-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Pranje metalne narukvice
Ovo sam odlucio na napisem cisto da podelim moja licna iskustva. Naime, cesto sam i sam kupovao polovne satove, nailazio na ne oprane, odnosno ne ociscene metalne narukvice. Sat kupim na internetu...neretko fotke sata stare po nekoliko godina ili barem meseci. U medjuvremenu sat nosen, koriscen u svakakvim uslovima. Samo je spakovan i poslan. Kada ga otpakujem, imam sta videti....a ja kakav vec jesam, odmah narukvicu dole i u potapanje.
Kako sam vec dugo u satovima, tako i dugi niz godina perem i svoje a i tudje narukvice. Najlakse je otici kod casovnicara i reci: "Majstore, deder bubni ovo u ultra-zvucnu kadicu...", ali neki put nije zgodno...ili je vikend ili...ma sijaset razloga.
Iskustvo me naucilo....prao sam ja sa sapunom, alkoholom, vrelom vodom...starom cetkicom za zube, raznim keficama....onim sprejevima i penama sto zene ciste rerne.....:banghead:
Na kraju sam pronasao jedan svoj nacin koji je bas delotvoran.....
Skinuti sat sa narukvice, potopiti ga u staklenu posudu sa medicinskim benzinom, ostaviti negde vani da stoji 15-tak minuta....onda iscetkati keficom. Ostaviti jos malo da se otapa....(benzin hlapi pa pripazite da ne osusi). Kasnije oprati mlakom vodom i posusiti.
Kefice sam uzeo one decje za likovni....jednu sam skratio napola da dobijem jaci pritisak za onu skorenu necistocu.
Ako je bas u jako losem, masnom i prljavom stanju, razredim Ivasol sa vodom...opet potopim i pustim nekoliko minuta i uz stalno cetkanje ponovim postupak u medecinskom benzinu ali bez potapanja. Samo ga operem.
Evo kako moja "ekipa" za ciscenje izgleda...
Prilog 115379
a ovo su kefice, cetkice....vidite da je jedna skracena za jaci pritisak
Prilog 115380
Medicinski benzin, alkohol mozete kupiti u apoteci...cetkice kod dece (samo da vas ne vide)
Jedino Ivasol treba kupiti u prodavnici auto-opreme....gde se prodaju ulja, maziva itd...
Prilog 115381
-
Re: Pranje metalne narukvice
Prilicno korisna tema :thumbup:
-
A sta fali sprejevima kojima zene ciste rerne?? Ako moze da ocisti lanac od bicikle koji na sebi ima ko zna koliko slojeva ulja i prasine zasto ne bi mogao i narukvicu?
-
Slazem se da moze, probao sam i ide i s njim, ali.....preabrazivno sredstvo sa postupnim delovanjem. Meni na jednoj Seikovoj narukvici nakon 2 dana poceo da ostavlja nekakav zuti trag.....Ja s tim vise nisam cistio.
-
Hvala na savjetima, Mario! :congrats:
Probacemo!
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Ne znam koja si koristio ali Axel npr. nikako nije abrazivan i koristio sam ga na mom i jos par Seiko satova. Ni jednom nije nista falilo, ne bi ni smelo da fali. Sta bi tek bilo sa sporetima i ostalim kuhinjskim aparatima ako moze da pojede nerdjajuci celik na satovima. Uz to ima lep miris pa ne morate da perete napolju. Isprskas to sto peres, ostavis da odstoji 10-15 min, ako treba istrljas malo cetkicom, speres i to je to. Ako bas treba ponovis jos jednom. Ako posle 2 takva pranja ne moze da opere narukvicu ja bih je unistio kao bioloski otpad, ne bih je ni stavljao na ruku :D.
-
Jok, nisam s tim...nego kupio od Pronta....ja isao s onom starom izrekom...ako ne znas sta je dobro, znas sta je skupo. Pa tako kupio onu najskuplju penu. Ali kako nisam bio zadovoljan a zenu nemam da joj dam, ja odneo drugoj komsinici....(prva je prestara pa joj to ionako ne bi pomoglo, a druga je....hmmmmm...oko 35 godina cca)
-
Vazno da je komsinica zadovojna :P.
Axel je jedan od jeftinijih a nisam ga ni ja "izmislio" nego su mi javili kolege biciklisti. A kad opere lanac od bicikle oprace i sat.
-
Najbolje da se prvo otkuva sa bilo kojim deterdžentom. Skine se i najtvdokornija prljavština. Može se ponoviti i više puta.
Naknadno se može i upotrebiti abrazivnija strana sunđera( zelena ) za čišćenje delova na kojima su ostali sitni ostaci. Ujedino
istim sunđerom može se polirati narukvica.
-
Niz korisnih savjeta. Nama neiskusnijim jako bitni, jer bi nas pojedini časovničari "derali" s cijenama za nešto što možemo sami učiniti. Hvala!
-
u ultrasonicnu kadu i sve spada sa nje
-
[QUOTE=spar;188703]u ultrasonicnu kadu i sve spada sa nje[/QUOTE
Nadam se da je imaš! I kod nje mora se ponoviti ukoliko ima puno naslaga prljavštine.
-
Evo da dodam i ja moje iskustvo - 3% hidrogen. Naspem u posudicu, uronim narukvicu, sacekam malo i istresem. Dobar deo prljavstine sam ispadne. Posle finisiram sa alkoholom.
-
Ja go imam ovoa cudo
mi se potrosi tecnosta sega ne znam sto da stavam
koj ima predlog neka kaze
Connoisseurs Twin Tank La Sonic Plus Electro Sonic Jewerly Cleaner | eBay
-
Citat:
bt321 kaže:
Antifriz.
-
Cist..razreden ??????????
hvala na pomoci
-
Odlicna tema, svaka cast!
-
Imam tako jezivu narukvicu od ocevog starog Seika Sports 100 koji mi je ujedno i jedan od omiljenih satova, ali nikako ne mogu da je ocistim do kraja jer je on nije skidao jedno osam godina tako da to savrseno govori o stanju narukvice i o potpunom nemaru. Ni sat nije preziveo, ali sam ga ja ipak spasao na kraju. Zato ni ne nosim tu originalnu narukvicu, ali probacu ovu varijantu koju je Mario predlozio jer se bojim da je ne ostetim necim previse abrazivnim.
Kako to izgleda uzivo je plac majke Bozije. :)
Hvala svima na savetima!
-
@StariAs, kolega slobodno probaj....bas sa istom seikovom narukvicom sa imao problem i ja.....i resio ga na onaj opisan nacin bez problema....jedino sam ju "kiselio" malo duze uz dodavanje benzina jer brzo hlapi.....
-
Stavi neku sliku pre i posle, da vidimo kako je ispalo na kraju.
-
Ja za čišćenje narukvica koristim "Brake Cleaner" (čistać kočnica) u spreju. Brejk kliner nije abrazivan. Nakon toga isperem u toploj vodi sapunom i četkom.
-
Brake cleaner je odmascivac, kao i Axel i slicni cistaci sporeta. Jedino sto Breake Cleaner sam isparava i ostavlja povrsinu cistom.
I da razjasnimo jos jednu stvar :). "Abrazivan" znaci da je hrapav, neravan tj. da sluzi za smirglanje, struganje, grebanje i sl.
Ni jedna tecnost koja se ovde pominje nije abrazivna. Moze da bude hemijski agresivna pa da nagriza metal ali to nema veze sa abrazivnoscu.
-
jao, baš ti hvala na ispravci. klaić ili anić...? Abraziv je bilo koja tvar, ili supstanca, koja uklanja dio površine ako ga trljamo o nju. Abrazija je uklanjanje površine trljanjem ili brušenjem. Brake cleaner to nije i tako sam napisao. ne treba trljati i trljanjem se ne oštećuje površina. ;)
, tečnost je glagolski pridjev, a tekućina imenica, materija. ;)
-
Ma kakva ispravka ;). Ne vidim nikakvu gresku u tvom postu.
Nego je neko pomenuo "abrazivnost" i provuklo se na par mesta gde ne bi trebalo pa cisto da neko ko bas i nije upucen u celu pricu ne shvati nesto pogresno.
-
pasta za zube, stara cetkica i trljaj za ''blistavi sjaj vase narukvice'' [emoji6]
-
Vrlo interesantna iskustva forumaša na ovu temu... A i sam, sam koristio neke od pomenutih varijanti.
-
E, pasta za zube je uglavnom abrazivna ;). Mada je fina granulacija pa moze da se koristi za poliranje, posebno plastike.
-
Ma ja sam upotrebio termin "abrazivno" umesto "agresivno", i pogresio, sto je jako lose za jednog masinskog inzenjera. :D
Sto se poliranja pastom za zube tice ona sve resave, manje vise, takodje moze i kombinacija duvanski pepeo-talk-alcohol od koje se napravi pasta, ali je fora kod poliranja metala da ne poliras kruznim pokretima vec da samo izvlacis prave pokrete u jednom pravcu kako ne bi ostali kruzni tragovi od poliranja. Treba otvoriti temu i za poliranje ako je nema!
Citat:
RUS kaže:
Stavi neku sliku pre i posle, da vidimo kako je ispalo na kraju.
