-
re: Ručna izrada sata
тај леви део је како шоми каже баланса, то је колоквијални назив и она се састоји од балансне опруге која пегла осцилације такорећи, као неки кондензатор, горњег моста и балансног точкића, а ти рубини које спомиње шоми, они служе да амортизују ударе кад сат кривиш, нагињеш или кад ти испадне јер точак је толико тежак да кад не би осовина тог точка имала толико луфта у рубину кад ти испадне сат рецимо, точак би искидао ту осовиницу, зато је она стегнута са горње и доње стране рубином и има благи зазор, та заштита се често зове инкаблок или шок протект, то ти пише на циферу
иначе огроман део кварова, такорећи највећи су управо кварови осовинице која се изломила или је немирница умршена или када касни/жури за то је крив управо тај склоп који се зове запречни склоп, јер он пегла осцилације главне опруге...поред балансе ту улазе анкер, личи на сидро и овај зупчаник лого форума....остали се делови буквално никад не кваре и нису превише релевантни
иначе кад скидаш балансу увек је овако наопако остављаш, да је не умрсиш или оштетиш
-
puno mu je to informacija,zbunice se covek :) jedno po jedno...
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Neka neka samo pucajte,sto pre cujem pre cu postati toga svestan i poceti da ucim o tome:D...Elem mene ovo buni ovde na tockicu su tri rupice a ima samo jedan rubin.Posto je to rotirajuci deo,taj rubin nije kao ostali za osovine vec ja na tockicu koji se rotira.Zbog cega je on tu i da li su ostala dva ispala ili ne?Prilog 117892Prilog 117892
-
to je taj rotirajuci deo zvani balansa ili nemirnica koji osciluje levo i desno i daje ritam u celokupnom radu mehanizma. to sto ti vidis tako i treba da bude. kada celi taj deo vratis na svoje mesto donji deo osovinice ulazi na svoje mesto-u svoj rubin koji je na baznom delu,a gornji rubin ili leziste osovinice je na mozticu koji mozes da vidis. odozgo,na mozticu mozes videti rubin i jedan osigurac zute boje,jel tako? to je ta shock zaastita o kojoj ti je milan malopre napisao,a takavisti imas i za donji deo osovinice....
-
Nismo se razumeli.To sto kazes ja vec razumem,interesuje me sledece.Ovaj tocak koji se vrti ,levo desno da tako kazem uslovno, na njemu pored osovinice je jedan rubin a pored su jos tri rupice ,da li tu fale jos dva rubina koji su mozda ispali ili ne ,tako treba.Taj rubin se takodje rotira nije statican da ne dodje opet do zabune.
-
ne druze,ne fali tu nista. to je tkzv.plato rubin koji je pokretan i on ulazi u viljusku kotve prilikom oscilacije.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Ne fali rubin. Inače stranci taj rubin zovu "roller pin jewel".
Prilog 117893
Možda pomogne
https://www.youtube.com/watch?v=R6-pDlpNT80
https://www.youtube.com/watch?v=Wmk2mA6dg3o
Dopuna: Odgovori Somy :)
-
ух ово је толико ситно и минијатурно :) да ја немам идеју како ћеш успети то да направиш, поготово ову осовиницу балансе која се забија у горњи и доњи рубин #723, њу једва лупом десет пута увећање видиш
уз то балансни точак има ове шрафчиће који служе за балансирање, дакле има неки намерни распоред масе, те сат не одступа значајно, посебно је компликован ово сидро и зупчаник део, они морају да буду у микрометар прецизно направљени да као што видиш на снимцима не прескачу
у сваком случају и ако не успеш све да направиш, није штета неки метал да убациш, у твоју одбрану ће бити да се јеленов рог хаба и сат није дуговечан :lol:, па си зао убацио гвожђе, тако и нама убацују пластику, у свакакве производе па тврде да је боље него челик
-
ma ne treba tu 10 x uvecanje da bi je video,moze da se vidi i sa malo manjim uvecanjem i mislim da moze da je napravi jer precnik osovinice nije nista tanji od precnika ocovinica ostalih zupcanika... osim satnog...
-
хм па и то што кажеш, ако направи осовинице других направиће и ово, сад ако успе :)
ако не успе онда нека направи шире осовинице, а избаци рубине, па многи механизми ни немају рубине изузев на баланси
-
E sad smo se razumeli!Veliko hvala skydrummer,sada mi je totalno jasno.Ne plasim se ja sto su ti delovi sitni imam dobar mikroskop i uvelicava 800x.Npr osovinica ovog zupcanika poslednjeg sto sam uradio precnika je jednog milimetra i ima osam zubica,to mi je najveci izazov da ih raporedim pravilno i uradim,toga sam se najvise plasio da li cu uspeti.Ovi geometrijski oblici su mi dosta jednostavniji za izradu.E sad u ovom mom projektu,dabi imao znacj bitno je sve uraditi od materijala koji sam izabrao da bih pokazao svoju sposobnost a sto se tice dugovecnosti nije toliko bitna da tako kazem nije u prvom planu kao kod satova od metala,ceni se sposobnost da se uradi mehanizam koji je rucno napravljen a funkcionise a ne dugotrajnost .
Jos jednom VELIKO HVALA PRIJATELJI!Vec vas smatram za prijatelje jer nesebicno delite svoje znanje i sami znate koliko mi znaci i koliko mi vremena,koje je meni dragoceno, stedite.
-
Re: Ručna izrada sata
Tako je to sam i ja malopre pomislio!
-
Ponavljam, divim ti se do besvesti, samo nastavi... Ovo je umetnost...
-
Samo napred Sasa :thumbsup:
-
Hvala cika Kure,hvala Zagore znaci mi vasa podrska evo borim se sa upasivanjem ovog mog zupcanika sa orginalom da vidim kako funkcionise a i da vama pokazem kako izgleda.Evo probam ga sto se kaze na suvo za sada je ok jos malo da doteram osovinicu da ulegne u rubine i ubacujem,ovako se rotira videcemo jos.
-
Nisam pisao u ovoj temi do sada, posto ne znam kako bih zaista mogao da ti pomognem, ali u svakom slucaju podrzavam to sto radis, i voleo bih da se ceo projekat uspesno zavrsi.
Samo napred!
-
+1... divim se tvom entuzijazmu,volji,slobodnom vremenu,umecu ...
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozdrav drugari!
Da li bi neko mogao da mi pomogne ? Treba da sastavim tribove iPrilog 119185Prilog 119186Prilog 119187 minutne sekundne spojne zupcanike. Posto sam rastavio orginalne sad imam dilemu nisam siguran kako dalje.Sta me buni?
Ako sam dobro shvatio minutni zupcanik ima osovinicu trib koji je probusen i kroz njega prolazi sekunda osovinica trib ,kada to sve spakujem sta bi trebalo da pokrece kotveni zupcanik sekundni ili spojni i posto kada sve postavim minutni zupcanik dodje ispod kotvenog on onda nista ne dodiruje vec samo trib se okrece sa bubnjicem.
Dakle zasto postoji taj minutni zupcanik ako nista ne okrece i koji zupcanik pokrece kotveni ,sekundni spojni ili oba ili samo jedan?
Unapred hvala!
-
pa ti si ovo dobro sastavio ,ako ja dobro vidim na slici.... kotveni zupcanik ti pokrece sekundarno zupcanik...
-
Ovo sam slikao prilikom rastavljanja,nije najbolja rezolucija pa nemogu da vidim sve detalje.Po ovi slikama minutni zupcanik mi je ispod kotvenog i onda nista ne dodiruje vec samo njegov trib je ukopcan sa bubnjicem.Cemu sluzi taj minutni zupcanik ako nije ni sa cim ukopcan to mi njie jasno ili je i on s necim ukopcan al ja pogresno sklapam?
-
minutni zupcanik pokrece minutnu cev na kojoj je nasadjena minutna skazaljka . minutni i treba da bude u kontaktu sa bubnjicema on treba da je u kontaktu sa spojnim zupcankom koji pak pokrece sekundarni zupcanik,a ovaj pokrece kotveni....
-
Znaci kotveni pokrece spojni zupcanik a trib spojnog treba da je ukopcan sa zupcanicima sekundnog i minutnog zupcanika?