• TAG Heuer MikrotourbillonS - Vihor* promena  Turbijon (fra.Tourbillon - vihor)* se obično smatra vrhuncem časovničarskog umeća. Međutim, ima onih koji smatraju da turbijoni pripadaju džepnim satovima te da je njihovo prisustvo u ručnim satovima savršeno nepotrebno. Istina je, kako to obično biva, negde između ova dva pola. Danas, obične turbijone možemo dobiti u kineskim satovima po ceni koja je delić cene odgovarajućih švajcarskih konkurenata. Takođe, mnogi renomiraniji brendovi ugrađuju turbijone u svoje satove zarad turbijona samih. Sa druge strane, ako je pametno izveden, turbijon svakako može poboljšati preciznost, o čemu svedoči, na primer, Grojbel Forsi (Greubel Forsey) svojim: Double Tourbillon 30° Technique (DT30T), koji je 2011. godine osvojio prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u hronometriji (International Chronometry Competition).


  Tag Hojer (Tag Heuer), časovnicarska kuća, svetle dalje istorije i ne tako svetle skorije istorije je u svojoj potrazi za kredibilitetom, po prvi put posegla za Bregeovom napravom (Turbijonom). Ovaj proizvođač, iako postoji od 1860. godine, nikada do sada nije ugradio turbijon u neki svoj model sata. Razlog je, kako sami tvrde, bio što su turbijoni prelepo kompleksni, ali spori i neprecizni i stoga ova, od svih ostalih švajcarskih časovničarskih kuća najvise vođena vrhunskom preciznoscu i opsednuta performansama, nije želela ove elemente u svojim satovima. Medjutim, Tag Hojerovi inzenjeri su napravili tehnoloski proboj i, eto, pred nama je njihovo novo čedo sa ne jednim nego dva turbijona. Ako su govorili da je i jedan nepotreban, nisu li onda dva turbijona dvostruko nepotrebna?! Bilo bi tako da su u pitanju stari, klasični turbijoni.

  Tag Hojer nije bio lenj i nije ugradio turbijone samo da bi postao član ekskluzivnog kruga. Turbijoni su ugrađeni sa određenom svrhom - da bi omogućili ultra preciznu hronografsku funkciju. Novom "Mikro" kolekcijom, Tag Hojer se vraca svom nasledju, svojim genima. Hronografi su sama srž Tag Hojerovog (Tag Heuer) identiteta. Monako, Karera, Autavia... gotovo svaka Hojer ikona je hronograf i u nekoj je vezi sa auto sportom gde stoti delovi sekunde odlučuju o pobedi ili porazu.

  Od 1969. godine, kada je Hojer (Heuer) prvi na svetu lansirao automatski hronograf, postojao je problem kako sprečiti da rad hronografa utiče na mehanizam koji pokazuje sate. MikrotourbillonS (i ostali satovi "Mikro" serije) ovaj problem rešava "Dual chain" sistemom. Hronograf i sat imaju nezavisne opruge, prenosne mehanizme i nezavisne regulatore, čime se eliminiše "kvačilo" i onemogućava uzajamni negativni uticaj. Ovakva "2 u 1" arhitektura dozvoljava celoj "Mikro" seriji da bude ISO 3159 sertifikovana. (Mikrotajmer (Mikrotimer) i Mikrograf (Mikrograph) ispunjavaju COSC sa uključenim hronografima. Ovako nešto je bilo praktično nemoguće postići sa uobičajenim monofrekventnim hronografima).


  Rendgenski snimak "Dual chain" arhitekture


  Došli smo i do distinktivne karakteristike ovog sata - MikrotourbillonS vizuelno definišu dva turbijona koji zauzimaju celu levu polovinu brojčanika. Jedan od njih reguliše deo mehanizma odgovoran za merenje vremena i kuca na standardna 4Hz (28.800o/h), dok drugi, najbrži turbijon na svetu, kuca na 50Hz tj. 360. 000 o/h i kontroliše hronograf preciznosti 1/100 sekunde.


  Ovaj "tornado"* se okreće brzinom od 12 puta u minutu, što će reći da mu za jedan krug treba neverovatnih 5 sekundi. Povrh svega turbijon nema kavez i prvi je turbijon koji može biti pokrenut i zaustavljen zahvaljujući pomenutoj "Dual chain" arhitekturi. Kako Tag Hojer (Tag Heuer) ponosno ističe, ovaj inovativni mehanizam se sastoji od čitavih 439 delova. Da sve bude još povoljnije za Tag, koji je često optuživan za lenjost u horološkom smislu, samo dva od 439 elemenata su proizvedena "van kuće" - dve spirale.
  Obično opis počinjemo spoljasnjim izgledom kućišta i brojčanika, medjutim, u ovom slučaju to smo ostavili za kraj jer suštinu i karakter ovoga sata određuje njegovo "srce". Iako su ukusi različiti i sigurno ima drugačijih mišljenja, ustvrdili bismo da se ovde radi o jednom zaista lepom satu. Pogotovu imajući u vidu da se Tag Hojer prilikom dizajniranja fokusirao
  pre svega na tehnološki aspekt. Obično, satovi koji pomeraju tehnološke granice, u svojoj želji da istaknu inovativnost u mehaničkom smislu izgledaju, blago rečeno, nezgrapno. Ovde to nije slucaj. Tag Hojer MikrotourbillonS je jedan lepo zaokružen, elegantan sat. Brojčanik, boje antracita sa Côtes de Genève teksturom, ne izgleda pretrpano i nečitljivo iako zauzima samo polovinu moguće površine. U drugoj polovini je smešten izlog za par turbijona sa mostovima od čistog 18-to karatnog roze zlata. U delu brojčanika rezervisanog za informacije, nalazimo dva podbrojčanika hronografa, od kojih onaj na "6h" prikazuje sekunde, a onaj na poziciji "3h" pokazuje minute. Na "12h" se nalazi indikator rezerve snage. Kućište je dijametra 45mm i izrađeno je u kombinaciji roze zlato - tantal. Relativno je tanko i sofisticiranih, klasičnih linija. Korona i brojčanik tamne mat boje lepo kontrastiraju sa poliranim zlatnim kućištem i zlatnim detaljima poput kazaljki, mostova turbijona, Tag Hojerovog znaka i markera. Za kraj treba pomenuti i zanimljivu krunicu kojom se, u zavisnosti od smera okretanja, navija opruga mehanizma ili opruga hronografa.
  Ovim satom Tag izražava stav da s pravom pretenduje na pripadnost "Haute horologerie" krugu. U novopronađenoj odlučnosti i kreativnom naboju Tag Hojer sa MikrotourbillonS-om nije pravio nikakve kompromise. Kako je Gi Semon (Guy S
  émon), potpredsednik Tag Hojerovog odeljenja istrživanja i razvoja, objasnio: "Tag Hojer je želeo da napravi najtačniji hronograf ikada proizveden - tačka." Hvale vredan i beskompromisan stav. Ovo nije mala stvar za proizvođača koga su doskora neki od purista svrstavali u modne brendove. Nadamo se da smo svedoci početka novog razdoblja za Tag Hojer i da "Mikro" linija satova predstavlja samo uvod u nove horološki relevantne modele.

  IZVOR: TAG Heuer
  IZVOR:
  a Blog to Watch

  RUS, Aleksandar89 and Gargamel like this.
  This article was originally published in forum thread: TAG Heuer MikrotourbillonS - Vihor* promena started by anbeast View original post