i prešli na 7750. Neki, poput sinn-a su otišli korak dalje. Sinn je modifikacijom 7750 napravio SZ01 koji samo stilom podseća na 5100, sve ostalo je različito! Doduše, poprilično je različito i od 7750. Kad sam već kod stila SZ01 mehanizma, jedna od zamerki ljubitelja sinn-a jeste što minutna kazaljka hronografa (legendarni aviončić) ne klizi kao kod 5100, već skakuće (ko da je ne daj bože "kvarcna":)).
Rekoh malopre da je proizvodnja "navodno" ugašena. Po nekim podacima, jeste, ali medalja ima dve strane. Naime, Tutima i dalje ima ugovore sa Nemačkom avijacijom, ali i sa NATOM. Svi hronografi u Military liniji Tutime u sebi nose Lemaniu 5100. Od Military NATO chronograph-a T 760-01 do prelepog Commando II chronograph-a 760-42. Svi ovi satovi se mogu naći i u slobodnoj prodaji novi. Vojska je vojska, da se razumemo, sigurica kinta;) Nama, ljubiteljima Lemanie 5100 je ovo samo još jedna potvrda robusnosti i pouzdanosti ovog mehanizma!
Inače 5100 mehanizam je u prečniku 31mm, debljine 8,2mm i težak je 21gram. Ima 17 rubina, rotor ga navija u jednom smeru i radi na 28800 A/h. Mehanizam hronografa je smešten izmedju cifarnika i glavne ploče. Pored već poznate izdržljivosti karakteristika mu je, velika preciznost (Sinn je nudio neke modele sa 5100 u COSC varijanti) i relativno veliki interval servisiranja - 8 godina. Kad sam već kod preciznosti, nosio sam 156cu kod Bojovića na servis.. uštelovao je vrhunski... pratiću, ali zasad je na -1s dnevno. A kad smo kod Majstor Nebojše, zahvaljujući njemu ovaj mali osvrt na legendu potkrepiću slikama Lemanie iz 156ce koje sam dobio od njega. Uživajte
Prilog 26291Prilog 26292Prilog 26293Prilog 26294Prilog 26295Prilog 26296Prilog 26297Prilog 26298
sve fotografije mehanizma je uradio časovničar Nebojša Bojović i ja mu se ovom prilikom zahvaljujem
Mister No, odličan tekst i prelepe slike, hvala tebi i majstoru Nebojši! :thank_you2: