• Ulysse Nardin Sonata Streamline sat
  Nautička Inspiracija

  Ulis Nardan (Ulysse Nardin) ima jaku istorijsku vezu sa morem i plovilima. Doba nastanka firme je vreme industrijske revolucije; brodovi raznih tipova i veličina špartaju svetskim morima i okeanima donoseći u Evropu blaga novih zemalja. Svi oni su navigaciju obavljali pomoću sekstanta, a neophodan uređaj pri tome je tačan sat. Na Ekvatoru, razlika od jedne sekunde rezultuje greškom u navigaciji od oko 450m. U mnogim plovilima kuckali su njihovi hronometri. Zato ne čudi sto Ulis Nardan (Ulysse Nardin) ponosno ističe simbol sidra pored svog imena. Takođe, nije čudo što je za ovaj divni primerak potražio inspiraciju u nautici, tačnije, u modernim superjahtama, plovilima koja više sliče svemirskim negoli morskim brodovima. Zadata tema izvire iz gotovo svakog elementa sata, počev od skeletoidnih kazaljki koje podsećaju na siluetu broda, preko podbrojčanika u obliku jedara do reljefnog ciferblata koji je eho teksture palube od tikovog drveta. Indikator alarma nesumnjivo podseća na ručicu akceleratora. Linije kućišta i lugova, sportskom oštrinom, dinamičnošću ali i elegancijom nesumnjivo odaju svoj stilski uzor – moderne, aerodinamične i minimalističke linije super jahti.  Sonata Strimline i njen uzor Sonata

  Nardan je kao osnovu Strimlajna (Streamline) uzeo svoj nagrađivani i veoma elegantni model Sonata i sve linije zategao, zaoštrio, učinio sportskijim i dinamičnijim. Kućište je blago uvećano, sa Sonatinih 42mm na Strimlajnovih 44mm, igrom boja i tekstura na brojčaniku dodatno je osnažen sportski izgled Sonate Strimlajn.

  Sonata Strimlajn (Sonata Streamline) nam dolazi u dve verzije: Ref. 675-01 i Ref. 675-00.

  Prva, referentnog broja 675-00 sa kućištem od titanijuma, krunicama i dugmićima od osamnaestokaratnog roze zlata i keramičkim bezelom.
  Druga, referentnog broja 675-01 je takođe u titanijumskom kućištu, sa krunicama i dugmićima od roze zlata, ali je na ovoj verziji i bezel zlatni.

  Ova dve verzije se razlikuju i po izgledu brojčanika. Kako, poslovično, slika kazuje više od reči, evo fotografija u krupnijem planu:  Ref.675-00


  REf.675-01


  Ref. 675-01 je izgledom brojčanika bliža „običnoj“ Sonati, međutim, iako je lepog i zaokruženog dizajna, mišljenja sam da Ref. 675-00 neuporedivo bolje izgleda i da je nekako dosledniji sportskoj i nautičkoj temi. Posebno se ističe geometrijsko rešenje gornjih podbrojčanika koji daju vizuelni pečat ovom satu. Dovoljno smo razgledali trup i palubu, siđimo u motorni prostor.


  Funkcije i sjajni UN-67 mehanizam


  Briljantni Cal. UN- 67

  "Plovilo" pokreće vrlo moćni UN-67 "motor". Ovaj biser je razvijan punih 7 godina, a izrađen je potpuno „in-house“ (kasnije više o mehanizmu i tehnologiji koja je inkorporirana). Kalibar UN-67 je automatik, ima rezervu snage od 42 sata i omogućava funkcije alarmnog gonga, "Dual time" sistem, instant podešavanje vremenske zone, datuma, štoperice i tajmera.


  Funkcije Sonate Strimline

  Pomenuti "Dual time" sistem omogućava promenu vremenske zone prostim pritiskom na tastere plus(+) i minus (-), čime se pomera satna kazaljka glavnog brojčanika dok ona u dvadesečetvoročasovnom podbrojčaniku pokazuje vreme kod kuće ili već neko drugo referentno vreme. Promenu vremenske zone prate datum i alarm. Podbrojčanik na poziciji „2h“ pokazuje sate i minute za koje je podešen alarm, a kazaljka na poziciji „9h“ nas obaveštava da li je alarm uključen ili isključen. Zanimljiva karakteristika ovog sata je što je alarm povezan sa dvadesetčetvoročasovniim mehanizmom pa ga je moguće podesiti do 24h unapred. Preostalo vreme do oglašavanja alarma indikovano je na 24 časovnom brojčaniku (na poziciji „10h“) omogućavajući da se lako utvrdi da li je alarm podešen za prepodne ili za popodne. Dužan sam pomenuti nesvakidašnju karakteristiku po kojoj je, zapravo, model i dobio ime: Sonata. Mehanički satovi sa alarmom su se do sada uglavnom oglašavali blagim zvrndanjem. Kristalno čist zvuk gonga je bio rezervisan za veoma skupe „Minit ripiter“, odnosno „Soneri“ satove. Sonata Strimlajn (Sonata Streamline) poseduje upravo mehanizam sa čekićima koji daje neuporedivo čistiji zvuk nego dosadašnji mehanički alarmi. Neobični detalj na poziciji između „7h i 8h“ je tzv. „regulator“ koji omogućava Sonati ujednačen zvuk. (Regulator je svojevrsna kočnica koja sprečava pojavu poznatu sa mehaničkih budilnika, da je zvonjava ispočetka intenzivna i da čekić udara visokom frekvencijom, a da sa slabljenjem nategnutosti opruge, učestalost i snaga udaraca slabe.)  Eksplodirani prikaz UN-67

  Glavna odlika UN 67 jeste određeni broj važnih pokretnih elementa izrađen od silicijuma. Iako danas mnogi brendovi koriste silicijum, Ulis Nardan (Ulysse Nardin) je pionir u ovoj oblasti. Prvi su, jos 2001, u svoj model "Freak" ugradili silicijumske komponente i od tada nisu prestali da razvijaju tehnologiju. Sve silicijumske komponente razvijaju i proizvode u Sigatec A.S, maloj firmi, članici Nardinove grupe. U Sonati su i anker (anchor escapement) i zupčanik ankera (escapement wheel), kao i spirala izrađeni od silicijuma (balance-spring, hairspring).

  Zašto silicijum? Zato što je silicijum lakši i ima manju frikciju (nema potrebe za podmazivanjem), čvršći je za nekih 400 vikersa od čelika (koji je oko 1100 vikersa), zatim, potpuno je nemagnetičan, imun na koroziju, i može se proizvesti u optimalnim oblicima (Nivarox, Parachrom, Elnivar i sl. opruge balanse od legura metala su kružnog preseka i jednake debljine čitavom dužinom, dok se od silicijuma ta opruga može proizvesti u četvrtastim presecima i različite debljine).

  Ako se podsetimo da se zaprečni sklop (escapement) kreće brzinom od 28.800 puta u toku sata i da se za to kretanje koristi oko 65% energije koju daje glavna opruga, jasno je da niža masa i manja frikcija rezultuju manjim gubitkom energije, a time, posredno, i većom tačnošću mehanizma.

  Možemo zaključiti da je Sonata Streamline sportsko-elegantni sat sa obiljem inovativnih
  funkcija(od kojih su neke do sada neviđene), modernog ali odmerenog stila, brojčanik je i pored brojnih detalja veoma pregledan, a mehanizam UN- 67 koji ga pokreće je prosto fantastičan. Šta više poželeti? Možda nekih tridesetak hiljada evra koji bi omogućili da ova luksuzna jahta uplovi i u našu luku.


  Tehnički podaci:

  Ref. 675-00: Titanijum, roze zlato, keramički bezel
  Ref. 675-01: Titanijum, roze zlato
  Dimenzije kućišta: 44mm
  Vodootpornost: 50m
  Mehanizam: Kalibar UN-67
  Anker sa integrisanim sigurnosnim klinom, roler sa integrisanim impulsnim „prstom“ i spirala - izrađeni od silicijuma. Patentirani inercioni oscilator.
  Rezerva snage: Okvirno 42 sata
  Navijanje: Automatsko
  Broj rubina: 109
  Veličina: 13 ¾ linija. 31mm x 7,5mm
  Broj oscilacija: 28,800 o/h (4hz)
  Navijači: Minimalno 650 o/d za održavanje snage. Bidirekciono navijanje.
  Funkcije: Alarm sa gongom, tajmer, "Dual time" sistem sa instant podešavanjem časovne zone, Veliki datum u dvostrukom prozoru.
  Staklo:
  Prednje: Safirno sa anti-refleksnim premazom / Zadnje: Safirno, pričvršćeno šrafovima
  Kaiš/Narukvica: Crni kožni ili crna gumena

  Izvori:
  Ulis Nardan (Ulysse Nardin)
  In-Dept Reviews

  karldzonson and Aleksandar89 like this.
  This article was originally published in forum thread: Ulisee Nardin Sonata Streamline started by anbeast View original post