• Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

    Vostok
    Amfibija i Komandirski

    Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za sovjetske satove ( ruske satove ) a posebno za Vostok satove. Namenjen je svima koji vole ruske satove, stare satove, vojne satove. Tekst ne obrađuje sve satove pomenutog proizvođača, već se koncentriše na dva, verovatno najslavnija, izdanka ovog giganta a to su Komandirski i Amfibija. Ukupno gledano tekst je podeljen u nekoliko celina. U okviru teksta biće predstavljene baze podataka koje se odnose na sve do sada identifikovane tipove kućišta modela Komandirski i Amfibija. Da naglasim, ja nisam autor ovih baza tipova kućišta. Baze nisu savršene zato što neki tipovi kućišta nisu identifikovani ( kod oba modela sata ) i nisu identifikovani tipovi kućišta prvih Komandirskih ( modeli mahom iz 60 tih i početka 70-tih ). I pored navedenih nedostataka ove baze tipova kućišta su najsveobuhvatnije i najdetaljnije baze koje su trenutno dostupne.

    Uvod



    Kada je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez juna 1941. godine i počela realizaciju plana invazije Sovjetskog Saveza, kodnog naziva Barbarosa, Sovjeti su masovno počeli da premeštaju svoja vitalna industrijska postrojenja na istok. Tako je došao i red na izmeštanje pogona Druge moskovske fabrike satova. Deo pogona je premešten u grad Čistopolj na obali reke Kama u Tatarstanu, 800 km istočno od Moskve. Fabrika u Čistopolju radila je pod nazivom Peta fabrika satova . Fabrika je većinom, ako ne i isključivo, radila za potrebe vojske. Navodno je, između ostalog, proizvodlila satove za čuveni sovjetski tenk T-34. Godine 1943. fabrika proizvodi muški sat K-43. Godine 1949. fabrika proizvodi muški sat K-26 „Pobeda“ kao i zidne, ulične i brodske satove. Godine 1950. fabrika počinje izgradnju novih industrijskih zgrada. Koliko je velik i značajan ovaj proizvođač satova govori i podatak da je u jednom periodu zapošljavao 4000 radnika, imao je svoj institut sa 800 studenata, medicinski centar i supermarket. Godine 1952. fabrika počinje proizvodnju sata po imenu „Kama“ , koji je otporan na šok-udar i vodootporan. Godine 1957, počinje proizvodnja visoko preciznih satova: K-28 „ East“, „Mir“ , „Volna“ , „Saturn“ , „Cosmos“ , sa centralnom ili izdvojenom sekundarom. Godine 1962. fabrika je nagrađena zlatnom medaljom na sajmu u Lajpcigu. Te iste godine razvijen je sat pod nazivom „Komandirskie“ i fabrika postaje zvanični snabdevač Ministarstva Odbrane Sovjetskog Saveza ( negde se pominje i 1965. kao godina kada je fabrika postala zvanični snabdevač ) . Godine 1968. počinje proizvodnja modela pod nazivom Amfibija ( Амфибия ). S obzirom da je 2006-2007. god. Vostok na tržište izbacio jubilarni model Amfibija 1967 u čast 40 godina postojanja ovog slavnog sata, verovatno da je prva Amfibija razvijena još 1967 godine. Takođe te 1968. godine fabrika počinje da posluje pod imenom Fabrika satova Vostok ili Vostok a u čast Sovjetskom svemirskom programu. Tokom 1972. god. fabrika Vostok izvozi svoje proizvode u 54 zemlje a 1980. fabrika počinje proizvodnju dubinometara ( water-meters), manometara, tahografa... Te iste godine fabrika ulazi pod nadležnost Ministarstva za radioindustriju. Tri godine kasnije ( 1989 .godine ) fabrika prelazi na samofinansiranje a već 1992 podpada pod nadležnost Republike Tatarstan.
    Devedesete i prva decenija 2000-tih predstavlja veoma buran period za ovog velikog proizvođača satova. S jedne strane započela je proizvodnja , između ostalog, novih Komandirskih i Amfibija ( kao što je već rečeno predstavljena je nova Amfibija 1967 ). Zatim „Vostok Watch Maker Inc.“ i „ Koliz Ltd“ 2004. godine osnivaju firmu „Koliz Vostok Co.Ltd“ ( sa sedištem u Litvaniji ) koja je proizvođač sve više traženih Vostok Europe satova ( u koje se mahom ugrađuju Vostok mehanizmi) a opet sa druge strane taj časovničarski gigant sve više posrće. Pre svega završna obrada nije na nivou kao u vreme SSSR-a, to se pre svega odnosi na hromirana kućišta ( recimo Komandirski). Videti nošen, očuvan Vostok Komandirski iz perioda SSSR nije tako teško ali videti nošen, očuvan Komandirski iz recimo sredine 90-tih je već malo teže. Do bankrota firme dolazi 2010. godine a proizvodnja, navodno, nije ni tada stala. Ironično, kako to u životu obično biva, uporedo sa posrtanjem ovog proizvođača, raste broj zaljubljenika i kolekcionara starih Vostok satova. To se pre svega odnosi na modele Komandirski i Amfibija. Njima je posvećen ostatak teksta.

    Prikaz mehanizama koji su ugrađivani u modele Komandirski i Amfibija:


    2209


    · Mehanizam: ručni navijač
    · Prečnik mehanizma: 22 mm
    · Visina mehanizma: 3,3 mm
    · Broj rubina: 18
    · Broj vibracija na sat: 18000
    · Rezerva snage: 38 sati
    · Funkcije: sati, minute, sekunde
    · Zaštita od udara ( shock protection )


    Grupa slika M1





    2234
    · Mehanizam: ručni navijač
    · Prečnik mehanizma: 22 mm
    · Visina mehanizma: 4,25 mm
    · Broj rubina: 17 ( može se naći i podatak 18 rubina )
    · Broj vibracija na sat : 18000
    · Rezerva snage: 38 sati
    · Dozvoljena dnevna odstupanja: -10 do + 30 sek/ dan
    · Funkcije: sati, minute, sekunde, datum, mogućnost zaustavljanja sekundare
    · Zaštita od udara

    Grupa slika M2





    2409
    · Mehanizam: ručni navijač
    · Prečnik mehanizma: 24 mm
    · Visina mehanizma: 3,7 mm
    · Broj rubina: 17
    · Broj vibracija na sat : 19800
    · Rezerva snage: 40 sati
    · Dozvoljena dnevna odstupanja: -20 do +60 sek/dan
    · Funkcije: sati, minute, sekunde
    · Zaštita od udara


    Grupa slika M3


    2414A
    · Mehanizam: ručni navijač
    · Prečnik mehanizma: 24 mm
    · Visina mehanizma: 4,14 mm
    · Broj rubina: 17
    · Broj vibracija na sat : 19800
    · Rezerva snage: 38 sati
    · Dozvoljena dnevna odstupanja: -20 do +60 sek/dan
    · Funkcije: sati, minute, sekunde, datum
    · Zaštita od udara

    Grupa slika M4





    2416B
    · Mehanizam: automatik
    · Prečnik mehanizma: 24 mm
    · Visina mehanizma: 6,3 mm
    · Broj rubina: 31
    · Broj vibracija na sat : 19800
    · Rezerva snage: 31 sat
    · Dozvoljena dnevna odstupanja: -10 do + 30 sek/dan ( postoji i podatak koji kaže: - 20 do +60 sek/dan )
    · Funkcije: sati, minute, sekunde, datum
    · Zaštita od udara

    Grupa slika M5





    Napomena za sve navedene mehanizme: što se tiče rezerve snage ona je u praksi znatno veća od fabrički deklarisanog minimuma ( veća je za bar 5-6 sati ). Dnevna odstupanja su u praksi takođe mnogo manja od fabrički navedenih.


    Mehanizmi koje Vostok trenutno proizvodi


    Grupa slika A




    Nastavak pročitajte na sledećoj web adresi: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski






    bajker71 likes this.
    This article was originally published in forum thread: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski started by skydrummer View original post