Strana 1 od 14 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 134
Like Tree395Likes

tema: Kako napraviti kaiš za sat

  1. #1
    Član Avatar korisnika sofronije
    Član od
    22.12.2011.
    Poruke
    174
    Lajkovi
    625
    Reputacioni uticaj
    62

    Određen forumom Kako napraviti kaiš za sat

    Naziv: Kako-napraviti-kais-za-sat-KAIS-SATOVI.jpg, pregleda: 5658, veličina: 142,6 KB



    Evo me, da se pocne. Najpre da zadovoljimo formu - ne preporucuje se za decu ispod 14,5 godina
    * premiere lecon *

    Nabavka "repromaterijala" za ovakav princip izrade svela se na obilaske pet sopova jer nasi ljubimci, kuce i mace, kao modne detalje imaju u ponudi povodce, okovratnike, nesto sto ne znam ni sta je, izradjene od gurtni svih mogucih i nemogucih boja, sirine koja se relativno lako nadje kada je opredeljenje na 20mm kao kompromis za lugove 18 - 20mm. Svakako da ima i sirih ali u ovom trenutku nije bilo potrebe za tim. Tu obratite paznju na debljinu trake jer ih ima razlicitih a to ce vam diktirati opredeljenje za izradu kaisa. Za nato varijantu su nepovoljne trake debljine 2mm jer zbog dvostrukog pozicioniranja ispod kucista sata sve to posle izgleda po malo rogobatno jer sat dosta odize od ruke. Sledeca destinacija u potragama za traku su trake za roletne. Ima ih sa sirinom 20mm, nije bas za pohvalu izbor boja ali svakako nemojte uzeti one sa delimicnom kudeljnom potkom vec iskljucivo sinteticke. Sinteticke su mnogo lakse za odrzavanje i dalji rad a one prve znaju u prisustvu vlage odavati pomalo neprijatan miris i otezavace izradu. Meni su ubedljivo najbolje trake upotrebljene za vojnu opremu jer imaju odlicno tkanje, tvrdocu, skoro idealnu debljinu oko 1,5mm. Problem sa tim trakama je svakako ta boja i sirina koja je bas redja na oko 20mm.

    Evo primera :

    Kako napraviti kaiš za sat-picture-1268_1.jpg Kako napraviti kaiš za sat-picture-1269_1.jpg Kako napraviti kaiš za sat-picture-1270_1.jpg

    Nemojte uvek verovati deklaraciji. Na zutoj traci pise 20mm a traka je 18mm. Ako nemate cime izmeriti na licu mesta, odlicno posluze lugovi na vasem satu i sve vam jasno. Crna traka je za jednu od varijanti kaisa skoro idealna. Ima vec postavljene stepove gde treba i vama ostaje da odstranite onu metalnu alku i plasticnu kopcu. Na ta mesta dolazi snala i mala alkica ( ili alkice ) za drzanje drugog kraja zakopcanog kaisa. Na srednjoj slici obratite paznju na kraj gurtne iza plasticne kopce. To nikako nemojte ostaviti tako jer od secenja trake toplim postupkom ostaje pucna stvrdnute plastike koja tako lepo zna da bocka ruku da vam u rekordnom vremenu napravi takvu nervozu da najradije skinete to sa ruke. Ima resenje za to pa idemo dalje.

    Da, da ne zaboravim - nemojte pokusavati da na nekoj od gurtni ubacite poduzni step koncem druge boje da bi napravili vizuelni efekat boljim. Ne ide to jer masinski step zna da ugura taj konac u tkanje gurtne tako da tek onda ne lici na ono sta ste hteli. Rucno prosivanje debelim koncem je tek muka za sebe i nikako to ne ide.

    Kako napraviti kaiš za sat-picture-1277_1.jpg Kako napraviti kaiš za sat-picture-1278_1.jpg Kako napraviti kaiš za sat-picture-1279_1.jpg

    Evo zasto sam pominjao debljine traka. Na komandircu su lugovi prema dole i iglice su nisko pozicionirane. Originalni nato kais ga lako nosi jer sat nije tezak a visina i oblik kucista se sasvim uklapaju sa tom debljinom trake. Debljina te trake je 1mm, probano je i sa trakom 1,5mm i izgleda jos ubedljivije. Ja nisam imao dovoljno strpljenja da se objasnjavam sa tasnerima oko stepova uz one tri alkice jer oni imaju masine bez papucice uz iglu pa mogu da pridju uz alku. Majstori kao majstori, oni znaju odmah sta je bolje i ako nemaju pojma sta ustvari zelis.... Mozda nekom narednom prilikom i pokusam sa njima. Na ostalim slikama je skoro sav potreban alat. Nisam slikao ono prirucno kuvalo na plin jer je to deo tajnog alata Elem, uz bijaks je ulozak hemijske olovke kao stvoren za otvaranje rupa na gurtni. Umesto bijaksa svakako mozete upotrebiti busilicu i "dejstvovati" na principu zumbe suptilnim odarcem cekicem mada vam onda alatka nece bas dugo trajati. Kljucnu ulogu su odigrali onaj ekser i plocica na trecoj slici pa u tu investiciju obavezno udjite.

    Alkice. Muka sa tim. Nisam nasao nigde u ponudi, kod mene bar, a od raspolozivih alkica na drugim stvarima nikako pogoditi potrebnu sirinu. Umalo nisam deci sa cizmica poskidao alkice ali zima je a ko da ceka da klinci prerastu. Opredeljenje za lim od nerdjajuceg celika, takvu traku sirine 2,5mm, prokron zicu ...

    Kako napraviti kaiš za sat-picture-1271_1.jpg Kako napraviti kaiš za sat-picture-1274_1.jpg Kako napraviti kaiš za sat-picture-1273_1.jpg Kako napraviti kaiš za sat-picture-1275_1.jpg

    Prokron zica je malo nezgodnija za rad zbog obrade ali je sa vrlo malo poliranja vise nego ubedljiva. Traku sirine 2,5mm od nerdjajuceg celika imate u rashodovanoj metlici brisaca i to dva komada, prosto zar ne. Na trecoj slici je uradjena samo jedna sira traka od nerdjajuceg lima debljine 1mm. Takav izbor je zbog oblika kucista satova jer buran je pravih ivica sa uglovima, amfibija malo zaobljena, seiko sa drugom pricom koja nije bas u vojnoj varijanti... Nikako vam ne preporucujem za alkice nekakav materijal koji vec ima zastitu poput hroma, nikla, na sebi jer ce pri savijanju pucati zastita. Ako uspete pronaci odgovarajucu alkicu koja se uklapa u vasu pricu, to je najbolje a ja nisam bio za opciju da su alkice sire pa sve to posle seta na kaisu.

    Ostatak price je vec laksi. Na mestu one velike alke na slici br.2, sa cela probusite rupicu za onaj pokretni deo snale i jednostavno namontirate snalu ( svakako snala sa iglicom ). U prostor iz snale a do prvog stepa, uvucete jednu alikicu koju ste pripremili. Jasno, prvo navucete jednu stranu, potom malo potisnete traku i ona upadne u unutrasnjost alkice. U onaj prostor izmedju stepova gde je bila plasticna kopca ubacite drugu alkicu na identican nacin. Drugi kraj te trake provucete izmedju iglice i kucista i odmerite potrebnu duzinu prema svojoj ruci. Preklop, odnosno dupliranje trake ide sve do onog dela na koji sam vam skrenu paznju na pocetku jer time dobijate ravnomernu debljinu kaisa. Visak trake odsecete skaplelom zagrejanim na plinskom kuvalu. Nemojte usijati skalpel jer ce onda gurtna da "cvari" i previse plastike izlazi okolo. Skalpel svakako drzite klestima dok grejete, malo je neprijatno drzati to prstima Zagrejete metalnu plocicu poput one na slici i blago zatopite ivice gurtne gde ste presekli. Taj deo gde val je gurtna dvostruka premazete sintelanom i spojite. Nemojte koristiti brzovezujuce lepkove jer ce vam ukrutiti gurtne pa time gubite onaj prijatan osecaj potpunog naleganja gurtni uz vasu ruku.

    Kako napraviti kaiš za sat-picture-1276_1.jpg

    Namerno sam odabrao ovu sliku da uocite taj spoj jer zbog svetle boje gurtne topljenjem se malo promeni nijansa. Na crnoj gurtni je to gotovo neprimetno. Ta spoj gurtni na kraju blago predjite debljom zagrejanom plocicom da potpuno poravnjate zatopljenu plastiku i tako izbegnete neprijatno bockanje u kozu.

    Drugi deo kaisa je jednostavna stvar. Odmerite potrebnu duzinu, spojite lepljenjem sve do mesta gde treba biti iglica, otvorite rupice za snalu. Sada je pravo vreme za ekser ! Kroz svaku otvorenu rupicu onom "zumbom" provucite zagrejani ekser. Time zatopite sitne sinteticke niti pa se nece izvlaciti i izgledati dronjavo a i pojacavate otpornost gurtne na tom mestu. Nemojte otvarati rupe vrelim ekserom jer tako probijanjem iscuri vise iztopljene plastike koja se zadrzi oko otvorene rupice i posle imate problem da to odstranite jer vas opet ceka neprijatno grebanje ocvrsle plastike.

    Ako vec ne nadjete gurtnu potrebne sirine, ili bi da suzite neku koja vam se bas svidja, stegnite gurtnu izmedju dva lima, onako po duzini, i vrelim skalpelom odsecite visak. Ivice odsecene strane zaoblite toplim limom ali svakako tu secenu starnu presmirglajte smirglom granulacije oko 1000 da matira. Pri secenju ostane zatopljena plastika nedovoljno ravna ali i sa onim neprijatnim odsjajem koji odudara od tkanja gurtne.

    Ih, sto se raspisah.... samo nedostaje na forumu i Radovan III pa da mi odvali "Sofronije, neobicno mnogo **res" I posle neko kaze kako sam ja brbljiv. Jednom sam tako cutao celi dan. Usta nisam hteo da otvorim ! Umalo nisam umro od gladi ! Bla,bla,...

    Orevuare,
    Sofronije
    Poslednja ispravka: Shmizla (19.3.2014. u 14:38) Razlog: Vizuelna dorada posta + Dodata slika

  2. #2
    Stariji član Avatar korisnika luger
    Član od
    23.8.2010.
    Poruke
    638
    Lajkovi
    1384
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    majstorska se ruka odmah prepoznaje. ukoliko ovde niko ne provali da fale zavese, do ujutru su satovi
    presvuceni...

    bravo za trud!
    Priložene slike Priložene slike  
    Poslednja ispravka: Shmizla (1.2.2013. u 11:08) Razlog: Problem sa slikom
    VLADAN P, pugo and backarelli like this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.989
    Lajkovi
    58296
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    Hvala brbljivi. Danas sam razmisljao o izradi i veruj mi grejanje,lepljenje i ekser su mi odmah pali na pamet.Ovih se dana bacam na posao
    VLADAN P and pugo like this.

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    Obozavam kada neko blize objasni svoje umece, bravo i hvala Sofro
    VLADAN P and pugo like this.

  5. #5
    Član Avatar korisnika sofronije
    Član od
    22.12.2011.
    Poruke
    174
    Lajkovi
    625
    Reputacioni uticaj
    62

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    luger
    ne pominji zavese, taman sam nesto merkao jednu Vesninu torbu... nece ni primetiti

    zagore
    pa i Ajnstajn je rekao - stvari treba posmatrati jednostavno. Doduse, ne previse jednostavno

    Samo napred, veruj da mozes i zavrsices to. Mogu ja da kupim kais ali, eto, drugaciji mi dozivljaj kada nesto uradim sebi. Jedino sto stalno merkam i osmisljavam da bude jos bolje. Nikada nije savrseno.. a muke su jer eto nikako da nadjem gde kupiti ni one ojadjene snale. Za drugo tek....

    serb
    meni je to prirodno stanje Predugo sam u okolnostima da ponesto ucim ili obucavam druge. Kada naprave rezultat ja zadovoljan da je trud imao efekta. I tako... idemo dalje pa dokle se stigne
    VLADAN P, pugo, backarelli and 2 others like this.

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika luger
    Član od
    23.8.2010.
    Poruke
    638
    Lajkovi
    1384
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    sad si mi dao zisku da nesto i ja uradim, mada cu ja to drugacije.

    nece luger zavese, salio se luger, on je dobar...



    svaka nato pantljika koju sam do sada video mi je delovala stvarno kao da je
    za vojsku radjena, grubo, a to blizu mojih satova - jok vala.
    ukoliko nekim cudom ulovim neku finu trakicu po prodavnicama pozamanterije
    nesto ce jos i da se desi. s tim da cu ja to, svestan svoje trapavosti kad su fini
    radovi u pitanju (a i zivac sam , sto dodatno komplikuje) da porubim lepo kod nekog profi
    krojaca kako ja hocu, a onda bi jos mogla da se napravi zanimljiva trikotaza koju kako
    god okrenes nemam gde da kupim, ali mozda mogu da je napravim.

    kad smo vec kod toga, od puga izgleda jos niko nije trazio koznu nato pantljiku , a ima ih
    i koznih (vid´o ja),i mogu da izgledaju vrlo lepo uzivo. s jedne strane, kozu mi amateri tesko
    da mozemo da obradimo kako valja, s druge strane, greh je trositi pugovo umece na nesto
    tako prosto, ali... ta mi se ideja odavno mota po glavi.
    VLADAN P, pugo, backarelli and 1 others like this.

  7. #7
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    Skines kozne kaisice za zatvaranje borbenog ranca i eto kozni NATO Moze da ima i ''vintage'' smek.....Doduse ne znam da li odgovara sirina i duzina, a nemam pri ruci ranac da premerim....

    A palo mi je na pamet da na slican nacin nabudzim neki ''Flieger''. Isecem kaisic sa nekog borbenog ranca ili onih starih lovackih, provucem kroz lugove , zvek nitnu, zvek drugu nitnu i eto flieger kais. Izdrzljiv i nadasve sofisticiran Od alata treba: sekirce, tri nitne i ostar noz
    Poslednja ispravka: anbeast (28.1.2013. u 23:50)
    VLADAN P, pugo, backarelli and 1 others like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  8. #8
    Stariji član Avatar korisnika luger
    Član od
    23.8.2010.
    Poruke
    638
    Lajkovi
    1384
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    kad god mi je nesto od zanatskih radova izgledalo tako prosto ispalio sam se kao konj.

    tu ima jos dve sitne kvake protiv nas amatera:
    - nemamo izbor koze kao pugo (najvise zbog debljine)
    - potpuno sam siguran da on zna neki fazon za obradu ivica koji mi ne znamo (ili nemamo cime)

    ... e sad, kod puga se ceka, a svoj rucni rad ne cekas, pa i ako je katastrofa, kanta za djubre je oduvek
    bila diskretni prijatelj kad treba.

    da, pugo nema one bas vintage kozurice, ispucale, izgrebane, odrane, to sam mu predlozio da namesti
    zamke, pa sta se ulovi, ulovi se... ja navijam da u zamku prvo stane jedna vintage krava, to bi nam popunilo
    potrebe foruma za godinu dana, valjda. posle moze i neka vintage jaretina, noj, ajkula, ko zna sta sve ima vintage.



    za alkice mozemo da startujemo sofronija, ko mu je kriv kad se javno deklarisao kao dobar
    savijac rostrfrajne zice, a snale u najgorem slucaju mogu da se poskidaju sa novih kaiseva
    (iz klase za utrapljivanje neprijateljima satova).

    VLADAN P and pugo like this.

  9. #9
    Član Avatar korisnika sofronije
    Član od
    22.12.2011.
    Poruke
    174
    Lajkovi
    625
    Reputacioni uticaj
    62

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    luger, krenuo ti u zajebancije...
    prvo, nemoj ti vise pada na pamet Pugo i njegovo angazovanje za izradu nato kaisa. Bila bi to gre'ota do bola gusiti njegovu kreativnost za izradu po standardima i kliseu. Koza je plemenit materijal koji majstorsko umece pretvara u malo umetnicko delo:
    drugo, nato kais je tipican primer asketske prakticnosti i shodno osnovnoj nameni je odlicno resenje. Ako se i on pojavi u varijanti koze nekakve ptice trkacice, onda to meni izgleda kao da Stefan Milenkovic svira svadbu pod nekakvom satrom. Doduse, sigurno da ima likova koji bi nosili lakovane cipele i vojni sat sa takvim kaisem ali odlicno znam da bar ti nisi iz takve price;
    trece, ih sto te cekam za tog profi krojaca Znas ti odlicno da sam zbog takvih "profi" majstora otisao pa kupio mini strug i stavio u podrum. Klasika, das mu crtez za izradu delica a on odmah "moze to i ovako".. a pojma nema ni sta je, ni za sta je. Onda te jos ispali 3 - 4 puta po sistemu bice tada... i na kraju, obavezno nesto zabrlja. Sve u svemu smoris se, izgubis vreme, istegnes zivce,.... najmanje spremnih da urade sta trazis, naplate i gledaju dalje svoja posla. Koristim ja onaj strug 5 -6 dana u godini, nisam ga mnogo ni platio, ali sam mnogo dobio na ocuvanosti nervnog sistema. Sada izgleda treba da kupim masinu za sivenje
    cetvrto, na zalost si pogodio to za snale. Cak ni njih nisam uspeo pronaci gde kupiti posebno. I te ojadjene alke neko pravi na tone a ja cu izgleda morati napraviti alat za savijanje zbog 4-5 kaiseva. Ma ludost..

    anbeast
    eto reseeeeenjaaa ma ima toga samo treba malo "njuskati" okolo i stvori se ideja. Posle te, druga, pa treca i eto zanimacije. Da ti pomognem - ona tamno zelena traka je uz futrolu pistolja i sluzi da se futrola pricvrsti uz nogu. Ima vise varijanti uprtaca a na ranijim varijantama vrece za spavanje ima ona siva traka pa odlicna za titanijumska kucista ili uklapanje sa ponekim ciferom....
    HADzI DALIBOR, VLADAN P and pugo like this.

  10. #10
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: sofronije-mini kolekcija

    Jaooo...koje li su sirine stari platneni, zeleni uprtaci?! Oni JNA Style koji su se pojavili na kratko izmedju JNA/Wermacht kozni style i ovih novih NATO style Cek' da natrcim na neki vojni otpad ima da nadjem materijala, iihaaa...
    VLADAN P and pugo like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

Strana 1 od 14 1234511 ... PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •