Re: Kako postati uspešan časovničar?
Citat:
watchmag01 kaže:
Stefane ako se smije slikati unutar firme nabaci koju slikicu ili ako imaš koju sa wostepa
Imam slike iz Wostepa u Svajcarsku i Svedsku ali su mi u mob, kad budem imao vremena bice upload. Ja sam iso tri godine u Svedsku. Godinu dana zidnih satove i pravljenje delova itd. Druga godina dzepni i rucni sa sedam razlicitih testova tokom cele godine. Treca godina Priprema za wostep i svedsku diplomu, za Wostep servis na tri razlicita calibar ETA2824, ETA955.112 i omega 1861 hronograf. Za Svedsku diplomu isto sem hronografa de se koristi ETA7751. Vreme dozvoljeno je 16 sata. Svih ovih mehanizma su manipulisani sa najmanje po 3 greske ali i vise.
Wostep u Svajcarsku je vise za rucne satove i odlicna priprema za rad u bilo koju radionicu.
Za moje radno mesto u Breitlingu, sta ima da se kaze. Sve ja vrh sto se tice masine i opreme.
a mozes li da nam kazes nesto o prijemnom ispitu? i koliko kosta ta obuka u praksi? znam da je 28 000chf obuka ali verovatno ima i dodatnih troskova pored smestaja i "skolarine"...
Citat:
milospinkfloyd kaže:
a mozes li da nam kazes nesto o prijemnom ispitu? i koliko kosta ta obuka u praksi? znam da je 28 000chf obuka ali verovatno ima i dodatnih troskova pored smestaja i "skolarine"...
Ja neznam koliko kosta skolarina u neuchatelu,ja sam zavrsio u borensberg (svedsku), tamo jedan veci deo ucestvuje drzava.Ali kostalo me sigurno negde oko 25000-30000 evra.
Prijemni ispit je bio iz vise delova, prvo razgovor sa direktora skole, pa test iz matematike, posle smo dobili neke drvene plocice i male turpije. Pa smo pravili kao male stepenice u tim plocicama gde obe plocice treba da se spoje u jednu kad ih sastavis. Posle sam cuo da rezultat uopste nije interesantan nego gledaju kako radis rukama, sa alatom itd.
hvala ti puno na prenesenom iskustvu, osecacu se slobodno da te pitam jos nesto ako me bude zanimalo :)
Citat:
AleksaM kaže:
Hvala na odgovorima.Znaci Svajcarci ne daju stipendiju. Ne bi bio problem da platim skolovanje ,nego jel je to po tvojoj prici doskolavanje ili mozes otici i upisati bez ikakvog znanja? Nisam mislio o otvaranju radionice,hteo sam da pitam za rad od u nekoj firmi. Koje kvalifikacije poseduju ljudi koji rade npr u Breitling-u ili slicnoj firmi,plate i slicno.. Pozdrav
i ja bih bio veoma zahvalan kad bi kolegi aleksi neko odgovorio na ovu poruku :)
pitao sam na WUS-u sta kazu na temu toga da li moze da se upise wostep bez ikakvog iskustva u porvaci satova i kazu da moze...
Pozdrav ima li neko iskustva sa kursom i obukom u AKADEMIJI OXFORD? Video sam kod njih na sajtu da imaju taj plan i program
Moraš da ideš na praksu kod nekog časovničara određeni broj časova i dobiješ i knjige, koje treba da naučiš i onda ideš na ispit iz svega toga. Sve zavisi kakva te ekipa ispitivača zadesi. Nekad bude lako, a nekad i teško. Barem sam ja tako čuo. I ja sam hteo to da uplatim i odradim, ali nikako da nađem vremena. Ako si iz NS onda me cimni, pa možemo zajedno da odemo da se raspitamo, jer sam i ja zainteresovan. Na pp ću ti pustiti moj broj mobilnog.