• Jaeger-LeCoultre Memovox Tribute to Deep Sea sat



    Jaeger-LeCoultre će na SIHH 2011 salonu sigurno imati zapažen nastup a verujem da će mnogima pažnju privući novi stari Memovox (Tribute to) Deep Sea modeli. Naime, Jaeger-LeCoultre je rešio da napravi homage čuvenom Memovox Deep Sea satu predstavljenom daleke 1959. godine koji je bio i jeste prvi pravi ronilački sat napravljen od strane JLC-a.

    Kućište novog JLC Memovox Tribute to Deep Sea modela ima prečnik od 40.5mm i u odnosu na originalan model, osim malo većeg prečnika kućišta, dizajn je ostao nepromenjene. Jaeger-LeCoultre dizajneri su čak i staklo izradili po uzoru na stari model pa će se tako na novom satu umesto sada već standardnog safirnog stakla naći konveksno staklo izrađeno od pleksiglasa.
    Mehanizam na automatsko navijanje koji se nalazi u satu je JLC kalibar 956, domaće je izrade, sastoji se od 268 delova, ima 23 rubina, rezervu snage od 45 sati i 28800 promena u satu. Sam mehanizam ne predstavlja nikakvu novinu jer se može naći u svim Memovox Master modelima a predstavljen je 2008. godine u Tribute to Polaris modelu. Od nekih dodatnih funkcija poseduje alarm i prikaz datuma, ali ovom prilikom funkcija prikaza datuma je izostavljena kako bi se dobio izgled sata što verniji legendarnom Memovox Deep Sea modelu.



    Sat će se raditi u dve verzije, "Jaeger-LeCoultre Classique 1959" i "LeCoultre Special Amerique 1959", od kojih je prva namenjena evropskom a druga američkom tržištu. Model koji će se raditi za Evropu biće limitiran na 959 primeraka, na brojčaniku će imati ispisano "Jaeger-LeCoultre" i imaće markere za sate sa iluminacijom dok kod modela namenjenog SAD markeri za sate neće imati iluminaciju, brojčanik će imati ispisano "LeCoultre Deep Sea Alarm Automatic" i serija će biti limitirana na samo 359 satova. Predviđena cena za Jaeger-LeCoultre Memovox Tribute to Deep Sea je oko €9500.

    Mogu slobodno da kažem da je jedan od mojih omiljenih proizvođača napravio još jedan odličan sat (evropska verzija) i da će ovo biti jedan od izuzetno poželjnih modela koji će se gotovo sigurno vrlo brzo rasprodati, pogotovo kada se uzme u obzir izuzetno mala limitirana serija.
    This article was originally published in forum thread: Sihh 2011 started by dragon View original post