Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 17 od ukupno 17
Like Tree2Likes

tema: Grovana satovi

  1. #11
    Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    791
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Grovana satovi

    Citat dragon kaže: Pregled poruke
    Da, iskopirali su Rolexa ali to nije ništa čudno niti novo. Iste kopije možeš naći kod dosta proizvođača, neke od njih si i ti naveo u svom postu... pa su tu i Steinhart, Debaufre, Alpha, Marcello C, O&W, itd. Suština posta nije bila u kopiji dizajna rolexovog sata koji su ionako počeli da kopiraju gotovo svi proizvođači, već mehanizma koji se nalazi u samom satu. Reklamira se ETA, u specifikacijama se navodi ETA, ali nigde nije rečeno da može da stigne i Sellita. A obzirom da se pitanje odnosilo na Grovana satove i kvalitet istih, kopiranje dizajna nekog drugog proizvođača je najmanji problem u celoj priči. Lično ne bih imao ništa protiv da kupim jedan Steinhart koji po dizajnu podseća na Rolexa jer mi to ne bi smetalo toliko, ali bih zato bio krajnje nezadovoljan proizvodom i proizvođačem da platim jedan a dobijem sasvim drugi mehanizam.

    E sad, što se tebe tiče Igore... Ja nisam tu da protivrečim ni članovima ni tebi, ali jesam tu da bih ispravljao greške kada ih neko napravi. Pa tako kada neko ponovi u više navrata i u više tema grešku sa 24h indikatorom, moje je da skrenem pažnju ili da pitam kako funkcioniše taj indikator, jer ne znam. Obzirom da pitam uljudno, očekujem i takav odgovor. Isto tako, kada ja napravim grešku, očekujem da me drugi isprave ili upute na link gde mogu da se informišem, a grešku ću rado priznati.
    I ne, neću ja nikoga odstraniti niti udaljiti sa foruma, jer to ne želim i nema potrebe za tim niti ću takve odluke donositi sam. Tvoj problem je što sve suviše lično shvataš i reaguješ na krajnje neadekvatan način. Ali neka, ja sam strpljiv i smiren čovek, tako da ne prihvatam suviše k srcu tvoje burne ispade i nadam se da ćemo se jednog dana upoznati i popiti po koje pivo.

    Ovaj drugi deo koji si citirao u postu #5 nema veze sa tobom niti je tebi išta tom prilikom prebačeno!

    Pozdrav
    Pozdrav Dragone moj, kafa umesto piva može?! Alergičan sam na alkohol, jbg, prokletstvo alergičan je biti, nema šta!

  2. #12
    Mlađi član
    Član od
    22.3.2009.
    Poruke
    39
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Grovana satovi

    Čitam diskusiju i upalo mi je u oko dragonovo poređenje mehanizama, ETE 2824-2 i Sellite SW200.

    Kako pratim jednog drugog proizvođaća koji je silom prilika, zbog etine poslovne politike poćeo ugrađivati Sellitu, zanima me stručni osvrt i mišljenje na zamjenjene mehanizme.
    Dobivamo li ili gubimo što sa zamjenom gore spomenutih mehanizama?

    Nadam se da mi ne zamjerate što nije rijeć o Grovani.
    Pozdrav.

  3. #13
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Grovana satovi

    Nema zamerki, napraviće se split teme ako se za to ukaže potreba.

    Razlika između SW200 i ETA 2824-2 mehanizma i šta dobijamo, šta gubimo... Ovo je trenutno jedna prilično aktuelna tema na svim forumima i često se poteže ovo pitanje, ali konkretan odgovor niko ne može da pruži. Jednostavno, 2824-2 mehanizam je već dugo na tržištu, dokazano je robustan, izdržljiv i kvalitetan i dug vremenski period je bio jedina opcija za kvalitetan i pouzdan automatik pa su ljudi navikli na njega kada se priča o swiss made satovima. Sellita je manje više novi igrač, njeni mehanizmi su relativno novi na tržištu i tek treba da se dokažu pa samim tim ljudima uliva određenu dozu nepoverenja. Proći će nekoliko godina pre nego li što će se moći doneti neki konkretniji sud o Sellita mehanizmima i njihovom kvalitetu. Sellita svakako poseduje i stručnost i znanje kao i kvalitetne mašine za izradu mehanizama. Ono što se recimo ne zna jeste da Sellita odavno sklapa ETA mehanizme u svojim fabrikama. ETA obezbedi delove dok Sellita vrši asembliranje mehanizma i zatim ih vraća nazad matičnoj fabrici/proizvođaču. Često se dešava da se mehanizmi sa ETA potpisom šalju direktno iz Sellita fabrika proizvođačima satova.
    SW200 mehanizam je po svemu sudeći i po onome što je do sada pokazao veoma kvalitetan i precizan, u potpunosti zamenljiv sa ETA 2824 mehanizmom obzirom da je u pitanju njegov klon. Kao što je to slučaj kod Ete tako i ovde postoji nekoliko klasa samog mehanizma što se odražava i na njegovu završnu obradu i fabrički podešenu preciznost. Možda Etin 2824 iz standardne klase ima za nijansu kvalitetniju ili možda je bolje reći lepšu završnu obradu u odnosu na Sellitin SW200, ali to ne treba da bude i pokazatelj kvaliteta celokupnog mehanizma. Za sada ne postoje nikakve indikacije da ugradnjom Sellita mehanizama gubimo na kvalitetu i da generalno dobijamo lošiji sat odnosno mehanizam, naprotiv. Obzirom da Sellita ulaže u proširenje svojih kapaciteta što podrazumeva i nove alate i mašine za proizvodnju, ne bi me čudilo da se u jednom momentu, za nekoliko godina, pokaže da su njihovi mehanizmi u stvari i kvalitetniji od Etinih. No, to je za sada samo u domenu neke pretpostavke ali sam siguran da će moći odnosno da može bar da stane rame uz rame sa jednom Etom. Lično ne bih imao ništa protiv da kupim sat sa Sellita mehanizmom, pogotovo ako će kvalitet biti identičan a sat koji € jeftiniji u odnosu na model sa ETA mehanizmom.

    Sveukupno gledajući, kao što je rečeno u temi Sellita SW500 Hronograf, mislim da ćemo ovom obustavom isporuke ETA mehanizama više dobiti nego li izgubiti. Proizvođači će se utrkivati da naprave što kvalitetnije mehanizme kojima će popuniti nastale rupe na tržištu, biće više in-house mehanizama i imaćemo veći izbor. Neće više biti situacije u kojoj će jedna kompanija držati najveći deo kolača i time diktirati cene i gde nećemo imati izbora kada su mehanizmi u pitanju, postojaće zdrava konkurencija i sve kvalitetniji proizvodi. Pa će tako uskoro na tržištu pored Valjoux 7750 mehanizma da se pojavi i SW500, Miyota je najavila svoj prvi automatski hronograf za koji jedva čekam da bude predstavljen (navodno u toku ove godine), a iskreno se nadam da će Seagull početi da ulaže u kvalitet svojih mehanizama i da će se približiti švajcarcima. Bilo bi lepo videti i Seiko sa svojim hronograf mehanizmima u ovoj cenovnoj kategoriji, no njihovi trenutni hronografi su ipak daleko kvalitetniji od ostatka konkurencije pa se to odražava i u ceni.

    Sellita u ovoj temi se spominjala u sasvim drugom kontekstu. Nije reč o kvalitetu već o obmani kupca, zato su i postavljene one slike sata... Na samom brojčaniku se lepo vidi da piše 25 rubina dok se na mehanizmu odlično vidi natpis "26 rubina". Sellita sw200 se praktično razlikuje od Eta 2824-2 samo u tom jednom rubinu viška koji poseduje.

    Pozdrav
    SanelMNE likes this.
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  4. #14
    Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    791
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Grovana satovi

    Hteo bi da se nadovežem svojim pitanjem.
    Koji su satovi sa ETA mehanizmom, a koji sa Sellita? Znam da su pojedini (ili svi) Zodiaci sa Sellita mehanizmom, ali u kojim drugim brendovima ih možemo naći?

  5. #15
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Grovana satovi

    Pa recimo u Zodiac ZO 8510 automatic satu o kojem si se svojevremeno interesovao se nalazi upravo Sellita mehanizam, dok se u njihovom Oceanaire modelu nalazi Claro Semang CL-888 mehanizam.
    Kada su ostali proizvođači satova koji koriste Sellita mehanizme u pitanju, ima ih u priličnom broju a neki od njih su:
    Invicta, Ocean7, Meistersinger, Eterna, Limes, Anonimo, Bulova, Marcello C, Maurice Lacroix (nisam siguran dal ih i sada koristi, ali jedno vreme jesu), Raymond Weil, Oris, Movado.
    Kao što se može videti, ima dosta velikih proizvođača koji koriste ove mehanizme i neminovnost je da će Sellita biti sve popularnija kako vreme bude odmicalo, sviđalo se to nama ili ne. Ove mehanizme ćemo naročito kod malih proizvođača sve više sretati.
    Ako neko ima još koju informaciju o proizvođačima koji koriste Sellita mehanizme, neka dopuni spisak.

    Pozdrav
    SanelMNE likes this.
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  6. #16
    Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    791
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Grovana satovi

    Hvala ti puno Dragone!

    ETA mehanizmi nalaze se: Certina, Candino, poneki Sektor, Tissot, Swatch, Fortis...Naravno, mislim na satove u našim radnjama?
    Iskreno kako bi rangirao Zodiac satove?

    Pozdrav!

  7. #17
    Mlađi član
    Član od
    22.3.2009.
    Poruke
    39
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Grovana satovi

    Pratim Muhle Nautische i njihovih modela se može naći i sa Etom i sa Sellitom, bez obzira što trenutno piše za određeni sat u njihovu katalogu.

    dragon
    hvala na temeljitom i opširnom osvrtu na Sellitu, mada mi se ćini da sam slićnu diskusiju već ćitao tu na forumu. Sada bih te molio ako može osvrt na SW300. Mislim da će tema biti zanimljiva "širokim masa". Konkretno me intrigira puno veća cijena modela sa tim mehanizmom.

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •