-
Odstupanje Omikrona
Pozdrav! Cale ima jedan Omikron koji je servisiran pre par dana i koji konstantno zuri oko pola minuta dnevno. Sat je podesavan na vibrografu u 5 pozicija i casovnicar kaze da je kod njega radio perfektno, tj. da je odstupanje bilo veoma blisko nuli (manje od +1s). E sada, kod mene je radio OK nekih ~12 sati, a onda je poceo da zuri. Sta bi tu mogao da bude problem? Cale ne moze da se seti kako je taj sat radio kada ga je kupio, a dugo je stajao pokvaren, tako da ne znam da li je mozda od pocetka takav. Da li je mozda u pitanju neka fabricka greska i da li neki satovi jednostavno ne mogu da se podese tako da odrze tacnost u duzem periodu?
Hvala.
-
Re: Odstupanje Omikrona
Mislim da je u pitanju opruga. Omikroni su stariji satovi i opruge koje ih pokrecu vremenom gube elasticnost pa samim tim i slabe.
-
dal uvjek žuri jednako?
dali u svim položajima radi jednako?
probaj ga ostaviti jedan dan na stolu pa pogledej dal istu razliku dela
nemoj poriktavati točnost par dana pa provjeri jeli nakon npr. 4 dana napravio ukupno 4x veću razliku
zamoli urara da ga ponovo stavi na vibrograf i prekontrolira i ako ti može dati ispisnu traku
-
Ne zuri uvek jednako. Navijam ga ujutro i u toku dana pozuri manje nego u toku noci (tj. u toku prvih ~12h od navijanja je odstupanje manje nego u toku drugih 12h). Nisam nesto menjao polozaje, pa ne mogu da tvrdim da li u svima radi isto. Nosio sam ga par dana i tako je radio.
U medjuvremenu sam ga opet nosio kod casovnicara, sada je odstupanje (ukupno u toku 24h) oko +15s, sto je zadovoljavajuce. Ako budem imao vremena, videcu da li mozda moze jos nesto da se uradi.
Hvala vam na odgovorima.