Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree9Likes
  • 8 Post By davorb
  • 1 Post By Haifisch23

tema: Armand Nicolet - kratak istorijski osvrt

  1. #1
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Armand Nicolet - kratak istorijski osvrt

    Svoju zamalo stogodišnju istoriju švajcarski proizvođač Armand Nicolet počinje 1875. godine. Kako je tadašnje vreme nalagalo gospodin Nicolet, sin časovničara i sam časovničar, po završetku zanata dao se u časovničarske vode i otvara radionicu zvučnog imena i opisa: Atelier d'Horlogerie.

    Armand Nicolet - kratak istorijski osvrt-1-auguste-reymond.jpg

    Za svega nekoliko godina u svom “ateljeu” Armand Nicolet dosegao je takav nivo umeća da pravi sat sa emajliranim ciferom, zlatnim kućištem ukrašenim giljoš tehnikom, sa komplikacijama hronografa, kalendarom (dan/datum/mesečeve mene) i minute repeater-om, koji ga je nesumnjivo etablirao u klasu luksuznih proizvođača satova.

    Armand Nicolet - kratak istorijski osvrt-2-masterpice.jpg

    Nakon očeve smrti 1939. Armanda nasleđuje njegov sin Willy, koji predano preuzima firmu i pretvara je u jednu od najvećih pokretača privrednog razvoja regije. 50ih godina prošlog veka proizvođači mehanizama u Tramelanu zapošljavali su 800 radnika u 150 postrojenja, a Armand Nicolet bila je jedan od stubova ove proizvodnje. Fabrika Nicolet je 50ih godina sklapala, dekorisala i regulisala gotovo kompletnu liniju Venus mehanizama, uključujući hronograf 175, ali i radila na sopstvenim inovacijama, među kojima se izdvaja specijalan sistem regulisanja mehanizma bez otvaranja kućišta.

    Umeće u izradi mehanizama održalo je firmu u životu 70ih godina, tako što su pravili mehanizme za razne prestižne kompanije. Međutim kako je kvarcna kriza uticala na značajan pad u proizvodnji švajcarskih satova Armand Nicolet je ostao bez „klijentele“, odnosno svakim danom nestajalo je sve više firmi koje su pravile satove, kojima bi Armand Nicolet dobavljao mehanizme.
    Nesrećne okolnosti Armand Nicolet okrenuo je u svoju korist postavivši „najhipsterskiji“ koncept brenda, sa uvođenjem takozvane O.H.M. (Original Historical Movement) kolekcije.

    Armand Nicolet - kratak istorijski osvrt-3-ohm-lines.jpg

    Naime, 1987 Willy Nicolet udružuje se sa italijanskim preduzetnikom Ronaldo Braga-om. U spoju švajcarskog umeća i italijanske kreativnosti ime Armand Nicolet doživljava svoj povratak. Pod okriljem holdinga Nicolet S.A. proizvodnja se odvija u Švajcarskoj, dok je za dizajn i marketing zadužen deo firme u Italiji. Uz povratak prozivodnje Armand Nicolet susreo se sa velikim zalihama starih neiskorišćenih, nezavršenih mehanizama i uprava je rešila da u limitiranim serijama izbacuje kolekcije satova upravo sa ovim starim Venus, Unitas, Peseux i drugim mehanizmima. Kako se ne radi o vintage primercima već novim satovima, proces sklapanja, regulacije i kontrole ovih mehanizama podleže najvišim standardima, uz uvođenje inovacija u značajnim poljima, poput dodavanja savremene anti-šok zaštite, novih opruga, itd., ali i detaljnog dekorisanja.

    Armand Nicolet - kratak istorijski osvrt-4-armand-nicolet-ohm-l15-ablogtowatch-04.jpg

    2000. godine Armand Nicolet je predstavljen u Bazelu. Ovo je redak primer horološki relevatnog imena koje je svojim ponovnim oživljavanjem ostalo ne samo u prilično nepromenjenoj vlasničkoj strukturi, već se ujedno ne mora stideti savremenog trenda da iza značajnog imena stoji beznačajan sastavljač satova koji se služi jeftinim dalekoistočnim mehanizmima i još jeftinijim kućištima sličnog porekla.
    Od gigantskog proizvođača mehanizama, preko zamalog bankrota, Armand Nicolet danas se vratio korenima nalik na rani Atelier d'Horlogerie sa svojih svega 20 zaposlenih, od kojih četvrtina otpada na administraciju.
    Armand Nicolet je i presedan na tržišu po tome što nudi stare mehanizme u novom ruhu, visok kvalitet uz nostalgični patos, limitirane serije, koje su uslovljene da to budu silom prilika, a ne diktiranjem trendova. Uz O.H.M. kolekciju Armand Nicolet danas nudi i savremene satove opremljene znatno uobičajenijim ETA-ma Sellita-ma, pa čak i kvarcnim mehanizmima. Da autora ovog teksta svrbi nekoliko hiljada švajcarskih franaka u džepu sasvim izvesno bi prednost u odnosu na neko zvučno ime dao ovom posve jedinstvenom brendu.
    eee, VLADAN P, taunus and 5 others like this.

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13149
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Armand Nicolet - kratak istorijski osvrt

    Hvala za odlične tekstove Davore! Radujem se budućim poduhvatima.
    davorb likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •