U cemu je fora ? (sekundara)
Primetio sam jednu stvar kod mnogo satova koje sam razgledao skoro u jednoj poznatoj radnji, moram da naglasim da su u pitanju bili satovi od 10.000, 20.000 i navise, sve dobre marke ali nekako sekundara kako ide u krug uopste ne staje na crtice, tacnije sve masi crtice koje su nacrtane na satu. Ocekujem kad kupim primera radi neki sat od 20.000 da sve bude odradjeno u milimetar a ne da mashi :rolleyes:
Re: U cemu je fora ? (sekundara)
Zavisi od proizvodjača tj. modela sata....:yes4:
Evo meni kod Zille "udara" tačno gde treba,a pre njega sam imao Seiko SKA 371 ni kod njega nije bilo problema,zavisi kao što sam i napisao.....:rolleyes:
Po meni losa kontrola. Pre nekoliko dana sam video Tissota koji kosta preko 450e, nov je bio i sekundara je udarala tacno izmedju dva podeoka.
Na zalost i ja sam video kod dosta modela. Meni to strasno smeta, stvarno ne mogu da opravdam ni jednog proizvodjaca koji ovo dozvoli sebi. Satovi treba da budu precizni u merenju vremena ali i kada je u pitanju vizuelni dozivljaj!
Citat:
HADzI DALIBOR kaže:
Nema to veze sa kontrolom kvaliteta. Princip rada kvarca je je jednostavno takav kakav jeste.
Hadžija,daj molim te,pojasni mi ovo.
Koliko ja shvatam,kvarc(kada mu se dovede struja određenog napona) ima konstantan broj oscilacija u jedinici vremena,prenosni zupčanici podjednak razmak...Zašto bi bio problem mrdnuti cifer(ili mehanizam) levo ili desno pa da se markeri poklapaju sa koracima sekundare?
Šta sam izgubio iz vida?
Jutros sam kupio Casio sat za poklon za rodjendan i gle cuda sekundara "udara gde treba", a to je sat od 3000 dinara, sta reci a ne zaplakati i sto rece neko iznad u poruci, bitan je vizuelni dozivljaj itekako bitan, pogotovu ako puknes vece pare za sat.
postoje dva mogućnosti kad se javlja promašivanje markera
1. ako sekunda uvjek promašuje markere odnosno kad udara pored markera na jednaku udaljenost od njega
takva greška je nastala kod montaže sekundne skazaljke koja nije precizno postavljena iznad markera te se problem može rješiti skidanjem i ponovnim stavljanjem kazaljke
2. ako sekunda udara pored markera na različitoj udaljenosti o njega ovisno o mjestu markera na brojčaniku
takva greška je moguća ako markeri nisu simetrično postavljeni ili otisnuti ili ako nogice na brojčaniku nisu točno punktirane.
Greška nesimetriknog postavljanja markera se nemože ispraviti a pogrešne nogice se mogu ponovno prepunktirati ili ako mehanizam i brojčanik dopušta lagano ih savinuti da se sekundna skazaljka dovede u centar brojčanika-markera- i tako ispravi greška