• Satovi francuskih oružanih snaga - Pilotski satovi Type 20 i Type 21



    Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za vojne satove, starovremenske satove u ovom slučaju i francuske satove. Za pisanje teksta korišteno je nekoliko tekstova koji su prevedeni, u određenoj meri izmenjeni, dopunjeni, dodatno prokomentarisani i obogaćeni velikim brojem fotograija. Tekst ne obiluje tehničkim podacima, tehničkim crtežima i namenjen je široj čitalačkoj publici. Cilj teksta je da približi jednu specifičnu, većini malo poznatu grupu satova, koja je namenski pravljena i korištena. Takođe tekst pruža blagi uvid u blisku saradnju proizvođača satova i vojnoindustrijskog sektora.

    Uvod


    Nakon Drugog svetskog rata francuske oružane snage imale su potrebu za kvalitetnim hronografima tj satovima koji su označeni kao „Type 20 i Type 21“ ( mnogo je više modela sa natpisom Type 20 na brojčaniku ). Postoje izvesne razlike oko toga ko je sve proizvodio ove satove. Prema jednom izvoru ove satove proizvodili su: Auricoste, Breguet, Vixa i Dodane . Navodno su neki Dodane satovi na brojčaniku nosili natpis „Airain“ . Prema drugom izvoru ove satove proizvodili su: Breguet, Vixa, Boullier, Auricoste, Dodane, i Airain. Satovi Type 20 i Type 21 bili su namenjeni francuskom ratnom vazduhoplovstvu , francuskoj ratnoj mornarici i letačkom test centru ( CEV ). Najbitnija karakteristika satova „Type 20“ i „Type 21“ jeste „flyback“ funkcija hronografa. Ta funkcija poznata je i kao „Taylor system“ ili „permanent zero setting“ ili na francuskom „retour en vol“ . Hronograf se startuje pritiskom gornjeg tastera a zatim se , kada je potrebno, pritiskom donjeg tastera hronograf zaustavlja, resetuje ( vraća u početni položaj ) i pokreće novi ciklus merenja. Dakle jednim pritiskom donjeg tastera obavljaju se tri funkcije ( zaustavljanje-vraćanje u početni položaj- restartovanje ). U vreme kada se prelazilo sa klipnih na mlazne avione, kada su brzine postale ozbiljne samim tim navigacija otežana, u vreme kada nije postojala savremena elektronska navigacija ova „flyback“ funkcija je bila od presudnog značaja. U toku leta postoje deonice – rute ( ili kurs ) a svaka ima vreme trajanja . Krećući se određenom, unapred definisanom, brzinom i merenjem protoka vremena pilot zna kada je vreme za promenu kursa. Recimo pilot zna da treba da leti na nekom kursu tri minuta i 10 sekundi pri brzini od recimo 1000 km na sat i da onda skrene na neki novi kurs. Dakle kada započne nova deonica ( kurs ) pilot startuje hronograf i meri novi vremenski interval ( ovo je pojednostavljeno objašnjenje ali suština je ta ). Veoma je bitno da se prilikom startovanja hronografa izgubi tj utroši što manje sekundi. Zato je bitna „flyback“ funkcija jer pilotu štedi vreme čineći navigaciju preciznijom.

    Pored „flyback“ funkcije postoji još nekoliko uslova koje su ovi satovi morali ispuniti:


    · dnevno odstupanje ne veće od +,- 8 sekundi
    · rezerva snage veća od 35 sati
    · mogućnost da se rukuje hronografom ( start, stop, reset, restart ) bar 300 puta bez ikakvih problema
    · takođe ove satove odlikuje : crni brojčank, arapski brojevi, preglednost, nema datuma, prečnik kućišta oko 38 mm, rotirajući prsten, mehanizam ručni navijač, kazaljke i brojevi na brojčaniku svetle u mraku ( najverovatnije tritijum ), neki modeli imali su dva a neki tri podbrojčanika.
    Na poklopcima kućiša ovih satova stoji niz ugraviranih oznaka koje počinju sa FG a zatim datum. FG ( Fin de Garantie ) označava kraj garancije tj posle naznačenog datuma sat treba ponovo servisirati. Na nekim poklopcima može se videti i ugravirano slovo P koje označava Pechoin radionicu u Parizu koja je bila pod ugovorom sa francuskom vojskom a koja servisira letačke merače vremena.

    Breguet

    Jedna od kompanija koja je izrađivala satove za francuske oružane snage jeste Breguet. Kompaniju je osnovao Abraham-Louis-Breguet 1775. godine. Sedište kompanije bilo je u Parizu a 70-tih godina prošlog veka premešteno je u Švajcarsku. Ime Breguet na vezuje se samo za proizvodnju satova . Naime, Abraham-Louis-Breguet-ov pra pra unuk po imenu Louis Breguet je 1909. godine dizajnirao čuveni dvokrilac Breguet 14 ( Br-14 ). U pitanju je višenamenski dvokrilac koji se koristio kao izviđački avion ( Breguet 14 A.2 i Breguet 14 B.2 ), bombarder (14 B.1 ) , hidro avion, ambulatni avion, trenažni avion. Pokretao ga je Reno 12F motor a u toku Prvog svetskog rata i Fiat A.12. U toku Prvog svetskog rata koristili su ga saveznici (Amerikanci, Belgijanci i Francuzi ). Do kraja rata proizvedeno je oko 5000 komada ( od ukupno 7800 koliko je proizvedeno ). To je jedan od najboljih aviona Prvog svetskog rata.



    Treba još reći da ovo nije ni prvi ni poslednji avion koji je proizvela kompanija Breguet Aviation. Inače kompaniju Breguet Aviation kupila je 1971. godine kompanija Dassault ( Mirage, Rafale ... ).
    Breguet je razvio sat Breguet Type 20 početkom 50-tih. Godine 1954. Breguet je dobio odobrenje da snabdeva francusko vojno vazduhoplovstvo, mornaričko vojno vazduhoplovstvo i CEV ( letački test centar ) . Breguet Type 20 imaju čelična kućišta i ušrafljujući poklopac.
    Ovde su prikazani svi modeli Breguet Type 20. Slike su lošijeg kvaliteta. Šesta slika po redu je Breguet Type 20 druga generacija iz 70-tih godina i nisam siguran da li je vojni sat. Treća generacija Breguet Type 20 pojavila se 1995. godine i pokreće je Lemania mehanizam ( nije prikazana na fotografiji ). Ta treća generacija nije bila službeni vojni sat.



    Breguet Type 20 rađeni za vojno vazduhoplovstvo imaju podbrojčanik sa 30-minutnom skalom na poziciji broja 3 i pokreće ih mehanizam Valjoux 22 sa 17 rubina, 18000 vibracija na sat, 40 sati rezerve snage. Visina mehanizma 6,4 mm, prečnik mehanizma 31,3 mm ( negde se sreće i oznaka Valjoux 222 ) i prisutna je „flyback“ funkcija.


    Još jedan takav model sa sertifikatom o autentičnosti. Prečnik sata je 38 mm, pokreće ga Valjoux 22 . Na poklopcu kućišta vidi se serijski broj 5101 i godina kada je sat ušao u upotrebu ’54 ( 1954 .god. )


    Breguet Type 20 rađen za mornaričke pilote imali su podbrojčanik sa 15-minutnom skalom na poziciji broja 3. Mehanizam Valjoux 22. ( Imaju ugravirano Breguet Marine Nationale Aeronautique Navale i broj konkretnog primerka ).




    Breguet Type 20 rađen za letački test centar ( CEV ) postoji u 2 varijante. Postoji model sa dva podbrojčanika ( 500 kom ) i model sa 3 podbrojčanika ( 50 kom ). Na poklopcu je ugravirano CEV i serijski broj. CEV modeli imali su 15-minutni podbrojčanik i ugravirane satne markere na rotirajućem prstenu. Naravno mehanizam je Valjoux 22.






    Vixa

    Kompanija Vixa osnovana je početkom 50-tih godina . Kao deo ratne odštete koju je Nemačka plaćala Francuskoj po završetku Drugog svetskog rata isporučivani su i Vixa Type 20 satovi. Vixa Type 20 , čija proizvodnja počinje 1954. godine , pokretao je Hanhart mehanizam sa 17 rubina . Negde se taj mehanizam označava kao Hanhart cal 4054 a negde je oznaka cal. 40 ili po Knirim-u cal 15. Prečnik satova Vixa Type 20 je 39 mm, imaju čelična kućišta i ušrafljujući poklopac. Na poklopcu je ugravirano 5100 54 i serijski broj. Vixa je snabdevala i CEV. Vixa je proizvela između 4 i 5 hiljada ovih satova i po pitanju izgleda postoje neke minimalne razlike.







    Auricoste

    Emile Thomas poznati časovničar i specijalista za mornaričke hronometre „marine chronometre“ osnovao je svoju kompaniju 1854. godine ( u to vreme nije se zvala Auricoste ). Godine 1889. Joseph Auricoste nasleđuje ili možda bolje rečeno preuzima kompaniju od Emile Thomas-a i ujedno imenuje kompaniju po sebi – Auricoste. Na Pariskom sajmu kompanija 1900. godine osvaja zlatnu medalju. Sin Joseph-a Auricoste po imenu Pierre Auricoste nastavio je očevim stopama i uspostavio saradnju sa Patek Philippe. Kada su u pitanju merači vremena kompanija Auricoste, zajedno sa Patek Philippe , učestvovala je u opremenju francuskih ratnih brodova. Opremljeno je nekoliko nosača aviona ( 60-tih godina ) , računajući i najnoviji i najmoderniji Šarl de Gol , kao i drugih ratnih brodova računajući i nuklearne podmornice. Na taj način uspostavljena je izuzetno uspešna saradnja između Auricoste i mornarice. Auricoste se uključila u proizvodnju satova Type 20 za pilote francuskog ratnog vazduhoplovstva i francuske mornarice kao i za CEV isporučivši više od 2000 hronografa. Modeli Auricoste Type 20 koristili su bar dva mehanizma. Jedan je Auricoste cal. 2040 a to je ustvari Lemania 15TL. Taj mehanizam ima 17 rubina, 18000 vibracija na sat i „Incablock shock protection“ . Inače taj mehanizam je predstavljen 1940. godine i to je prvi Lemania mehanizam sa „flyback“ funkcijom. Drugi mehanizam koji je ugrađivan imao je 16 rubina. Ne znam ko je bio proizvođač tog mehanizma. Takođe treba reći da su kod prvih modela, kućišta bila od čelika ( nisam video ni jedno ) a neka hromirana ili niklovana i poklopci nisu bili ušrafljujući. Kasniji modeli bili su svi od čelika i sa ušrafljujućim poklopcima i takve modele nosili su marokanski i argentinski vojni piloti ( za francuske nisam siguran ). Modeli koji su pravljeni za civile imali su „tachymeter“ skalu.

    Ovde su prikazani svi modeli. Razlike su gotovo neprimetne. Kao što se da primetiti slike su lošijeg kvaliteta tako da će neki od ovih modela biti prikazani u nastavku teksta.





    Još jedan primerak ( iz ove prethodne Grupe slika 8 ). Pokreće ga Lemania 15TL tj Auricoste 2040, 17 rubina, 18000 vibracija na sat, prečnik kućišta je 38 mm, kućište je hromirano ( ili niklovano ).




    Napomena: mehanizam koji je ugrađivan je Lemania 15TL tj Auricoste 2040 međutim često se sreće oznaka Lemania 2040. Koliko sam ja istražio to je netačno. Na slikama se mogu uporediti ta dva mehanizma. Jedan je jasno potpisan sa Lemania ( ne vidi se oznaka 15TL ali to je taj mehanizam ) a drugi Auricoste ( takođe se ne vidi oznaka 2040 ).

    Dodane

    Alphonse Dodane je osnivač kompanije Dodane koja je osnovana 1857. godine.Kompanija je između ostalog proizvodila hronografe za borbene avione koje je proizvodila kompanija Dassault ( Mirage, Rafale... ). U kasnijim godinama pod vođstvom Raymond Dodane-a kompanija postaje zvanični snabdevač Nato ( 70-tih ) i dobija RAQ2 sertifikat . Pod vođstvom Laurent-a i Michael-a Dodane, sinova Raymond-a, kompanija je proizvodila 100 hiljada časovnika godišnje. Dodane je jedina francuska kompanija koja je bila sertifikovana za proizvodnju altimetar hronografa ( altimetric-chronographs ) koji su korišteni pri noćnim skokovima sa odloženim otvaranjem padobrana. Kompanija Dodane proizvodila je i tajmere koji su korišteni u katapultirajućim sedištima proizvođenim od strane poznate avio kompanije Aerospatiale. Dodane je sarađivao sa mnogim vazduhoplovnim kompanijama u Francuskoj i van nje. Konstantno usavršavanje i ovladavanje elektronikom dovodi do toga da se Dodane instrumenti oznake Type 211 nalaze na komandnoj tabli francusko-nemačkog helikoptera Tigar, borbenim avionima Mirage 2000 i Rafale.

    Dodane je proizvodio modele Type 20 i Type 21 u periodu od 1960. god. do 1980. god. Ukupno je proizvedeno oko 5000 komada ( jedna manja količina za Nato ). Moram naglasiti da su mnogo češći modeli sa natpisom Type 21 , tačnije Dodane Type 20 nisam video.Korišteni su različiti mehanizmi. U početku koristili su svoje mehanizme a onda su prešli na Valjoux 22 a kasnije na Valjoux 720. Svi Dodane Type 20 i Type 21 imaju čelična kućišta i ušrafljujući poklopac. Većina satova ima ugraviranu skalu na rotirajućem prstenu koja ide od većeg ka manjem broju ( od 11 do 1 ) što je suprotno od Breguet satova. Većina Dodane hronografa ima dva podbrojčanika . Prema nekim izvorima ( Knirim ) ovi hronografi su na brojčaniku nosili različite oznake : Dodane, Airain, Chronograph Militare i Chronofixe. Dakle, navodno, satovi sa ovim natpisima na brojčaniku pravljeni su od strane Dodane kompanije. Dodane hronografi sa tri podbrojčanika pravljeni su za francuske pilote helikoptera. Navodno, napravljeno je samo 50 komada. To znači da je pronaći Dodane hronograf sa tri podbrojčanika više nego teško.


    Dodane Type 21

    Čelično kućiše prečnika oko 37-38 mm, mehanizam Valjoux 22, 17 rubina



    Sledi prikaz Airain Type 20 koji je, prema dostupnim podacima, proizvodio Dodane. Mehanizam Valjoux 22 . Kućiše sata napravljeno je od čelika, prečnik kućišta 38 mm. Prikazana su dva identična modela.Sledi prikaz Airain Type 20 koji je, prema dostupnim podacima, proizvodio Dodane. Mehanizam Valjoux 22 . Kućiše sata napravljeno je od čelika, prečnik kućišta 38 mm. Prikazana su dva identična modela.




    Chronofixe Type 20 i Type 21. Takođe proizvođeni od strane Dodane-a. Može se primetiti razlika u kazaljkama i rotirajućim prstenovima.Chronofixe Type 20 i Type 21. Takođe proizvođeni od strane Dodane-a. Može se primetiti razlika u kazaljkama i rotirajućim prstenovima.






    Zaključak

    Bio je ovo tekst o satovima koji su služili svrsi decenijama. Satovi koji su bili deo standardne opreme francuskih vojnih pilota. Tekst o satovima zahvaljujući kojima su mnoge misije uspešno završene i satovi koji su mnoge pilote vratili kući. Satovi koji su cenjeni i među onima koji su ih nosili i među onima koji ih poseduju u svojim kolekcijama. Bio je ovo tekst o francuskim Type 20 i Type 21 satovima.Zaključak

    Bio je ovo tekst o satovima koji su služili svrsi decenijama. Satovi koji su bili deo standardne opreme francuskih vojnih pilota. Tekst o satovima zahvaljujući kojima su mnoge misije uspešno završene i satovi koji su mnoge pilote vratili kući. Satovi koji su cenjeni i među onima koji su ih nosili i među onima koji ih poseduju u svojim kolekcijama. Bio je ovo tekst o francuskim Type 20 i Type 21 satovima.











    Dulan_88, vlajo, bajker71 and 3 others like this.
    This article was originally published in forum thread: Satovi francuskih oružanih snaga ( pilotski satovi Type 20 i Type 21 ) started by skydrummer View original post