-
Watch winder - Kutija za navijanje automatskih mehanickih satova
Gde u Srbiji se moze kupiti neki povoljan navijach, bar za dva sata?
Videh na Amazonu da postoje modeli za 50ak dolara. Koliko je isplativo naruciti to direktno u Srbiju?
-
re: Watch winder - Kutija za navijanje automatskih mehanickih satova
Imas ih u BPM radnjama. Model je za jedan sat i cena je oko 3500 din. ;)
-
re: Watch winder - Kutija za navijanje automatskih mehanickih satova
Da, i ja sam nedavno video da daju 50% popusta na taj navijac. U pitanju je neki Fossil-ov za koji ne mogu da pronadjem specifikaciju, odnosno koji rezim rada podrzava. Ima prekidac za navijanje u oba smera, ali me zanima u kakvom rezimu (koliko radi, a koliko miruje).
Mada mozda cu ga stvarno kupiti, najvise zbog cene, jer me iskreno mrzi da se zezam sa narucivanjem iz inostranstva.
Ako budem kupio, postavicu opis i specifikaciju koju cu sam napisati jer ne dolazi uz njega (provereno).
-
Re: Watch winder - Kutija za navijanje automatskih mehanickih satova
jel taj navijac sa popustom 3500din ili je 1750din?
-
znam da je bio 7, tako da je verovatno 3500 sa popustom
-
to je navijac samo za jedan sat jel tako? koliko treba on dnevno da radi da bi sat normalno funkcionisao? interesuje me i to za navijanje u dva smera,sta se time postize ako moze neko da mi pojasni? nadam se da ne postavljam glupa pitanja ali stvarno nemam pojma nista o navijacima a pre neki dan sam kupio prvi automatik.
-
Navijac u BPM cini mi se kosta 3990din, uz pitanju je kutija za jedan sat, pristojno izgleda, braon koza.
okacicu i ja koju sliku kada je kupim.
-
Citat:
NIKSHA kaže:
to je navijac samo za jedan sat jel tako?
Da, osim ako nemaju nesto novo u ponudi.
Citat:
NIKSHA kaže:
koliko treba on dnevno da radi da bi sat normalno funkcionisao?
Zavisi od brzine rotacije ali obicno je potrebno 600-800 obrtaja da bi se sat potpuno navio.
Citat:
NIKSHA kaže:
interesuje me i to za navijanje u dva smera,sta se time postize ako moze neko da mi pojasni?
Neki satovi se navijaju samo u jednom smeru pa ako imas takav model bitno je da navijac moze da menja smer rotacije da bi odgovarao satu.
-
Citat:
NIKSHA kaže:
to je navijac samo za jedan sat jel tako? koliko treba on dnevno da radi da bi sat normalno funkcionisao? interesuje me i to za navijanje u dva smera,sta se time postize ako moze neko da mi pojasni? nadam se da ne postavljam glupa pitanja ali stvarno nemam pojma nista o navijacima a pre neki dan sam kupio prvi automatik.
Paki ce detaljnije o ovoj kutiji jer je on kupio pa zna detalje. Sto se tice navijanja u dva smera, to je pre svega za mehanizme koji imaju tu opciju da se navijaju u dva smera, a postoje i oni mehanizmi koji se navijaju u smeru suprotnom od kazaljke na satu.
Vecina satova se navija okretanjem u smeru kretanja kazaljke na satu. I msilim da pomenuta kutija ima samo tu opciju navaijanja u smeru kretanja kazaljke na satu. Ukoliko imate drugi sat, onda je potrebno da ga staviti obrnuto(tj sa druge strane) i mehanizam ce se navijati.
ps pretece me @tiha
-
koliko je to vremena tih 600-800 obrtaja? hvala na odgovorima i ocekujemo opis kutije Paki :)
-
Te kutije znaju da budu opasne za satove ako ne pravilno namotavaju. Brzina je jako bitna i razlikuje se od obicnog satnog mehanizma do mehanizama sa komplikacijama, hronograph....7750 inace namotava u jednom smeru, bezopasno je ako se namotava suprotno ali trazi veci broj namotaja ako se ne varam preko 800.
Pisem iz secanja ne drzite me za rec, pogledajte Orbitine kutije za namotavanje.
-
Citat:
ANGEL II kaže:
Te kutije znaju da budu opasne za satove ako ne pravilno namotavaju. Brzina je jako bitna i razlikuje se od obicnog satnog mehanizma do mehanizama sa komplikacijama, hronograph....7750 inace namotava u jednom smeru, bezopasno je ako se namotava suprotno ali trazi veci broj namotaja ako se ne varam preko 800.
Pisem iz secanja ne drzite me za rec, pogledajte Orbitine kutije za namotavanje.
Tocno!
Samo u smjeru kazaljke na satu...
-
Citat:
tiha kaže:
Da, osim ako nemaju nesto novo u ponudi.
Zavisi od brzine rotacije ali obicno je potrebno 600-800 obrtaja da bi se sat potpuno navio.
Neki satovi se navijaju samo u jednom smeru pa ako imas takav model bitno je da navijac moze da menja smer rotacije da bi odgovarao satu.
Nije tocno, to je dovoljno da se sat odrzava samo navijen skoro na nekoj minimali.
Sat ce imat dosta veliku vremensku oscilaciju!!!
1350 okretaja/dan je dovoljno da sat bude dobro navijen, a 1800 full kao da se nosi na ruci!
-
Citat:
paki kaže:
Navijac u BPM cini mi se kosta 3990din, uz pitanju je kutija za jedan sat, pristojno izgleda, braon koza.
okacicu i ja koju sliku kada je kupim.
Paki daj neki opis, nagovorio sam zenu da mi je kupi za Novu Godinu ;)
-
Kutiju jos uvek nisam pazario, ali evo i zasto.
O cemu se radi, ona radi konstantno i navija sat oko 30 puta u minuti (na 2 sekunde okrene krug),
sto ispada 43200 puta u toku dana - neka bude 40000, ma neka bude i 30000 puta.
Normalni automatski satovi traze od 600-1000 puta u toku dana, tako da je ovo skoro pa 50 puta vise.
Da li je to problem posto kod ovog modela broj rotacija se ne moze podesavati i koliko to moze da utice na nase mezimce?
-
A,može li da se podešava vreme rotacije,pa da radi ,recimo,60 minuta?
-
Ja sam skoro nabavio jednu kutiju za navijanje preko interneta, i za sada sam vrlo zadovoljan kako radi-motor je skoro besuman, a funkcionise tako sto okrece 1h u jednu stranu, stoji 3h pa okrece 1h u drugu stranu.
-
Koji model je u pitanju i po kojoj ceni? Moze neki info?
I dalje sam u potrazi za nekim pristojnim a pristupacnim navijacem.
-
-
Jel kupio neku ovu kutiju u bmp? sta mislite da li je vredi kupiti?
-
evo ja kupio, ima 22 o/min vrti se u obe strane. Nema automatsko zaustavljanje. Iskreno nisam siguran da je vredelo, juče sam ostavio fortisa sa eta 2836 par sati (3-4) i dana oko jedan popodne je stao.
-
Citat:
Giga kaže:
evo ja kupio, ima 22 o/min vrti se u obe strane. Nema automatsko zaustavljanje. Iskreno nisam siguran da je vredelo, juče sam ostavio fortisa sa eta 2836 par sati (3-4) i dana oko jedan popodne je stao.
http://www.youtube.com/watch?v=7NtLN_nTZZM
Ukratko, verovatno si stavio sat koji je stao. Kako covek kaze, winderi ne sluze za navijanje opruge, vec za njeno odrzavanje
-
Eto,ja ovo nisam znao.
Uvek se može nešto naučiti.
Hvala Milanche78
-
Citat:
Giga kaže:
Ovo bi napunilo i Kinetic :w00t:
-
Nije stajao, ali ok, to je bila prva proba. Sinoć sam stavio eta7750 pstio ga 4,5 sati, i sad ću da vidim kad će stati
Ogled 2: trebam mišljenje, kada da stavim 2824 na 3 sata (nošen ceo dan danas, 10 sati) da bi dobili realnu sliku????
-
nakon provedenih 4,5 sati u navijaču, sat je radio 48 sati do zaustavljanja(7750).
-
^
Ovo je odlican rezultat! Kutija ti definitivno radi posao :)
-
ali pazi sad, juce sam stavio eta 2824, takodje na 4 sata isto CW i drzao je 12 sati. Meni nista nije jasno.