Uh bojim se da slikam tako nesto da mi ne osteti kameru na telefonu hahah. Jednostavno je tako ruzno da me je blam, a blam me je mog matorog posebno sto uopste nije mislio da je narukvica prljava kad sam ga pitao. :lol:
-
StariAs, ma kolega ne sekiraj se....evo ja sam otvorio temu i namjerno napisao tu rec....abrazivno!!! A ovo dva jezikoslovca nas nasli sada zaj.......E ovako...zasto sam upotrebio tu rec....upravo zato sto ona znaci i predstavlja upravo ono kako ta sredstva deluju.....koristis ih uz struganje, grebanje, trljanje...itd. A svi znamo da se to NE smije raditi sa nasim narukvicama ako ne zelimo promeniti njihov izgled.....
Pazi sad, kada se njih dvojica jave.....:dance3:
-
[emoji6] Ja se slazem da se uglavnom razumijemo, a i kad se ne razumijemo, razumijemo se sasvim dovoljno. Hehe. a sto se tice teme, ja mislim da je mmario u pravu, starias malo manje. Zarekg je skroz u krivu. Konsultirao sam jedan anonimni lingvisticki izvor na kojeg se pozivam. No, kako bilo, ne bih nikad prao narukvicu sa cistilom za pecnice, jer mi je to bez veze. [emoji41]
-
Pa ako 2 masinska inzenjera ne znaju sta znaci abrazivno a sta agresivno onda vi slobodno konsultujte razne "izvore" po tom pitanju ;).
-
A jel' itko probao namociti narukvicu u vinskom octu? Ja sam od svog posljednjeg nabavljenog Seika (kojeg mi je poslao autor ove teme, op.a. :) ) narukvicu dobro natopio u vinskom octu, ocistio sav kamenac i prljavstinu, a zatim ju ostavio neko vrijeme u alkoholu. Ono, za dezinfekciju [emoji3]
-
op.a. autor ove teme je samo kupio sat za cenjenog kolegu sa kp i odmah mu poslao....nisam ga cak htio ni otpakovati....ono jelte da ne bi nesto zajeb'o.....
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
-
Citat:
anpi kaže:
A jel' itko probao namociti narukvicu u vinskom octu? Ja sam od svog posljednjeg nabavljenog Seika (kojeg mi je poslao autor ove teme, op.a. :) ) narukvicu dobro natopio u vinskom octu, ocistio sav kamenac i prljavstinu, a zatim ju ostavio neko vrijeme u alkoholu. Ono, za dezinfekciju [emoji3]
lol, opet ločeš anpi?
-
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
-
Zdravo kolege!
U principu, svako čišćenje zavisi od toga kakav je "pacijent" stigao. Ranije sam često kupovao satove po buvljacima i veoma često se dešavalo da su bili masni i kaljavi, često i kombinacija ta dva. Kako ima narukvica sa šupljim linkovima, sve to može biti popriličan pakao za čišćenje. Uglavnom, postoji više faza.
Proveriti od čega je narukvica. Ako je nerđajući čelik, sjajno je. Ako je u pitanju pozlata ili neki drugi nanos, priča postaje drastično pipavija. Ukoliko je narukvica zlatna(čistio sam svega par komada, ne volim zlatne narukvice, baš su mi gadne nekako) treba biti još pažljiviji jer je zlato jako mekano, i lako se da oštetiti. Sa srebrom nisam imao neka posebna iskustva.
Izvaditi pinove za kačenje narukvice za sat, po mogućstvu ih zameniti novim, pogotovo ako nisu u dobrom stanju.
Isprati narukvicu toplom vodom i rukama, prstima i mekom stranom sundjera odstraniti sve što može.
Potopiti narukvicu u mešavinu deterdženta za sudove i tople vode i pustiti da odstoji.
Četkicama za likovno, sunđerom i drvenim čačkalicama odstraniti sve što je moguće od prljavštine pa isprati toplom vodom.
Pripremiti UZ kadicu i u njoj odstraniti sitne nečistoće koje su "nedostupne" za konvencionalno čišćenje. Nekada je potrebno i više ispiranja.
Narukvicu osušiti, obrisati suvom krpom pa je onda potopiti u medicinski benzin. Pustiti da odstoji, pa je izvaditi na papirni ubrus i ostaviti da ispari.
Prebrisati magičnom krpom ili onom krpicom kojom se brišu monitori i displeji mobilnih telefona. Posle ovoga trebalo bi da sija :)
-
Citat:
DrAgod kaže:
Posle ovoga trebalo bi da sija :)
Ako ostane nešto od narukvice 😁
!
-
Nisam spomenuo da je boja sijajuće transparentna posle čišćenja!