Da li neko moze da mi kaze kako da znam koji je moj mehanizam Eta 2824-2, Standard, Elabore ili Top? Hvala. Milos(fabia)
Printable View
Da li neko moze da mi kaze kako da znam koji je moj mehanizam Eta 2824-2, Standard, Elabore ili Top? Hvala. Milos(fabia)
Na isto pitanje na jednom drugom forumu je odgovoreno ovako-
...Lako:
Elabore ima KIF shock protection (trokutasti osigurač na pokrovnom kamenu nemirnice) a TOP i CHRONOMETER imaju Incabloc.
Maximum positional variation: 30 sec
Isochronism (between 0 and 24 hours): +/- 20 sec
Elabore:
3 positions (CH, 6H, 9H)
daily rate: +/-7 sec/day
Maximum positional variation: 20 sec
Isochronism (between 0 and 24 hours): +/- 15 sec
Top:
5 positions (CH, FH, 6H, 9H, 3H)
daily rate: +/-4 sec/day
Maximum positional variation: 15 sec
Isochronism (between 0 and 24 hours): +/- 10 sec
Chronometre:
Standard COSC specifications
Uobicajeni automatski mehanizmi su manje vise poznati, a i navode se u specifikaciji sata, Seiko 7s26,7s36,6r15, Eta 2824, 2892..., 7750.
Ali kvarcni, a narocito Eta su kao spansko selo!
Osim sto se obicno navodi samo quartz pod movement, i recimo da znamo da postoje Fashionline, Trendline, Normaline.. to nam ne govori gotovo nista o tome kakav mehanizam odredjeni model ima!
Evo da i ja nesto zborim
imam nekoliko komada swatch satova i radim u prodavnici istih
nemam automatike ali sto se tacnosti i pouzdanosti tice zadovoljan sam.
nijedan nije pustio vodu i ako su redovno kvaseni a sa nekima je cak i plivano
svi moji modeli imaju stopericu i sve su u funkciji
dosta moje okoline poseduje swatch i niko nije imao problema osim menjanja baterije i to na 2 do 3 godine.
chrono automatici koji su oko 300 evra imaju safirno staklo i kako je vec pisano na ovom forumu imaju ETA C01.211 sa 15 rubina. nisu se pokazali kao dobri, pricam iz iskustva naseg servisera. Ljudima se ne dopada cena za swatch ,misle da je preskupo, a u starim automaticima je ETA 2841-1 sa 21 rubinom i oni su mnogo kvalitetniji. Tako je vreme pokazalo.
Kod plastikanera, kvarcnih, je mehanizam lepo radio ali je problem u kucistu, dolazi do pucanja, vremenom ume i da pozuti.
Mehanizmi imaju plasticnih delova pa su zato i slabijeg kvaliteta.
Kuciste su livena pa se satovi nakon kvara ne popravljaju, ali se menjaju ako se kvar desi u garatnom roku od 2 godine.
Sve u svemu, kao radnik swatcha, nosim swatch i zadovoljan sam njime, ali kada bih kupovao sat, trazio bih nesto kvalitetnije i trajnije, jer ja to volim.
Swatch ima ime i ima interesantnih i modernih modela
Ovu marku obicno kupuju zaljubljenici u ove satove
Problem je sto cete isto platiti model iz najnovije sezone i onaj od pre 10 godina jer se cene formiraju po grupama
jeftino cete proci samo ako se sat koji vam se svidja lose prodaje pa ga stave na specijalnu ponudu sto znaci da ce biti jeftiniji oko 20%, ili ako ga pazarite kada je shopping night gde cete najverovatnije sat koji nije na specijalnoj ponudi dobiti sa 20% popusta
Sve u svemu, ako trazite sat od koga ne ocekujete previse, a trazite dopadljiv dizajn, i sat koji ce u 90% slucajeva istrajati do isteka garancije od 2 godine a verovatno i duze onda je Swatch prava marka za vas, ali ako trazite sat koji cete nostiti dugo, i koji ce jednog dana mozda neko posle vas naslediti onda ovo nije brend za vas.
Darmarko prvo nadam se da te nece gazde prpoznati, salim se naravno.Kao bivsi vlasnik dva Swatch-a apsolutno se slazem sa tobom. Po meni najveca mana je ta sto nema popravke a licno mislim da je onda u toj varijanti cena preskupa. Jedan od ta dva sata je imao kvar da je zurio i to po pet-deset minuta dnevno (govorim o kvarcnom mehanizmu) i naravno ja ne bih bio ja da ne vidim sta ima unutra i "otvorim" ga. Ono sto sam video od mehanizma nije me odusevilo jednostavno posto nisam casovnicar, izgled i sta ja znam drugo, mi ne govori mnogo ali mehanizam je bio no name. Sto mislim da za sat koji je placen 1999 130dem mnogo a za sam brend Swatch losa reklama. A da radio je do 2008g sasvim dobro i tacno, sa tri promene baterije u vasoj radnji u Knezu.
Imam par pitanja a tiču se Quartz mehanzama,
a to je da li imaju rok trajanja i
da li im je potrebno "održavanje" osim zamene baterije,
takođe zanima me kako mogu da saznam koji Quartz mehanizam je u ovom satu, obzirom da ne piše na zvaničnom sajtu RELOJES SUIZOS CANDINO
Kakva je razlika između Ronda i ETA Quartz mehanizama, odnosno koji je bolji?
Hvala.
Rok trajanja -nepoznat.Ima primeraka iz '70-ih koji i dalje rade.
Opet,kad ''rikne'' najčešće sledi zamena mehanizma.Srećom,većina ovih mehanizama nije skupa.
Servisiranje-poželjno.Znatno je jeftinije nego kod mehaničkih satova( obično samo par zupčanika,ponekad neki rubin)Dobro je i menjati dihtung-gumice.
I Ronda i ETA su O.K.
@Oliver M
Za neke modele pojedinih proizvođača možeš da saznaš koji je mehanizam samo ako otvoriš sat!
Što se tiče servisiranja kvarcnih mehanizama,pa,moj je stav: ne diraj dok radi!
Zupčanici kvarcnog mehanizma se neuporedivo manje troše od automatika ili manuelca i mada određen broj poznavaoca govori kako ga treba servisirati skoro kao i mehaničke mehanizme,ipak je više onih koji su zagovornici "politike" da si ništa ne pipka!
U prilog im ide činjenica da ima gomila kvarcnih satova iz '70-tih koji rade potpuno normalno bez ikakvog servisa za sve ove godine!
Apsolutno razumem Daliborov stav samo mislim da argumentacija nije savršena.:)
Takođe ima i dosta mehaničkih satova iz '70-ih ,nikada servisiranih,koji i danas ferceraju.
Moj osećaj je da servis na ,recimo,7-8 godina ne može da škodi.
Svemu što je čovek napravio povremeni stručni servisi mogu samo da produže život.
Pozdrav svima,malo pre otvarah jedan moj CASIO sat i videh da je u pitanju kvarcni mehanizam MIYOTA 2305 no jewels,pretpostavljam da nije neki kvalitet ali mislim da moze dugo da traje,šta vi mislite o tim mehanizmima?
Svako dobro!
Prilog 15599
Velika prednost ovog mhanizma je što o njemu ne moramo da mislimo :)
On radi,radi...a kad više ne radi-za 10 dolara kupiš novi i on opet radi,radi...
http://www.esslinger.com/miyotacitiz...-movement.aspx
Hvala na odgovoru,ali gde da ga kupim u Srbiji npr.a ne znam da li mozemo da narucujemo preko ovih e shopova?
Nisam se bavio time ali pretpostavljam da ovlašćeni servis Casio-a može bez problema da naruči (po nešto drugačijoj ceni)
Sigurno ima sajtova sa kojih možeš i lično poručiti.Ako ti baš zatreba-saznaćemo :)
Evo mog iskustva... Nestrucnim rukovanjem kod jednog sajdzije, koji nije lepo vratio diht gumu na poklopcu sata, moj sat je prilikom kupanja u moru propustio malo slane vode. Moze te da zamislite sta je bilo sa mehanizmom, u pitanju je ista miyota masina, sav je korodirao za par dana a sat je stao. Odneo sam sat po povratku u ovlasceni servis a covek koji radi tamo mi je reko da ce zamena celokupnog mehanizma malo potrajati i da ce me kostati bez malo kao nov sat probali su da ga ozive zamenivsi mu bateriju i ocistivsi ga... ali nije bilo spasa..
Tadasnja cena sata bila je oko 100 maraka i u pitanju je bio Casio sa lcd displejom svetskog vremena.
Sta sam mogo... kupio sam novi sat
Može li mi neko reći da li zna nešto o kvalitetu i vrednosti mehanizma Sorna Watch, Swiss, EB 8420-74, 17 Jewels. Pretpostavljam da je nezgodan za servisiranje i opravke jer nije čest, inače se sećam da ga je Walter pominjao kad je govorio o Tagu .
Poštovani članovi foruma!
Već duže vreme dvoumim se koji i kakav sat da kupim? Ono što znam, to je da želim sat sa automatskim mehanizmom a da nije "seiko" ili "svoč" (automatik). Video sam jedan za moj ukus estetski intersantan "tissot" koji košta 39. 000 dinara i u njemu je ugradjen "eta" mehanitam 2824-2, drugi sat koji mi se takođe svideo je ruski "poljot", automatik u kome je mehanizam "vostok" 2416 i košta 38. 500 dinara. Oba časovnika imaju safirno staklo. Prema Vama, poštovani članovi foruma, s obzirom da se o navedenoj "eti" 2824-2 po prilično zna, može li neko da mi kaže kakv je mehanizam spomenuti "vostok" 2416 i da li njegov kvalitet pokriva cenu. Odnos cena kvalitet zanima me i kod "tissota". Unapred hvala!
Platon
2416 je kroz više decenija proveren mehanizam koji je dokazao svoju izdržljivost.
Ako se ograničimo samo na te modele koje si naveo-biraj prema ličnom afinitetu.
"Dzepni rucni sat Hebdomas 8 day. Kolekcionarski primerak u perfektnom stanju. Rezerva snage 8 dana, izuzetan mehanizam."
Nasao sam u oglasima.Treba mi pomoc.Nikad nisam cuo za Hebdomas 8 day i da ima rezervu snage 8 dana.Da li moze neko da mi kaze nesto vise o satu,mehanizmu i proizvodjacu.Verujem da ima neko ko vise zna o satovima.
http://www.svetsatova.com/forum/f79/...atch-5532.html
Nešto se dogodilo sa slikama ali ima teksta dovoljno...
Nacrte Citizen eco drive mehanizama nećeš naći,aman pa nigdje.
To sam i sam zakljucio ali ne razumem zasto je to tako, jel u nighthawk-u myota ili gresim
Nije Miyota.
Ono što pravi Miyota imaš na njihovom sajtu.
Te mehanizme koristi i Citizen(kao njihov vlasnik) ali i bilo ko drugi ih može kupiti.
Eco drive je samo za Citizen i nacrte kriju ko zmija noge!:banghead:
Npr ETA je stavila na uvid sve svoje mehanizme i lijepo se mogu prostudirati.
Kakav je kvalitet mehanizma SuperQuartz koji koristi Breitling?
Odlican! Jedan od boljih kvarcnih mehanizama trenutno.
HADzI.......Mozda ova slika malo pomogne da se vidi uvid u neke delove E210
Prilog 106153
Imam tu odavno. Ajd nađi nešto drugo,novije?
Uh, kompliciranog li co'eka.....jedino da ti ovu istampam u 3D stampacu pa sastavim :flapper:.
'ta će mi? Mislim da je e210 van produkcije al nisam siguran.
Nađi npr e510 ili od a660?
Pozdrav svima, da li mi neko moze reci utiske o eta g10.711 mehanizmu. Planiram da uzmem polovan sat koji ima taj mehanizam pa bi mi par reci o njemu dobro dosle. Inace je sat u jako dobrom stanju.
Ne vidim na Etinom sajtu da proizvode g10.711. Verovatno je malo starija verzija. U svakom slucaju G10 mehanizmi su najlosija klasa Etinih mehanizama (postoji 5 klasa i ovo je peta ). Opet to ne znaci da ti nece trajati godinama ili decenijama ali sam mehanizam nije nista specijalno. Koji je sat u pitanju?
Swiss Mountaineer SM1050, u pitanju je starija serija kako kaze prodavac
Imam lanco sa tissot mehaniznom 784-2.Pošto mi je malo modifikovan-kazaljke i staklo,to me mnogo smeta i želja mi je da uzmem neki jeftiniji automatik,po mogućnosti u vintage stilu tako da sam najbliži orientu,mada ne isključujem seiko 5 neku osnovnu varijantu sa cal 7S26 na koju bi ubacio kožni kaiš.
Imam pitanje u vezi mehanizama.Da li se seiko 7S26 i orient cal. 48743 mogu uopšte upoređivati sa švajcarskim 784-2 iz njihove zlatne ere produkcije po bilo kom osnovu?Da li se od seiko i orienta može očekivati trajnost trideset i više godina kao kod 784-2?
Molim poznavaoce da se osvrnu i na druge prednosti i mane pojedinih mehanizama u toku korišćenja i servisiranja.
Ili mi se umesto kupovine jednog seika ili orienta više isplati da sredim u originalno stanje Lanco 784-2(servis,staklo i kazaljke bi isplalo 1/2 do 2/3 cene orienta i seika).Da li bi tad imao slikovito rečeno sređen mercedes-Lanco sa 784-2 ili novog fiću-Seiko,Orient(7S26,48743)?
Mislim da je jako tesko porediti mehanizam star 30 i vise godina sa novim mehanizomm.Seikov i Orientov mehanizam moze bez problema da traje mnogo godina, uz redovno servisiranje.
Ovaj drugi deo bas i ne razumem najbolje, prvo zato sto lanco nikad nije bio niti ce biti Mercedes, bez obzira sto je u njemu bio mehanizam koji se ugradjivao u Tissot ili Omegu, a ni Seiko i Orient nisu bas za bacanje.
Nemoj molim te da me shvatis pogresno, ali mislim da si se previse zaneo sa tim Lancom. Ok, sat ima za tebe sentimentalnu vrednost i to postujem, ali ako je tako, onda ga sredi i uzivaj u njemu, narocito sto to tebi predstavlja nesto vise. Ako bi stvari sveo samo na ekonomski momenat, onda je iskreno svako dalje sredjivanje tog sata promasena investicija.
...mislio sam na komparaciju samih mehanizama,prednosti,mane,konstrukcija,pouzdanost, ,trajnost!Vidim da i najeftiniji današnji tissot mehanizmi su višestruko skuplji.
Od cega su tacno visestruko skuplji?
Od poluispravnog sata sa nekim starim mehanizmom u koji je potrebno uloziti xxx e da bi licio na nesto ili od cene tog sata kad je bio nov?
U danasnje vreme je moguce naci los sat sa dobrim mehanizmom za nista para, ali ne cini sat samo mehanizam.
Druga stvar je sto Tissot danas zapravo nema ni jedan svoj mehanizam u ponudi.
Mislim da kad bi pogledao koliko je neki sat kostao kad je bio nov, i nov sat sada, da bi dosao na manje vise istu vrednost.